RSS

Как да стигаме до Зоната по-често – Минимизиране на активно учене

09 Юни
Как да стигаме до Зоната по-често – Минимизиране на активно учене

Това е втората статия от поредицата на Джаред Тендлър за Зоната.

Оригиналът на статията може да се прочете от тук: How to Get in the Zone More Often – Minimize Active Learning

Предният път дадох ви някои прости и действени съвети за отстраняване на някои от най-често срещани и най-вероятни препятствия по пътя към зоната. Дори ако не смятате, че играете в Зоната, надявам се, че поне се чувствате по-добре по време и след играта, както и във всекидневния ви живот.

Днешният съвет е нещо, което не само ще улесни постигането на Зоната, но и изключително полезен похват в подхода към ученето като цяло, както и в отнемането на стресиращи елементи в обучението.

Една от отличителните черти на Зоната е усещане за лесно и освободено взимане на решения. Не е необходимо да се спирате, за да помислите, в повечето случаи вие просто „знаете“ какъв ще е следващият ви ход. Това е особено важно, ако играете на много маси и взимате множество решения всяка минута. Ако приемем, че сте запознати с предишната ми работа, от сега нататък ще научите, че игра на много маси не е безсмислица и е възможно да се взимат множество добре информирани решения много бързо.

Когато се налага да взимате много бързи решения, сложността е истинският ви враг. Една от най-често срещаните грешки в обучението на покер играчи е, че те се опитват да научат твърде много неща наведнъж. Това е разбираемо предвид количеството достъпна информация. Важно е винаги да се учите и да разширявате хоризонтите си, но има време за учене и време за изява, където да покажете, какво вече сте научили.

Поради тази причина (и много други) аз ви призовавам да се съсредоточите върху премахването на най-големите ви грешки, вместо да се опитвате да придобивате нови знания. Трудно е да установиш, какво е следващото, което трябва да учиш в покера, но има голяма вероятност да постигнете най-големи подобрения във вашия уинрейт или ROI, ако се отървете от онази глупава грешка, която непрекъснато правите. Това също е част от играта ви, която причинява най-големия стрес.

Може да ви се стори, че правите крачка назад, но това е много полезна евристика в ученето, защото вие, в същност, винаги знаете, какви са най-големите ви лийкове, и това е много по-ефикасен начин за подобряване. Когато постоянно намалявате грешките във вашата С-игра, вашата А-игра, евентуално, става В-игра и вие развивате изцяло нова, по-добра А-игра.

Освобождаване на диапазона

Как това подобрява шансовете ви за стигане до Зоната? Преди всичко, колкото по-малко мислите за маловажни неща, толкова е по-добре. Имате ограничен диапазон и енергия, когато играете покер – нуждаете се от цялото това нещо за Зоната, следователно, не искате същевременно да мислите за учене. Също така психически много е ангажиращо да държите в ума си всичките нови идеи, които тъкмо започват да се избистрят. Когато просто работите върху премахването на най-големите си лийкове, всичко, което е необходимо, е да положите усилия да го запомните, но не и да го прилагате (полезно е да имате пред себе си лист хартия, където сте записали грешките си, за да си напомняте, че не трябва да ги правите, с технически бележки, как да играете). Ако сте изпаднали от Зоната, много е по-лесно да стабилизирате кораба, когато имате прости подсещания, какво да не правите, докато се опитвате да приложите 10 страници с бележки за сложни покер-концепции.

Този съвет не само ще направи пътя ви към Зоната много по-ясен, той също така е удобен начин за учене и е особено полезен, когато играете в ситуации под високо напрежение, като трудна финална маса. Разгледах много по-задълбочено тази концепция и зоната като цяло в книгата си The Mental Game of Poker 2. За накрая ви предлагам просто да го опитате в рамките на няколко дни и съм сигурен, че дори и да не стигнете до Зоната, вашите сесии ще станат по-малко стресиращи.

 

 

 

Advertisements
 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: