RSS

Скрити шансове на търна – Преговор

20 апр.
Скрити шансове на търна – Преговор

В предишните постове преговорихме доста неща (стига да са останали в главата!). Досега (поне в предния пост) пресмятахме шансовете в ситуация, когато опонентът пушва на търна и ние трябва да вземем решение, дали можем да колнем с ръка, която все още не е готова.

Да си представим ситуация, когато на търна сме изправени пред бет или рейз, но в стаковете ни все още има чипове. Отново, ръката ни не е готова, а бихме искали да вземем всичко, ако ударим на ривъра – когато сме с дроу до най-добрата ръка можем да колнем с надеждата да вземем целия стак на опонента. В същност,  въпросът: „Ако ударя флъша си, ще колне ли ‘лошия’ моя shove на ривъра?“ не е чисто математически. Математиката тук ни помага да разберем, дали в стака на опонента има достатъчно чипове, за да е възможно той да ни се изплати, и от там – дали е оправдан нашия кол. Естествено, говорим за ефективния стак – и в нашия трябва да има достатъчно пари.

Да погледнем един пример: опонентът залага с размера на пота и в неговия стак остават още 4 такива залога.

Ето как можем да подходим: ако едно дроу завършва приблизително в 20% от случаите (флъш или стрейт дроу), тогава ние ще губим в 4 случая и ще печелим в 1 (4:1 = 20%). Тоест, губим 4 залога, печелим – 1.

Ако колваме залога на опонента, на ривъра пота ще е 3 залога; нашата ръка има 20% очакван дял и вложихме 33% от размера на пота. Това означава, че сме на загуба с 13% от тези 3 залога, което е 0,4 залога.

Така, при всеки опит губим 0,4 от залога. Опитите са 5 и по този начин стигаме до 2 залога. Това означава, че, за да бъдем брейк-ивън с нашия кол, са ни нужни още 2 залога в пота (и опонентът трябва да ги има в стака си). Това са така наречените скрити шансове – допълнителни чипове, от които се нуждаем, за да оправдаем нашия кол.

Да разгледаме една задача:

Hand-Example-ImliedOdds

 

  • Размер на пота преди залога на опонента (на търна): 100 чипа
  • Залог на опонента: 80 чипа
  • Остатък в неговия стак: 200 чипа
  1. Пота спрямо нашия кол ще е 180:80 или 2,25:1
  2. Финалният пот ще е 100 + 80 + 80 = 260
  3. Колът като процент от пота е 80 от 260 или ∼ 31%
  4. Да преброим аутовете: имаме 9 аута за флъш и 3 тройки за 2 чифта: общо 12 аута, което означава 27% очакван дял или 73% вероятност за загуба и 27% вероятност за победа. Което ни дава шансове ∼3:1 (по-точно, 2,7:1)

В същност, тук сме доста близко: влагаме 30% в пота и имаме дял от него в размер на 27%, което е 260*27% = 70.

Какво следва: влагаме 80 чипа и „прибираме“ – 70, т.е. губим 10 чипа при този кол. От нашите шансове (3:1) знаем, че ще губим 3 пъти и ще печелим веднъж, т.е. нужни са ни още 4*10 = 40 чипа.

Ако погледнем стака на опонента, ще видим, че той има достатъчно чипове за това условие, така че кол в тази ситуация е съвсем лесен. Когато ефективният стак е по-малък от необходимото, би трябвало да се замислим за фолд.

Въпросът, дали ще успеем да вземем тези пари, когато завършим ръката си, не е матемарически. В този пример има два варианта. Ако на ривъра излезе тройка и ние завършим ръката си до 2 чифта, лесно можем да кажем, че опонентът с ТПТК ще ги даде тези пари – да вземем тези 40 чипа в пот от 260 няма да е проблем. Обаче, когато на ривъра ударим флъша, опонентът, по всяка вероятност, ще играе чек-фолд и едва ли ще има желание да колва каквото и да е. Тук на преден план излиза очевидността на ръката ни (или „рибестост“ на опонента :))

Всичко това е хубаво, но има и цел – да поразмърдаме малко гънките на мозъка. Този път задачите са малко на брой, но си заслужават.

Ето как изглежда всичко:

Example  Explanations

Всичко това го има в приложения файл (екселски файл). Там, обаче, за всяка ситуация има една допълнителна колонка Check, където резултатите се появяват след въвеждането на стойностите в сивите полета. След СВАЛЯНЕТО и отварянето на файл, трябва да бъде позволено ползването на макроси. Този път написах малко код за изчисляване на пот-одс – така че може да се ползва.

Ето и файла:

ImpliedOddsCalculations

Наложи се да го запазя в формата на по-старата версия на Excel – иначе WordPress не ми позволява да кача тук файл с формата, от който става ясно, че има писан код (или може да има такъв). При свалянето трябва да се избере формат .xlsm (ако се работи с Excel 2016).

Реклами
 
Вашият коментар

Posted by в 04/20/2018 in pankratt

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: