RSS

Red line Rampage: video 6 – Flop fighter

03 Септ
Red line Rampage: video 6 – Flop fighter

Поредицата на w34z3l Red Line Rampage за pokerstrategy video 6

Борба на флопа

Агресия на флопа – как да я увеличим и в какви ситуации

Съдържание:

 • Ситуация: колд-кол префлоп в позиция и извън позиция (от блайндовете) – на флопа опонентът прави продължаващ залог.
 • Честота за достатъчна защита: колд-кол префлоп с намерението за чек-фолд на всичките флопове, които привидно не сме уцелили – не е добра идея.
 • Бордове за флоут без готова ръка – бордове за блъф-рейз.
 • Съотношението стойност/блъф е основа за правилното конструиране на диапазона.
 • Кога съотношението стойност/блъф не е от значение (експлоатация на опоненти въз основа на някакви рийдове.

Днес ще говорим за борбата на флопа, където може да ни се стори, че няма за какво да се борим.

Първо, ще обсъдим, как ще се променя нашата стратегия в зависимост от структурата на флопа, а след това ще разгледаме няколко ръце от базата данни на нашия доброволец.

Сухите флопове срещу префлоп-рейзър

Сухите флопове са характерни с това, че, обикновено, на тях никой не уцелва нещо.

Бъдете склонни към флоутове с целия си диапазон – с всяка ръка, с която искате да продължите, трябва да колвате, а не да рейзвате.

За това има няколко причини:

Първо, трудно е да репрезентираш стойност на сух борд (това, разбира се, можем да използваме в наша полза в някои ситуации), затова, рейзът от гледната точка на опонента по-скоро ще изглежда като блъф, но не и рейз за стойност.

 • Представете си следната ситуация: префлоп колваме от големия блинд срещу отварящ рейз от бутона; излиза флоп – К72 рейнбоу и ние решаваме да направим чек/рейз. Каква стойностна ръка бихме могли да репрезентираме тук? Ако имаме поп, тогава с тази линия просто преиграваме ръката си, а ако сме с покет седмици или двойки – с тях обикновено бихме играли чек/кол. Но това не е най-големия проблем при чек/рейзовете на суха текстура: бихме могли да балансираме диапазона си за чек/рейз на суха текстура, ако го правим със стойностни ръце и същевременно с някакви блъфове. Затова, на теория, ако чек/рейзваме на суха текстура с балансиран диапазон, никой няма да може да ни експлоатира. Тогава, защо рейзът на суха текстура не е теоретически правилен?
 • Главната причина за игра чрез кол на суха текстура се състои в това, че по този начин защитаваме слабите ръце от нашия диапазон. На флоп К72 рейнбоу няма да имаме много ръце, които добре са уцелили този борд, както и няма да имаме дроус – тоест, по-голямата част от нашите ръце ще е доста слаба (това ще са някакви покет чифтове или асо-хай).

Да предположим, че независимо от това, ние все пак решаваме да чек/рейзваме с балансиран диапазон на суха текстура: за стойност – това ще са покет седмици и двойки и по-силните попове (KQ, KJ), освен това имаме и блъфове, които ще балансират стойностната част от диапазона. Но, ако помислим, с какви ръце тогава ще чек/колваме, ще се изправим пред проблем: тъй като силните ни попове и сетовете са в диапазона за рейз, диапазонът ни за чек/кол в резултат, ще е много слаб. Ако рейзваме със силните попове, няма да имаме силни топ-пеъри, в повечето случаи, ще имаме покети, по-малки от попове. Също така са възможни някакви флоутове с асо-хай. Ако на нашия опонент му е известна нашата стратегия, той може агресивно да ни барелва и, тъй като диапазонът ни е много слаб, ние няма да можем да направим каквото и да е – няма да издържим при голям екшън. Имено затова в диапазона ни за чек/кол също трябва да има силни ръце. По този начин, ние ще защитим слабите ръце, които не можем просто да фолднем. Ако фолдваме всичките си слаби ръце на флопа, ще се окаже, че прекалено често фолдваме срещу С-бета на опонента. За да няма опонентът автоматичен профит от своите продължаващи залози, на сухите бордове ние трябва да чек/колваме с флотутове и със слаби ръце, а за да не може опонентът агресивно да ни барелва, карайки ни да фолдваме целия диапазон, трябва да защитим слабите си ръце, включвайки в диапазона ни за кол такива силни комбинации, като сетове и силни Кх на текстура от типа К72 рейнбоу. Но това не означава, че никога няма да рейзваме на сухите бордове.

Има няколко причини, поради които все пак ще рейзваме на сухите текстури. Но главната ни стратегия е да чек/колваме или да колваме в позиция с целия диапазон, с който искаме да продължим.

Изключения: слаби тайт-опоненти, левелинг-войните

Разбира се, има и изключения. Да ги разгледаме:

 • Игра срещу слаби тайт-опоненти – за тях е все едно, какво репрезентираме – те просто ще фолднат срещу нашия рейз. Можем да го проверим, като погледнем статистиката „фолд срещу рейз на С-бет“. Ако този показател е много висок, можем спокойно да рейзваме на блъф на суха текстура – те просто „вярват“ на всеки рейз. Също така, когато опонентът не може добре да „чете“ ръцете, рейзът на суха текстура е по-добър от рейз на дроу-борд, тъй като, по правило, опонентът също едва ли ще уцели добре борда от типа К72 рейнбоу, докато на текстурите с дроус съществува по-голяма вероятност той да уцели нещо – може да има някакво дроу и ще му е трудно да го фолдне срещу наш рейз. Въпреки, че рейз на суха текстура не е теоретически правилен, идеята тук е възможността за използване на експлоатиращи линии в случаи, когато нашия опонент се защитава прекалено тайт на суха текстура
 • Левелинг-войни с други регулари на нашия лимит. Някои регулари изобщо не вярват на стойностни рейзове на сухите текстури, просто защото тук е трудно да „изобразиш“ някакъв стойностен диапазон. Но понякога можем да го използваме. Например, ако на борд К72 опонентът ще блъф-кечва с 66, очаквайки, че често ще блъфираме, ние, разбира се, можем да се възползваме от този факт – например, можем да рейзваме за стойност с нашите сетове и да барелваме търна и ривъра. Нещо повече, в такива ситуации можем да започнем да рейзваме на сухите текстури много по-широко – например с някакви попове-х и да използваме факта, че диапазонът на нашия опонент е силно изместен към блъф-кетчъри, защото той не вярва на рейзовете на сухи текстури. Между другото, в повечето случаи, ако ние самите получаваме рейз на сух борд, трябва да се опитаме да повярваме на нашия опонент. Защото, ако играем кол-даун, предполагайки, че сме блъфирани, това означава да смятаме, че опонентите ни разбират, как трябва да играят със стойностния си диапазон на определени текстури и това е причината те да нямат стойностни ръце в тази ситуация. Но, ако знаеха, какво правят, те не биха блъф-рейзвали на суха текстура – затова, в повечето случаи, в такива ситуации опонентът ИМА стойностна ръка. Той просто не разбира, че на суха текстура трябва да слоуплейва стойностната си ръка, и веднага рейзва за стойност. (Често се виждат ситуации, когато един играч има слаб поп на борд К72 и колва чек/рейза, колва и барел на търна и ривъра, защото предполага, че опонентът му НЕ репрезентира стойностен диапазон. Но, в крайна сметка, се оказва, че се колва срещу среден сет или, например, АК, които са били слоуплейнати преди флопа – в такава ситуация ще е добре просто да се фолдне на търна, или поне на ривъра).

Оценяване на минималното фолд-екуити

При избора на определено действие е добре да направим оценката на минималното фолд-екуити с помощта на формулата, спомената преди (размер на залога/текущ пот с отчитане на залога). Също така, много е полезно да се правят симулации на различните текстури флопове.

 • Вече казахме, че на суха текстура ние ще чек/колваме или ще колваме в позиция с доста слаби ръце. Но, за да разберем, колко широко трябва да колваме, за да не колваме в някои ситуации прекалено широко, ще използваме формулата за пресмятане на минималното фолд-екуити, за да определим, колко често трябва да колваме, за да нямат залозите на опонента на флопа автоматична печалба. Такъв подход за груба оценка на необходимата честота за защита е от особена важност срещу непознати опоненти. Обаче, след като имаме информация за опонента във вид на статистика, можем експлоатационно да разширим нашия диапазон, за да се адаптираме към тенденциите му. Но все пак е добре да се знае, каква ще е стандартната ни игра на флопа – отправната точка, от която в последствие ще се отклоняваме. Добре е да разбираме, доколко сме се отклонили от теоретически оптимална стратегия
Кои статистики трябва да гледаме, за да разширим диапазона си за защита?
 • Експлоатационно разширяване на диапазона за флоут:
  • Можем да експлоатираме нашия опонент, ако той прави продължаващ залог на флопа прекалено често (Cbet Flop)
   • Ако той често фолдва срещу рейз на неговия С-бет (Fold Cbet vs Raise), можем да обмислим възможността за рейз на неговите С-бетове дори на сухите флопове.
  • Също така трябва да обърнем внимание върху статистиките за търна, защото често опонентите С-бетват на флопа и след това продължават агресивно да барелват на търна и e възможно да не фолдват особено често срещу рейзовете – в тази ситуация разширяването на диапазона за флоут може да не е разумно. От друга страна, ако виждаме, че честотата на барела на търна е много ниска и, след като не С-бетва на търна, той често играе чек/фолд, тогава в някои ситуации можем да експлоатираме този факт, играейки флоут с всеки две карти с намерението лесно да вземем пота на търна, ако опонентът чекне.
  • Освен това трябва да отчитаме префлоп диапазона на опонента. Ако опонентът има висок С-бет на флопа и същевременно е с много тайт префлоп диапазон, тогава агресивната игра срещу този опонент е просто загуба на пари:
   • Представете си, че някой играе само с покет аса преди флопа – тогава няма да е учудващо, ако С-бетът му на флопа е 100%, но тази стойност не означава непременно, че трябва широко да го флоутваме и агресивно да рейзваме продължаващите му залози.

Дроу-бордове срещу префлоп-рейзъра

Разликата между сухите бордове и бордовете с дроус е в това, че на бордове с дроус трябва да имаме стандартен диапазон за рейз.

Бъдете по-склонни да рейзвате за стойност и по-често да рейзвате на блъф

 • Ще рейзваме за стойност с най-силните ни ръце – не искаме да ги слоуплейваме на бордове с дроу, защото на търна и ривъра могат да излязат лоши карти, а тези ръце са много уязвими. А за да балансираме рейзовете за стойност, често ще ни се налага да рейзваме и на блъф

Ние пак ще имаме диапазон за флоут (някои ръце се играя зле като рейз)

 • С такива ръце, като слаби топ-пеъри или добри втори чифтове, не можем да чек/рейзваме или да рейзваме, когато сме в позиция – те са прекалено слаби, за да извличат стойност (в позиция понякога може да има изключения – можем да рейзваме в позиция с топ-пеъри, но извън позиция – всичко е много по-сложно, защото, ако играем чек/рейз с топ-пеър, дори ако успеем да извлечем някаква стойност на флопа, ние, обикновено, няма да видим шоудауна, защото на търна и ривъра ще ни се наложи да чекваме извън позиция и опонентът може да превърне ръката ни в блъф кетчър чрез агресивни залози.
 • Също така, ако рейзваме с всичките ръце, с които искаме да продължим, ще рейзваме прекалено агресивно. Затова в тази ситуация е важно да имаме диапазон за кол – това ще са някакви ръце със средна сила и ние трябва да защитаваме и този диапазон, поне на теория
 • В диапазона ни за чек/кол ще има ръце като флъш- и стрейт-дроу, но все пак с такива ръце понякога ще сме склонни и да рейзваме
 • Теоретически, в този диапазон на текстури с дроу трябва да има и силни ръце – например, топ-сетове и т.н., но това е само на теория – за да защитим нашия диапазон на бланков търн, тъй като диапазонът ни ще е ограничен – на бланков търн ще имаме незавършени дроус и втори чифтове и опонентът ни лесно ще овърбетва срещу такъв диапазон. Обаче, на практика, не е задължително да имаме силни ръце в диапазона за чек/кол на текстура с дроу – на ниските лимити все пак трябва да се опитваме да рейзваме със всичките силни ръце за стойност. За споменатата горе защита на диапазона при бланков търн трябва да се замисляме само в много силни игри

Използваме формулата за пресмятане на минималното фолд-екуити за определяне на честотата за защита

За да определим ръцете, с които трябва да се защитаваме, отново можем да използваме формулата за пресмятане на минималното фолд-екуити. По правило, нашата честота за защита зависи от бет-сайзинга на опонента – колкото е по-малък залога, толкова по-широко трябва да се защитаваме. И обратно, колкото е по-голям залога, толкова е по-тайт нашия диапазон. Така, ако нямаме някакви рийдове за опонента, можем да определим, какъв трябва да бъде стандартния ни диапазон за защита. Когато се появи някаква информация, можем да направим съответните адаптации – да рейзваме или по-широко, или по-тайт в зависимост от опонента ни. Но все пак е добре да имаме стандартен игрови план, от който в последствие ще започнем да се отклоняваме, след като получим някакви рийдове.

Разликата между пресмятането на минималното фолд-екуити на текстури с дроу и това – на сухите бордове, състои в това, че няма да се защитаваме само чрез чек/колове

Трябва да разделим ръцете си на рейзове със силни ръце, рейзове с блъфове и средни ръце, с които ще колваме.

Разделяйте ръцете на блъфове и стойност, използвайки правилното съотношение на блъфовете към стойност.

Обикновено, ще започваме с ръцете, които според нас са достатъчно силни стойностни ръце. След това, трябва да пресметнем броя на блъфовете, които са ни нужни, за да балансират стойностните ръце. За целта трябва да разбираме, какво съотношение стойност:блъф трябва да използваме.

По правило, при стакове от 100 бб в рейзнат пот в диапазона ни за рейз на флопа трябва да има два пъти повече блъфове спрямо стойностните ръце (това зависи от размера стака) – няма да се задълбочаваме в подробностите за това пресмятане. Тук разглеждаме стакове от 100 бб. Ако играете срещу опонент с по-къс стак, не е нужно да блъфирате толкова често. Ако стаковете са по-дълбоки, вие можете да имате повече блъфове за всяка стойностна ръка.

Използвайте статистиката за експлоатационни флоутове и рейзове с широки диапазони.

За да намерим подходящи ситуации за разширяване на флоутове и рейзове, отново трябва да използваме статистиката. Повечето статистики са същите както и на сухите текстури: колко често опонентът барелва на търна, С-бетва на флопа, колко често фолда С-бетовете си на флопа и търна срещу рейз. Понякога можем да флоутнем на флопа, с намерението да блъф-рейзнем неговия С-бет на търна.

Също така можем да погледнем статистиката му на търна. Например, възможно е нашият опонент не толкова често фолдва срещу рейзове на флопа, но ако видим, че той често фолдва срещу барел на търна, след като е играл бет/кол на флопа, тогава можем много агресивно да рейзваме на флопа с намерението да барелваме на повечето търнове, защото опонентът има тенденция често да фолдва на търна след бет/кол на флопа.

Освен това, можем да погледнем и статистиките на ривъра – колко често опонентът фолдва на ривъра след бет/кол на флопа и чек/кол на търна. Възможно е да успеем да накараме опонента си да фолдне по-голямата част от неговия диапазон, ако играем с рейз на флопа и направим два барела на търна и ривъра – вероятно, в тази ситуация опонентът ни ще колва много тайт и ще имаме голямо количество фолд-екуити. Но тези статистики – на търна и ривъра, са полезни само, ако имаме голяма извадка за нашия опонент.

Важно е да се разбира концепцията за „сливане“ на диапазоните за блъф в позиция.

Тук трябва да разберем, как ще се променят нашите диапазони в зависимост от това, дали рейзваме в позиция или извън позиция.

В позиция можем да рейзваме на бордове с дроу такива ръце, като слаби топ пеъри – ще имаме ръце, които не са задължително стойностни рейзове (въпросните слаби топ пеъри).

 • Но все пак ЕV на рейза на флопа ще е по-високо от ЕV от кола. Преимуществото на позицията се състои в това, че сме в състояние да осъществяваме пот-контролa по-ефективно: например, рейзвайки на флопа, можем да направим чек-бихайнд на търна и по този начин веднага ще видим ривъра. Така, в тази ръка ние разиграваме само две улици вместо три. Другият вариант е да рейзнем на флопа и да направим още един залог на търна – това няма да е стойностен залог, но независимо от това нашето екуити все едно се зачита. И след това на ривъра чекваме бихайнд – по този начин ние отново разиграваме тази ръка само на две улици, а със слаб топ пеър именно това ни трябва.

Но не можем да рейзваме с тези ръце извън позиция – в този случай ще е прекалено сложно да се играе на търна и ривъра:

 • Извън позиция тази линия не работи толкова добре по същите причини, по които не можем да 3-бетваме извън позиция с ръцете, които имат високо екуити, защото не винаги ще успяваме на играем ръката си само на две улици
  • Като пример ще разгледаме случай, когато сме избрали линията: чек-рейз със слаб топ пеър извън позиция на текстура с дроу на флопа и пот-контрол на търна. В такава ситуация пот-контрола на търна не зависи от нас, защото след нашия чек опонентът може да залага на останалите две уллици и по този начин да направи ръката ни три-улична – в този ситуация нашата ръка ще се превърне в блъф кетчър. Ако не знаем нищо за диапазона на опонента, отиграването с блъф кетчър в тук ще е близко до нула ЕV
  • А ако играем чек/рейз на флопа и залагаме на търна, за да защитим ръката си, след което чекнем ривъра, ние отново не можем да осъшествим пот-контрол – това ще е решението на опонента: той може или да чекне, или да заложи и пак да направи тази ръка на три улици. Ние отново ще имаме блъф кетчър и без рийдове, ЕV-то на тази ситуация ще е близко до 0.

С други думи, очакваният дял на нашата ръка има по-голямо значение, когато сме в позиция. И в някои ситуации може да е полезно да се приложи концепцията за сливането на диапазони за блъф, т.е. да включим някакви ръце, които незадължително да имат някакъв потенциал за подобряване на търна или ривъра, но имат някакъв очакван дял и шоудаун стойност.

 • За пример ще вземем ситуация, в която СО отваря и излиза флоп J95 с флъш дроу. Ние сме с 66 и опонентът решава да направи С-бет. Тук можем да помислим да поставим нашите шестици в диапазона за рейз на флопа, след което ще заложим практически на всеки търн и ще чекнем бихайнд на ривъра – по този начин ние понякога ще печелим срещу незавършени дроус на опонента. Освен това, той може да фолдне някакви по-добри ръце, например 9х, или дори някакви слаби валета срещу нашия залог на търна.
 • Но рейз с такава ръка извън позиция ще е много лош. Защото, ако играем чек/рейз с шестиците на борд J95 с флъш дроу и заложим на търна, ние може би ще успеем да го накараме да фолдне някакви 9х или покет десетки, но проблемът е там, че ако чекнем на ривъра, ние не винаги ще видим безплатен шоудаун с неговите пропуснали дроу – той може да пушне с тях на ривъра и да превърне ръката ни в блъф кетчър. И отново, ако нямаме някакви рийдове за нашия опонент, ЕV-то на тази ситуация ще е близко до 0.

Същността на горе казаното е в това, че диапазонът ни, когато сме в позиция, не трябва да бъде поляризиран – затова освен някакви други ръце, можем да поставим в нашия диапазон за блъф-рейз и някакви ръце, които имат висок очакван дял, но са с малък потенциал за подобряване. Докато извън позиция е по-важно да имаме поляризиран диапазон, за да имаме ръце, с които можем агресивно да продължим на търна и ривъра – това са ръцете, които имат голям потенциал за подобряване, т.е. тези, които имат повече аутовете, за да уцелят бекдорни флъш-дроус или ОСД, с които ще можем да заложим на три улици.

Ако отново разгледаме нашите покет шестици на борд J95 с флъш дроу, ще видим, че тук почти няма да има карти на търна, които могат да ни подобрят. Но това няма да е проблем, ако сме в позиция – ще съумеем по-често да реализираме очаквания ни дял. Обаче, извън позиция това ще е много голям проблем – няма да можем толкова често да реализираме очкавания си дял, затова извън позиция трябва да имаме ръце, с които можем агресивно да продължим на търна и ривъра.

Преглед на база данни

Общ преглед на Хиро

Естествено, няма как да разкажа подробно, какво точно беше казано за нашия Хиро, който, общо взето, се представя добре. Но, пък, ще прегледаме някои ситуации, където бихме могли да приложим, за което говорехме досега.

Преглед на ситуации

 • Да потърсим ситуации, в които Хиро би могъл да рейзва продължаващия залог на опонента на флопа. За целта ще приложим няколко филтъра – ще работим в More Filters и няма да го споменавам отново.
  1. Ситуация: рейз срещу С-бет на флопа, когато Хиро е в позиция:
   1. Position and Action: Hero = BB, Preflop Action = 1 raiser, Raiser’s Position = SB
   2. Common Filters: VPIP = Yes; 3bet = No

След като потвърдим филтрите можем да разгледаме общото положение на нещата: по правило, общият процент СС и 3-бет трябва да е около 50%; при нашия Хиро този процент е 25%, което е ниско. Какво можем да направим, за да подобрим показателите:

 1. Ако е висок фолдът срещу С-бет, тогава трябва да потърсим ръце за защита сред тези, които сме фолднали, и да видим, дали има ръце, които бихме играли по-друг начин.
 2. Ако фолдът срещу С-бет е нисък (което е добре – 25,9% при нашия Хиро), но рейзът на С-бет все пак е нисък, тогава в диапазона ни за рейз трябва да добавим някакви ръце, с които вероятно флоутваме, вместо да рейзваме.
 3. Ако ситуацията е погранична и ние не рейзваме толкова често на флопа, просто трябва да се опитаме да рейзваме по-често.

Тъй като при Хиро фолдът на С-бет е доста нисък, ще разгледаме ръцете, с които той флоутва, за да намерим ситуации, в които той би могъл да рейзне (ЕV на рейза е по-високо от ЕV на кола)

 • Общите филтри остават същите, но ще трябва да махнем всичките фолднати на флопа ръце – т.е. ще прегледаме ръцете, с които Хиро е флоутнал, и ще потърсим сред тях тези, с които би било добре да се рейзне. За целта, отиваме в Advanced Filters: Flop – Call Flop
  1. Виждаме всичките ръце, с които Хиро е колнал на флопа. Първо, ще обърнем внимание на бордове с дроу, защото, ако си спомняте, на сухите бордове ние флоутваме. Освен това, нас ни интересуват ръцете, които имат някакъв потенциал и някакъв очакван дял, защото сме в позиция.
  2. Например, на бордовете с дроус е много добре да рейзваме с овър карти с бекдор флъш дроу, както и с гътшоти. Обаче, тук също така е нормално да рейзваме с ръце, като втори чифт, което изобщо нямаше да правим, ако сме извън позиция, защото няма да успяваме достатъчно често да стигаме до шоудауна.

Да разгледаме няколко примера:

 • Пример: K9♠ – flop 5♠9T♠ – перфектна ситуация за рейз на флопа. Тъй като говорим за микро лимитите, тук рядко някой ще 3бетне на блъф. На по-високите лимити тази ръка е добра за кол – там опонентите ще 3-бетват много по-агресивно. Но на ниските лимити ще изкараме много пари, играейки блъф-рейз с подобни ръце.
 • Пример (сух борд): Хиро колва от ВВ срещу SB с 9Т каро, борд – 7А♠4. Опонентът залага. Сега, да използваме формулата за минималното фолд екуити. Трябва да определим, колко често трябва да успява залогът на опонента, ако той блъфира, за да определим честотата на нашата защита. Например, в тази ситуация опонентът рискува $0,40, за да спечели пот от $1 ($0,60 в пота + неговите $0,40) – неговите $0,40 също трябва да отчитаме. Ако той влага 40% от общия пот – тогава това е честотата, с която трябва да успява неговия блъф, за да е на 0. Затова, ако ние фолдваме по-често от 40%, блъфът на нашия опонент ще има автоматичен профит. За да не фолдваме по-често от 40%, ние трябва да се защитаваме с 60% или повече (често пъти – повече от 60%). Защото, ако ние просто колваме (а на тази текстура ние ще колваме винаги), нашият опонент ще види безплатен търн, което му дава възможността да уцели силна ръка срещу нас – това е причината да се защитаваме в най-малко в 60% от случаите. За да определим, кои ръце ще влизат в тези 60%, първо трябва да погледнем нашия диапазон за защита преди флопа. След това, трябва да видим, колко комбинации са ни останали на флопа, защото някои комбинации, естествено, ще бъдат дисконтирани, а и картите на флопа ще блокират някои от нашите ръце – ще знаем, колко комбинации имаме. И вече от тях трябва да защитаваме приблизително 60%. А когато ще знаем необходимото количество комбинации, ще се наложи да приложим малко логика и да помислим, кои ръце са най-подходящи за защита в тази ситуация. Например, на бордовете с много дроус, ние, разбира се, ще се защитаваме с всичките чифтове, а освен това, за да имаме необходимата честота, ще се нуждаем и от ръцете, като тази – бекдорни флъш дроу, бекдорни стрейт дроу и т.н., както и нътс ръце, които не са чифт, например, KQ. Но точният ни диапазон за защита и типовете ръце, с които ще се защитаваме, ще зависят от текстурата на флопа и от началния ни диапазон. За да се разбират тези ситуации по-добре, необходимо е да се правят подобни пресмятания на различните типове бордове и от различни позиции.
 1. Ситуация: Хиро е извън позиция – префлоп рейзъра ще на бутона, Хиро е на блайндове
  1. Position and Action: Hero: SB, BB, VPIP, Preflop action = 1 raiser; Raiser’s Position = BU.
  2. Common Filters: VPIP = Yes; 3bet No
  3. Advanced filters: flop action: check-call – по този начин ще видим ръцете, с които играхме чек-кол и ще потърсим онези от тях, с които би било по-добре да чек-рейзнем
   1. Ръка: QJ – flop 9K3 – добра ситуация за чек/рейз – бордът е с доста дроус, затова чек-колът и безплатната карта за опонента не е добра идея. Добрата игра тук ще е чек/рейз. Също така, можем да погледнем и статистиките на опонента, защото в някои ситуации можем да рейзваме експлоатационно широко: нашият опонент тук има много висок Сбет на флопа (80%) и освен това той фолдва срещу рейз на неговия Сбет в 100% от случите, но извадката е малка. Но, ако извадката беше по-голяма, а статистиките – същите, бихме могли да рейзваме много широко, дори ако не уцелим нищо
   2. Ръка: J9 – flop 4♠46♠: на такъв борд можем да обмислим чек/рейз. Ниските бордове имат доста интересни характеристики:
    1. Те винаги са с повече дроус, отколкото ни се струва на пръв поглед, защото почти всяка търн карта по всяка вероятност ще е овър карта, и тя може или да подобри нашия опонент, или да му да даде добра възможност за блъф
    2. На ниските текстури овър картите на търна и ривъра често са добри карти за барелинг. Хайде да помислим за диапазона за кол на нашия опонент в тези ситуации. Ако играем чек/рейз и той колне, той ще го прави с такива ръце, като 6х, 77, 88, 99, ТТ и JJ. И ако на търна излезе дама, и на ривъра асо, ще имаме огормно количество фолд-екуити. Тоест, когато текстурата е ниска, на много търн и ривър карти можем да играем агресивно – ще имаме добро очакване на последващите улици.
    3. На пръв поглед, може да се стори, че този борд е сух, но това изобщо не е така, просто защото в тестето са останали много овър карти. Нещо повече, играейки чрез чек/кол, ние позволяваме на нашия опонент да ни фриролва дори с блъфове, защото той често ще има овър карти. Той, разбира се, може да има най-добрата ръка, но почти винаги ще има и овър карти към борда, а ние не искаме да му позволим да види безплатен търн. Също така трябва да обърнем внимание върху неговия сайзинг – срещу такъв сайзинг трябва да се защитаваме по-често (0,20 в пот от 0,55) – това е добра ситуация за чек/рейз. Но нашия Хиро игра чек/кол. Търн – Т – добра карта, но на ривъра може би ще е добра идея да се блъфира (2) – можем да накараме опонента да фолдне асо-хай, поп-хай, дама-хай и т.н. – на ривъра имаме лесен блъф. В тази конкретна ситуация нашият опонент едва ли ще фолдне (9Т) – но като цяло тази ситуация е добра за блъф – най-добрата линия щеше да е чек/рейз на флопа – и тогава, най-вероятно, Хиро щеше да вземе пота.

Няма да е лоша идея да разделим нашите дроу между диапазоните за рейз и за кол – ще искаме да имаме дроус и в двата диапазона. Например, ако с нашите флъш-дроу винаги ще играем рейз, а на момента правим чек-кол и на търна излезе третата карта за флъш, ние никога няма да имаме флъш. И обратно, ако винаги колваме с флъш дроу, и на търна излече третата карта за флъш, а ние сме чек/рейзнали на флопа, нашия опонент винаги ще знае, че ние нямаме флъш. Така че е важно да имаме флъш-дроу както в диапазона за кол, така и в диапазона за рейз. За разделянето на дроус между диапазоните обикновено треньорът използва следния метод: „По правило, с всяко дроу рейзът ще е + ЕV, но за да улесня играта си на търна и ривъра, аз обикновено рейзвам с най-добрите флъш-дроу (особено, нътс дроу с чифт, всякакво флъш-дроу с гътшот или с ОСД дроу) и с най-слабите флъш дроу (ниски флъш дроус, слаби ОСД, ръце с бекдори, например, овър карти + бекдор флъш-дроу). Причината за това е, че това са достатъчно силни ръце (силните дроус) за да продължим срещу 3-бет на флопа; а слабите ръце са лесен фолд срещу 3-бет, защото те изначално са доста слаби. Сложности могат да възникнат, ако рейзнем със средните дроу и получим 3-бет – това ще е доста неприятно. Защото, дори ако имаме правилните пот-шансове срещу малък 3-бет, ние ще имаме огромно количество обратни скрити шансове. Ако опонентът има по-добро дроу от нашето, можем да загубим на търна и ривъра огромно количество пари. Тоест, моят диапазон за рейз ще е доста поляризиран: в него ще са както най-силните дроус, така и най-слабите такива. А средните дроус ще са в диапазона за кол, макар че и тук не е лошо понякога да разнообразяваме – например, понякога да слоуплейваме със силни дроу, за да защитим до някаква степен нашия диапазон за кол. Също така, можем да го правим с цел експлоатация – например, ако нашия опонент прекалено често фолдва срещу рейз, тогава няма просто да колваме със средните дроу – тук ще е по-печелившо да рейзнем“.

 • Ръка: А♠7 – флоп 956 – добра ситуация за чек/рейз, уцелихме гътшот; тя би била още по-добра, ако имахме асо каро – тогава бихме могли по-ефективно да барелваме на търна и ривъра, особено, ако уцелим нътс флъш дроу.
 1. Ръка: A9 – flop 84A: тук вероятно не трябва да чек/рейзваме – текстурата на флопа е доста суха – разбира се, на флопа има някакви дроус, например, тук са възможни някакви гътшоти и флъш-дроу на кари, но все пак не можем да чек/рейзваме с тази ръка, защото в този случай ще преиграваме ръката си. Ако на борда нямаше флъш дроу, ние винаги щяхме да чек/колваме – например, щяхме да чек-колваме с покет четворки. Но на тази конкретна текстура с покет четворки или осмици, може да играем и така и иначе – това е близко до рейз, но текстурата не е с много дроус. С 88 можем да играем или чек/кол или чек/рейз, а с нашата ръка А9 ние винаги ще чек/колваме, независимо от това дали има флъш-дроу или го няма – не може печелившо да чек/рейзваме с тази ръка за стойност, особено извън позиция. Дори ако на флопа ни колват повече от 50% по-слаби ръце, на търна или на ривъра ще ни се наложи да играем чек – по този начин даваме на опонента си възможността да превърне ръката ни в блъф кетчър

Домашно задание:

 • НАПРАВЕТЕ същия анализ на вашата база данни
 • Конструирайте диапазони за блъф-рейз срещу ЕР (например, от блиндовете): днес разгледахме играта от късни позиции и би било интересно, как ще изглежда диапазонът за блъф/рейз от блайнда срещу УТГ – много хора не блъфират в такива ситуации, защото предполагат, че диапазонът на опън-рейзера е прекалено тайт и това разбира се е логично. Но не трябва да забравяме факта, че с някои ръце ние ще рейзваме за стойност и затова, поне на терия, също трябва да имаме диапазон за рейз на блъф. Важно е да разбираме, как трябва да изглежда стандартния ни диапазон за блъф-рейз. Ако в тези ситуации ще рейзваме само със силни ръце, това ще е небалансирана стратегия.

Advertisements
 

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: