RSS

Стратегия за допълване от SB

08 Дек
Стратегия за допълване от SB

Намерих тази статия случайно. Tя е на w34z3l и оригиналът може да се намери тук: Completing from the Small Blind

Нови тенденции за игра от малкия блинд

В последно време на по-високите лимити се наблюдава нова тенденция при игра от малкия блинд – допълване/лимп вместо обичайния рейз. Каква е причината това да се случва? И как можем да приложим тази концепция на по-ниските лимити? Основната причина тук е възможността да играем с по-широк диапазон от малкия блинд. Обикновено се смята, че ако следваме стратегията за отварящ рейз от малкия блинд (raise-first-in), можем да рейзваме с около 36% от ръцете без даваме възможност големия блинд да ни експлоатира. Допълването отнема предимството в структурата на блиндовете и ни позволява да играем с близо 70%-тов диапазон, съхранявайки възможността за създаване на балансирана защита срещу агресия. Печеливша игра с повече ръце означава, че можем да повишим цялата рентабилност на тази ситуация. Помислете, колко е дразнещо, когато отваряш от малкия блинд и се изправяш пред 3-бет от агресивния ВВ. Осъзнаваме, че трябва да се защитаваме, но все пак не ни блазни идеята за 4-бет или опит за игра извън позиция постфлоп в 3-бетнат пот.

Как работи това?

Нека първо да обсъдим стратегия, базирана върху GTO, която се използва на по-високи лимити. А след това ще помислим, как да я модифицираме, за да можем да я използваме на по-ниски лимити.

При игра по GTO-версия на тази стратегия ще имаме нулев диапазон за рейз от малкия блинд. Това означава, че допълваме с всяка ръка, с която решаваме да играем, включително с покет Аса. Ако нашият опонент реши да рейзне нашия лимп от SB, тогава ще имаме три опции. Имаме диапазон от ръце, с който лимп/колваме, диапазон, с който лимп/рейзваме и диапазон, с който лимп/фолдваме. Нашия диапазон за лимп/рейз ще включва премиум ръце, но ще добавим тук и някакво балансирано количество блъфове. Естествено, правилното GTO решение на тази ситуация ще остане неизвестно до деня, в който покера ще бъде решен, но в суров вид целият ни диапазон ще изглежда приблизително така:

Limp on SB

Limp on SB

Избраните тук ръце представляват около 70%-тов диапазон. Това са ръцете, с които ще опън-лимпваме, като следваме балансирана стратегия.

Ръцете, оцветени в светло-червен цвят, са нашите стойностни лимп-рейзове.

Ръцете, оцветени в тъмно-червен цвят, са нашите блъф лимп-рейзове.

Ръцете, оцветени в тъмно-син цвят, са нашите лимп-колове.

Ръцете, оцветени в светло-син цвят, са нашите лимп-фолдове.

Използване на по-ниски лимити

Описаната горе стратегия ще се справя достатъчно добре и на по-ниски лимити, но тя, вероятно, няма да е оптимална по ред причини. Първо, вероятно, няма да ни се иска да лимпваме нашите премиум ръце срещу основната популация от играчи на по-ниските лимити. Незабавният рейз за стойност ще ни носи повече пари. Второ, много играчи не се защитават оптимално на големия блинд срещу отварящия рейз от SB. В много случaи те фолдват твърде много и ние искаме да го предизвикаме чрез рейз. Ако отворим с лимп от малкия блинд, няма да имаме фолд-екуити. Така, в идеалния случай, се нуждаем от стратегия, която има всички предимства на игра с по-широк диапазон, както и експлоатативни характеристики на стратегия за отварящ рейз.

Експлойт-стратегия за допълване

В крайна сметка можем да се спрем на следната стратегия:

sb-cmplete-expolitative

Светло-зеления цвят резпрезентира диапазон за отварящ рейз от SB – можем да продължим да рейзваме с тези ръце. Синият цвят представлява ръце, с които ще играем по стратегия за допълване.

Има определен проблем с този диапазон. Всеки път, когато лимпваме от SB, ние няма да имаме силни ръце. Обаче, това ще е проблем само тогава, когато опонентът ни осъзнае този факт. Ако той е пасивен и обикновено чеква често, ние получаваме възможността да видим „хиляди“ флопове с ръце, които иначе бихме фолднали.

Ако опонентът ни осъзнае липсата на баланс в нашата игра, тогава той е достатъчно добър и в този случай срещу него ще използваме по-балансираната версия на тази стратегия. Не се притеснявайте, когато опонентът ви ще помисли, че сте слаби, защото лимпвате с АА – това не е лоша ситуация.

Освен това трябва да обърнем по-сериозно внимание върху статистиката на опонента fold-to-steal. Ако този показател е доста по-голям от 60%, има смисъл да помислим за изоставянето на стратегията за допълване, тъй като, в същност, ще е по-печелившо да рейзваме със 100%-тов диапазон. Допълването, вероятно, няма да има някакво предимство, след като ще играем със 100%-диапазон.

Разширяване на диапазона за лимп

Преди няколко години допълването от малкия блинд не се възприемаше сериозно от повечето играчи, но все пак имаше някои експлойт-ситуации, в които добри играчи предпочитаха да отворят с лимп. В частност, представете си следната ситуация: ние сме на малкия блинд и обмисляме, дали да рейзнем големия блинд, който огромен фиш със стак от 40bb. Нашата ръка е J4o. Да рейзнем или да фолднем тук? Ако рейзнем тук, вероятно, няма да имаме никакво фолд-екуити. Нашия опонент ще колва в повечето случаи, а ние просто ще градим пота, бидейки извън позиция с ръка J-хай при къси стакове. Ако ударим силна ръка, 40-те bb няма да са достатъчни, за да си заслужава риска преди флопа. Трудно е да се прецени, дали рейзът ще е рентабилен в дългосрочен план.

Така, а как стоят нещата с фолда? Фолдът определено би имал смисъл тук и вероятно това е опцията, която повечето играчи биха избрали. Обаче, също така е вярно, че целта ние е да играем колкото може по-често срещу „рибите“. Тук имаме перфектна възможност да играем хедз-ъп със слаб опонент, но вместо да играем просто ще фолднем?

Компромисното решение тук е отварящ лимп от SB. Ние ще видим флопа в повечето от случаите и, за да стигнем до тази ситуация няма да е нужно да инвестираме много. Сега, ако е ударим нещо добро, парите по средата ще са достатъчни, за да компенсират нашата малка инвестиция преди флопа.

Следващият въпрос е, какво ще правим с онези ръце, които не са включени в горната таблица? 83о, например. Все още винаги фолд? Изобщо не е така, особено, ако стаковете са достатъчно дълбоки. Нашето постфлоп преимущество би трябвало да е достатъчно срещу много слаби играчи, за да можем потенциално да опън-лимпваме с каквото и да е. Естествено, срещу риба ще продължаваме да рейзваме с нашия 36%-тов диапазон за опън-рейз, но ще е доста добре да отваряме с лимп с всичко друго. По този начин, ще играем със 100%-тов диапазон срещу риба, без да пропускаме и най-малката възможност да играем срещу слаб играч.

Постфлоп игра

Предполагайки, че нашият опонент чеква от големия блинд, след като сме допълнили, би било разумно да лийднем агресивно на флопа. Големият блинд често стартира със слаб диапазон. Ако той има нещо прилично преди флопа, ще е разумно да очакваме рейз вместо чек. Не е необходимо да бъдем агресивни на флопа в 100% от случаите, но дори и посредствен потенциал би бил достатъчен за блъф-лийд. Така имаме шанс за някакво фолд-екуити (ние нямахме такова префлоп), защото този път знаем малко повече за диапазона на опонента.

Но когато преди флопа сме лимп/колнали, обикновено ще чекваме на флопа към агресора. Трябва да сме готови да играем агресивно и да се борим за потове. Ситуацията не е много по-различна от защитата на блиндовете чрез колд-кол срещу отварящ рейз от късна позиция. Ръката ни трябва да има висок потенциал, за да я използваме като чек/кол флоут и чек/рейз блъф.

Ако лимп/рейзваме преди флопа, ситуацията наподобява игра в 3-бетнат пот извън позиция след 3-бет срещу отварящ рейз от късна позиция. Основната разлика тук е, че без рийдове, един добър рег често ще ви дава добър кредит на доверие за АА/КК. Като резултат можем да репрезентираме много по-силен диапазон, отколкото обикновено бихме могли със стандартен 3-бет извън позиция, като същевременно генерираме повече фолд-екуити. Но и ние би трябвало да повече „вярваме“ на нашия опонент, ако той играе чек-бихайнд към нас, тъй като при условие, че нашия диапазон се възприема като по-силен, има малка вероятност опонентът  да ни блъфира.

Многостранен префлоп пот

Вероятно, доста често сте чували съвета „никога не лимвай, винаги влизай с рейз“. И в повечето случаи това е вярно. Например, не се препоръчва да отваряш с лимп в никоя друга позиция освен SB. Лимп бихайнд понякога може да има смисъл, но често пъти ще има и по-добри опции.

Този стар момент от стратегия приканва хората на блиндовете към очевидна игра от малкия блинд. Двама или повече играчи лимпват и ние можем или да допълним и да играем в многостранен лимпнат пот, или просто да фолднем префлоп. Пот-шансовете, които получаваме в тази ситуация са безумни. Също така ние почти винаги гарантирано ще играем срещу един или повече рибоци, защото добри регове не отварят с лимп. Това, по същество, ще е кол с много широк и слаб диапазон.

Играчите в тази ситуация много често

  1. Фолдват твърде много, защото са чували, че лимпът е нещо много лошо
  2. Изо-рейзват с диапазон, който е твърде широк, защото са чули, че лимпът е нещо лошо.

Лимпът тук е страхотен. А ето и един възможен диаппазон:

sb-complete-iso-raise

В червено е нашият изо-рейз диапазон. Забележете, той е доста тайт. Дори не трябва да изо-рейзваме толкова широко. Изо-рейзът е по-малко рентабилен извън позиция в сравнение с такъв в позиция. В позиция можем съществено да разширим този диапазон.

Обаче, забележете, че това не означава и многобройни фолдове. Тук отново ще играем със 70%-тов диапазон. Ние трябва да допълваме екстремално широко, когато получаваме перфектни пот-шансове и възможността да играем срещу по-слаби опоненти.

Ефекти върху стратегия

Повечето добри регове все още не възприемат и не използват тази концепция. Поради това имаме предимство да играем различно спрямо другите регове на масата. Какво ще забележат мислещите играчи:

Първо, нашето VPIP/PFR ще бъде различно. Играейки почти два пъти повече ръце от малкия блинд спрямо средния рег, ние ще имаме забележителен ефект върху VPIP/PFR. Нашето VPIP ще нарасне. Предполагайки, че използваме по-балансирана стратегия от малкия блинд и орязваме някои от нашите отварящи рейзове, нашето PFR може потенциално да стане по-малко. Така, ако обикновено играем нещо от рода на 25/20, няма да е изненадващо, ако те се променят към 27/18.

Второ, много от реговете могат автоматично да предположат, че сме риби. И това доста обосновано предположение. Фактически, ако сме на ВВ и някой допълва от SB, първата ни реакция ще е „това е риба“. Просто по-вероятно е това да са риби, а не е добър рег, който играе по стратегия за допълване. Повечето регове все още не знаят за тази стратегия. Това, обаче, не означава, че реговете няма да ни рейзват с доста широк диапазон. Което, понякога, е само от полза при лимп с премиум ръце, като част от експлойт-стратегия.

И трето, можем да повишим уинрейта си  на SB до такъв, който ще се смята за много висок спрямо стандартния за тази позиция. В миналото при стандартната ни стратегия за отварящ рейз бихме търсили уинрейт около -15bb/100. Сега, с ефективното използване на тази стратегия ще е възможно да постигнем -8bb/100.

Advertisements
 
 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: