RSS

Mental Game of Poker (2) by Jared Tendler – 9. Post

20 Септ
Mental Game of Poker (2) by Jared Tendler – 9. Post

Да се научим да учим

Процесът на учене е невероятно сложен, и, кой подход е най-добър, се разбира трудно . Покер играчите днес доста често се чувстват затрупани с количеството достъпни материали и формати. Ще се постарая информацията в този раздел да остане лесно разбираема, но, същевременно, мощна. Накрая ще бъдете въоръжени с модерен метод за учене на покер. Дали сте новобранец в играта или регулар от свръх високи лимити, тези четирите стъпки са ключови в научаването на това, как трябва да се учи:

 • Определете, как учите
 • Подобрете вашата С-игра
 • Коригирайте грешките си в ученето
 • Правете постоянен прогрес

Определете, как учите

„Продуктивност е да правиш нещата правилно; ефективност е да правиш правилните неща“ – Питър Drucker, педагог и мениджмънт-консултант.

Има играчи с вроден талант за учене на покер, точно както има играчи с вроден талант за игра. Ученето и играта са умения, за които обикновено не се мисли по-отделно, защото се предполага, че по-добри играчи са по-добри и в ученето. Това общо взето е вярно, но на много от талантливите играчи им липсват умения да учат. Това позволява на други, по-малко талантливи играчи, които са по-добри в ученето, да получат предимство. Тези две умения, взети заедно, е мощна комбинация.

За да станете по-умели в ученето, първо трябва да разберете диапазона, който съществува в сегашните ви умения. Играчите не правят редовна преценка на способността им да учат, но това е точно толкова важно, колкото и оценяването на тактически и ментални умения в играта. Точно както анализирахте А-С играта си, започнете от най-големите сфери, в които сте най-силни и най-слаби, и след това попълнете всичко, което остава между тях. Следните въпроси ще ви помогнат в мисленето:

 • Как изглежда начинът ви на учене, когато сте супер мотивирани да работите върху играта си?
 • Как изглежда начинът ви на учене, когато сте супер зле?
 • Какви са най-силните и най-слабите ви страни в процеса на ученето?
 • Извличате ли някаква полза, обсъждайки ръцете с други играчи?
 • Колко често правите грешка, която ви разсейва докато играете? Запечатва ли се грешка в ума ви дори след като сте приключили с играта?
 • Избягвате ли работата върху играта ви извън масите и вместо това се учите основно чрез игра?
 • Докато гледате видео или четете книга, мислите ли за някои специфични сфери от играта ви? Активно ли се стремите да разберете материала и търсите ли информация, която може да бъде полезна за играта ви?
 • Вие сте човек, който се учи чрез визуално възприемане, или учите по-добре, опитвайки или слушайки нещо?
 • Кой начин на учене за вас е по-добър: да работите върху играта си самостоятелно или да я обсъждате с други играчи?
 • Ако изучавате или обсъждате ръцете с други играчи, защо това е ценно за вас? Какво ви предлага то, което не можете да получите, работейки самостоятелно?
 • Ако помислите за времето, когато бяхте в училище, какви бяха най-увлекателни и най-ефективни начини за обучение?
 • Какви са лошите навици, които развихте в училището, и те все още са проблем и сега?

Един лесен начин да подобрите процеса на учене е да правите повече от това, което ви върши работа, и по-малко онова, което не става. Това може би звучи очевидно и прекалено опростено, но някога правили ли сте стъпка назад, за да си зададете въпроса, дали това, което правите, когато учите или развивате някое умение, наистина работи? За покер играчите е стандартно да се запитат за решенията им на масата, но доста рядко, и точно толкова важно, те се запитват за подхода им към процеса на учене.

ПРИНОСЪТ НА БАРИ

Статичен и развиващ се начин на мислене

Някои от най-иновативните изследвания на учебния процес през последните 20 години говорят не за това, как учите, а за отношението ви към него. Авторът на „Mindset: The new psychology of success“ Carol Dweck посвети по-голямата част от кариерата си на изучаването на успеха и откри два начина, по които хората мислят за собствените си способности. Тя ги нарече „статичен начин на мислене“ и „развиващ се начин на мислене“. Статичният начин на мислене вярва, че способност е нещо неподвижно, предварително определено и едва ли може да се подобри извън текущите възможности. Развиващият се начин на мислене вярва, че талантите и способностите могат се развият чрез трениране и усилена работа.

Хора със статичен начин на мислене са склонни да се насочват към търсенето на информация, която отговаря на виждането им за техните способности. Един от класическите примери за статичен начин на мислене от книгата на Carol Dweck е Джон Макенрой, носител на седемте титли от Големия Шлем в тениса. Тя отбелязва, че неговата настойчивост в спорове с арбитри е христоматиен пример за статичен начин на мислене – той спореше, за да запази имиджа на величието си, вместо да разпознае грешки, от които би могъл да се поучи. Въпреки, че Макенрой беше тенис-легенда, Dweck отбелязва редица сфери, в които неговия статичен начин на мислене му пречеше да постигне повече: например, да не играе в смесени двойки 20 години, след като е бил бит в поредни сетове. Хората с развиващ се начин на мислене са по-възприемчиви към нови неща, които подлагат на съмнение техните вярвания. Авторката анализира огромен брой примери от най-различни сфери на дейности в световен мащаб и илюстрира, как най-преуспелите в почти всички сфери демонстрират развиващ се начин на мислене. От Томас Едисън и Тайгър Удс до Уинстън Чърчил и Майкъл Джордан, всичките те се възползват от провалите си и са постоянно настървени да се развиват.

Като покер журналист съм взимал интервю от най-големите имена в играта. Нещото, което забелязах извън всичко останало, е, че тези, които имат постоянен успех, все още продължават да работят върху играта си и обичат да обсъждат ръце, като повечето от нас правеха, когато започнахме да играем. Те постигнаха най-високите нива на играта и тяхната обвързаност с ученето и израстването е нещо, което ги доведе тук и продължава да ги задържа тук. Може би е по-лесно да се справите с вариацията в покера чрез статичен начин на мислене. Можете да отчете загубите си като лош късмет там, където не сте направили грешка, вместо да потърсите сфери, в които можете да направите прогрес. Играчи със статичен начин на мислене не трябва да остават статични. Просто погледнете към Фил Хелмют, чийто ник-нейм PokerBrat идва директно от сходството му с Джон Макенрой. През последните години той се пренасочи играта си към подобряване и това се върна и като успех, така и като уважение на масите.

Подобри С-играта си

За да изградите по-висока пирамида ви е нужна по-широко основание; за да стане играта ви по-силна, под нея трябва да построите по-голям и по-стабилен фундамент. Вашата С-игра символизира пукнатините в този фундамент. Дори ако не вземете под внимание нищо от този раздел, погледнете внимателно към следващия съвет, тъй като той може да има много голям принос към способността ви да учите.

Ако се двоумите върху какво точно трябва да работите, за да подобрите играта си, то С-играта ви е място, от което да започнете, и работата над нея ще е с най-голям принос и полза. Освен това, тя е най-опростена. Ученето понякога може да бъде смазващо, обезсърчаващо и сложно.

Знанието, че винаги можете да се съсредоточите върху трите или четирите най-слаби неща от вашата игра, ви дава надеждна и лесна отправна точка. Ако се справите с поддържането на актуален анализ на А-С- игра, винаги ще знаете, върху какво да работите. Това ви пести време и енергия и ви подготвя към подобряването на С-играта ви всеки път, когато играете.

Поглед към менталната страна на тактическите ви лийкове е много важен. В една С-игра винаги присъства някакъв ментален компонент, предизвикващ тактическа грешка, дори ако той е едва доловим. Например, вие можете да подхванете твърде пасивна линия в една ръка заради омраза към риска; или, ако сте прекомерно агресивни на ривъра, причината затова би могла да бъде „тайната“ ви мисъл, че можете да печелите всяка ръка. Степента на намесата на дефекта в менталната игра директно се отразява върху тежестта на тактическата грешка: Колкото е по-тежка тактическата грешка, толкова по-голямо е влиянието на проблема от менталната игра. Преодоляването на проблеми в менталната игра улеснява елиминирането на тактически грешки. За да оправите един ментален проблем, като страх, тилт или ниска увереност, първо трябва да разберете, какво го причинява. Менталната история на ръцете е процес, който беше създаден, за да помогне на играчите бързо да стигнат до корена на проблемите в менталната им игра. Точно както бурените израстват отново и отново, ако не ги изкорениш, същото ще се случи и с проблема в менталната игра, ако не се коригира скрита причина за възникването му.

Доколко добре един играч може да изготви менталната история на ръце зависи от знанията му за проблема и менталната игра, като цяло. Няколкократното преминаване през процеса за един и същ проблем позволява да се намерят нови детайли. След това можете да се разровите по-надълбоко, за да намерите нови прозрения, които ще усилят корекцията и ще намалят интензитета на емоциите около този проблем. Ако ви е трудно да се справите с процеса, потърсете източници, които ще ви помогнат, включително и Менталната игра 1. Менталната история на ръцете има пет стъпки и работи най-добре, когато отговорите се записват, вместо това да се прави наум. Стъпките са както следва:

 1. Опишете проблема, доколкото можете по-подробно. Включете мисли, чувства, действия и асоциирани тактически решения.
 2. Обяснете, каква е логиката да мислите, чувствате, реагирате или играете по този начин. С други думи, защо този проблем се случва? Всичките проблеми в менталната игра са рационални, затова, ако мислите, че вашите – нямат смисъл, то това означава, че вие все още нямате достатъчно информация, за да изпълните тази стъпка. Тази стъпка е най-трудната, така че не се обезсърчавайте, ако ще са ви необходими няколко дни или седмици, за да я изпълните.
 3. Разберете, къде „куца“ логиката в стъпка 2.
 4. Излезте с корекция на тази грешна логика. Тази корекция може да е във вид на „инжектиране“ на логическо становище/твърдение. Запишете стратегия, която можете да използвате, за да се научите да правите корекции.
 5. Запитайте се, защо корекцията, която смятате да приложите, ще работи. Това е допълнителна стъпка, която ще подсили рационалността на корекцията и ще помогне за солидното й имплантиране в съзнанието ви.

За да илюстрирам тези стъпки в действие, ще ви покажа един пример, в който се занимаваме с тилт:

 1. Опишете проблема.
  Аз се ядосвам, когато губя от слаби играчи и започвам да играя твърде агресивно срещу тях. Не мога да повярвам, че това се случва, и единственото, за което мисля, е как да си върна парите обратно.
 2. Обяснете, защо има логика да мислите, да се чувствате или да играете по този начин.
  Аз смятам, че заслужавам да печеля повече от тях, защото аз работя много по-усърдно върху играта си. Знам, че не е много умно да играя по-агресивно, но също така знам, че това е най-бързият начин да си върна парите обратно.
 3. Разберете, защо в стъпка 2 няма логика.
  Няколко причини: Без късмет, слабите играчи дори не биха играли и покера не би бил печеливш. В същност, това вече не са мои пари. Парите на масата е инвестиция в преимуществото ми. В някои дни тази инвестиция има възвръщаемост, в други – няма. Но, ако играя зле, опитвайки се да си върна парите, аз ще правя по-малко пари в дългосрочен план. И накрая, всеки път, когато допускам едни и същи глупави грешки, аз, в същност, ги „подобрявам“ и ограничавам способността си да направя прогрес в бъдещето. Така, не само губя пари сега, но и повишавам вероятността да губя пари и занапред.
 4. Излезте с корекция на тази грешна логика.
  Усърдната ми работа не „отива на вятъра“, когато губя от слаб играч; тя „отива на вятъра“, когато допускам грешки, опитвайки се да спечеля пари твърде агресивно. Прецаквам и бъдещето на моята игра и трябва здраво да работя, за да играя солидно, без да има значение, колко се разстройвам.
 5. Запитайте се, защо корекцията, с която излязохте, ще работи.
  По този начин ще правя най-много пари на дълга дистанция, като постоянно взимам най-добрите решения.

Понякога е доста трудно да създадеш твърдения за инжектиране на логика, които работят, но информацията от стъпките 3 и 4 уцелва точно корена на проблема. Вижте няколко примера от горния пример: „Без късмет слабите играчи дори не биха играли и покера не би бил печеливш“, „Парите на масата е инвестиция в преимуществото ми. В някои дни тази инвестиция има възвръщаемост, а в други – няма“, или „Усилената ми работа не отива на вятъра, когато губя от слаб играч, но тя нищо не струва, когато допускам грешки, опитвайки се да спечеля твърде агресивно“. Онова, което би трябвало да изберете, е просто това, което работи най-добре, и вие ще трябва да опитате с няколко, за да разберете, кое е то.

Въпреки, че менталната история на ръцете беше създадена първоначално като инструмент за разнищване и коригиране на проблеми от ментална игра, тя лесно може да бъде адаптирана и към конкретни тактически лийкове. Ето ви един пример за това, как да разнищите една тактическа грешка, използвайки менталната история на ръцете:

 1. Опишете проблема.
  Аз твърде много блъфирам срещу играч, който има висок процент колове.
 2. Обяснете логиката зад това. Той не може постоянно да колва. Трябва да е способен да фолдне.
 3. Разберете, защо логиката в стъпка 2 е грешна.
  Единствената информация, която имам, е че той не фолдва лесно. По този начин, имиджа ми на масата ще изглежда див, а диапазонът ми ще бъде оценен като широк. И двете повишават вероятността да бъда колнат.
 4. Излезте с корекция на тази погрешна логика. Необходимо е да стесня диапазона си и да залагам повече за стойност.
 5. Запитайте се, защо тази корекция ще работи. С този мой имидж аз ще бъда колван от този играч с висока честота, така, наистина ще се нуждая от превъзходни ръце, за да спечеля.

В идеалния случай, вие би трябвало да прекарате през този процес всяка грешка от вашата С-игра заедно с асоциирания с нея лийк от менталната ви игра – има голяма вероятност да откриете препокриване на подобни тактически грешки. Да кажем, че имате осем специфични тактически грешки като част от вашата С-игра. При анализа на всяка една често ще установявате, че много от тях имат един и същ недостатък. С други думи, възможно е да не намерите осем недостатъка за осемте си грешки – много от тях се препокриват. По този начин, вместо да е нужно да помните осемте необходими корекции, сега ще трябва да запомните няколко от препокриващи се, които да приложите към всичките осем различни ситуации. Когато тези тактически лийкове имат силна връзка с проблем от ментална игра, има по-голям смисъл и ще бъде по-ефикасно, ако ги оправите едновременно.

ПРИНОСЪТ НА БАРИ

Как оправих лийк

През последните няколко години бях развил един определен лийк, който беше да играя твърде пасивно с ръце от типа втори чифт. Ако ми се раздаваха чифт дами, флопът беше поп-хай, щях да следвам стандартната си линия или да хвана блъф (блъф-кетчинг), или да чек-фолдна. Въпреки, че това често пъти е правилно, има хиляди пъти, когато да заложиш за стойност или да грабнеш пота е най-добрата опция – сега няма да навлизаме в подробности за всяка линия, защото всичко това зависи от конкретна ситуация. Ясно е, обаче, че приключвах играта си по този начин твърде често и това я разрушаваше.

Да си пасивен с втори чифт беше нещо, което беше научено до нивото на Несъзнателна Компетентност; това беше инстинктивната ми реакция. Обикновено играя на осем или повече маси и трябваше да намеря начин да взимам бързи решения относно това, дали е правилно да направя продължаващ залог или да чекна. Така, поставих си цел да си напомням да внимавам за този проблем като го напиша в бележника в началото на сесията. След това маркирах в Холдем Мениджъра всяка ръка, в която имаше такава ситуация. В края на сесията оценявах всяка ситуация, където имах втори чифт, за да оценя, как се справих. В дневника си щях да отговарям на въпроси от рода: Направих ли залог там, където преди чеквах? Какво ми подсказваше да направя моя инстинкт? Бях ли прав да постъпя така в тези ситуации? След това, по време на загрявката преди следващите сесии преглеждах бележките си и история на ръцете, за да си припомня прогреса и скорошните ми грешки.

Далеч от масите изучавах моята история на ръцете по-задълбочено, поставяйки играчите на диапазони, правейки пресмятания на EV, публикувайки ръцете си във форума и оценявайки като цяло качествата на всяка опция във всяка ситуация. За щастие Холдем Мениджър има зададени филтри за откриване на тези ситуации, така бих могъл да погледна ръцете от преди, за да видя как ги играех тогава. Също така, гледах видео-тренировки със специално намерение да видя, какво правеше треньорът в ситуации със втори чифтове. В по-голямата част игнорирах останалата информация от видеото, за да избегна претрупването. Записах причините, които те изтъкваха в ползата на залога с втори чифтове, както и моменти, в които те не залагаха. Вероятно, най-големият скок се случи, когато дискутирах определени ръце с приятелите си по покера. Те не само поставиха под съмнение моята гледна точка, но и самото изказване на глас направи огромна промяна. Всичко това отиде в дневника ми и винаги бих могъл да го прегледам по-късно.

След четири месеца и 80 000 ръце откакто започнах, корекцията беше научена до нивото на Несъзнателна Компетентност. Не беше лесно. Имаше много примери, когато се чувствах сякаш бях решил проблема, но след това се озовавах в ситуации с мигновен чек с втори чифт в труден спот – голям пот или жива игра. В края на краищата, това, което ми помогна повече от всичко друго, беше корекция, която използвах в миналото, променяйки начина, по който атакувах проблема, и оценявайки непрекъснато на кой етап от модела се намира корекцията. Дори си взех продължителна почивка от покера и корекцията все още беше там, когато се върнах, без дори да мисля за нея.

След завършването на процеса за определяне и разбиране на менталната и тактическата ви С-игра, можете да започнете прилагането на корекциите с крайна цел да ги тренирате до ниво на Несъзнателна Компетентност. Ето няколко предложения за създаване на цикъл за подобряване, което ще ви помогне ефективно да усъвършенствате корекциите във вашата С-игра:

 • Загряване. Вие трябва да бъдете подготвени да правите корекции във вашата С-игра всеки път, когато играете. Ще ви отнеме няколко минути да си освежите паметта и да се фокусирате върху грешките от вашата С-игра и корекциите им, но си заслужава да го направите. Цената на провала е твърде висока, особено когато една проста аларма може да направи голяма промяна. Прегледайте анализа на вашата А-С-игра, твърденията за инжектиране на логика, стратегически римайндър, история на ръцете или каквото и да е друго, което ви е нужно, за да сте готови да предпазите играта си от срив.
 • Игра. Останете фокусирани върху добра игра докато не забележите, че тя започва да ви се изплъзва, или видите знак за някой психологически проблем. Когато това се случи, бързо направете тактически и ментални корекции. Вниманието към тези проблеми веднага след изникването им, без да чакате да се натрупат, ще улесни запазването на контрола. Помнете, че дори ако по-рано в сесията сте успели да предотвратите някои тактически и ментални грешки, не означава, че трябва да останете безучастни. Тъй като сесията е изнурителна, умората и натрупването на емоции могат да затруднят, а не да улеснят запазването на контрола. Запомнете, вече не сте в състояние да коригирате грешките в С играта си.
  Целта е да ги подобрите, а не да предизвикате лоша игра.
 • Релаксиране. След сесията прегледайте прогреса, който сте постигнали в корекцията на грешките в С-играта ви. Помнете, че концепцията за трансфера на умения изисква оценяване на трудността на сесията. Прегледайте или повторете менталната ви история на ръцете от дните, които са особено трудни. Това помага да намалите натрупаните емоции и улеснява научаването на корекциите. Да, това е повтаряне, но какво бихте предпочели – да повтаряте ментална история на ръцете или да продължите да правите една и съща грешка на масата?
 • Анализ. Далеч от масите вие можете да увеличите ценни повторения в подобряването на С-играта ви чрез публикуване на ръце, редакция и преглеждане на ментални истории на ръцете, гледане на видео, говорене с треньора и извършване на всичко друго, което пряко го засяга. Това подхранва вашата загрявка и завършва цикъла на подобряване.

Прогресът ви може да бъде стабилен или би могъл да бъде изпълнен със стъпки напред и назад. С други думи, останете фокусирани върху подобряването на текущата ви С-игра докато не получите достатъчно доказателства, че тя си е заминала и е заместена от предишната ви В-игра – това е концепцията „червей“ в действие. Простият начин да научите, че играта ви е мръднала напред, е да видите, че предишната ви С-игра вече не се появява дори в най-трудните ситуации от ниво 5 без каквито и да е усилия. Винаги се случва така: играчите правят голям прогрес за няколко седмици или месеци и след това стават мързеливи. Те допускат, че тези подобрения са достигнали до ниво на Несъзнателна Компетентност, но не осъзнават важността на концепцията за трансфера на умения. Имайте търпение и задръжте вниманието си върху тях, докато не получите доказателство; това няма да ви отнеме много време и ще предотврати връщането обратно.

Справете се с грешките при ученето

Тъй като ученето е умение с диапазон, вашето обучение има А-игра и С-игра. Подходът към справянето с грешки в ученето е същият, който използвате при справянето на грешки при игра: Елиминиране на грешките в С-играта. За съжаление, те не винаги са очевидни. По-нататък искам да представя петте най-често срещани грешки при учене, както и корекциите им, според нивото от модела за обучение или модела на зоната, на който те се появяват.

Плато: Неосъзната Компетентност и Несъзнателна Некомпетентност. Много често най-голямата крачка в процеса на ученето се прави по време на периоди на голямо вдъхновение. И така, какво правите, когато така стръмният край на линията ви на учене се превърне в равнина? Може би това се случва, защото не знаете, върху какво да работите нататък, или защото сте постигнали дългосрочна покер-цел, като спечелване на голям турнир. Покерът би могъл да усеща като грайнд и ви се иска да сте толкова въодушевен в играта, колкото бяхте, когато за пръв път седнахте да играете. Каквато и да е причината, нужно ви е нещо, което отново да направи покера увлекателен. Ако не обърнете внимание на този проблем, има риск играта ви да изостане. Ако се случи точно това, ще ви е нужно огромно количество време, за да наваксате изоставането. За да го избегнете, опитайте се да предизвикате себе си с нови цели, научете нова игра или обърнете се към нов треньор. Кривата ви на учене не трябва да се устреми нагоре от самото начало; просто е необходимо тя отново да започне да се издига.

Прибързана реализация на умение: Съзнателна Некомпетентност. По пътя на усъвършенстване на умения покер играчите често мислят, че са достигнали финалната права, когато, в същност, просто са стъпила на стартовата позиция. Това често се случва докато работят извън масата, когато се чувстват сякаш наистина са „стигнали“ до нещо. Чувството им за разбиране се усеща толкова силно, че те приемат, че концепцията лесно може да се приложи на масата. След това, когато наистина седнат да играят, започват да правят грешки, което разкрива, колко много неща все още се нуждаят от усъвършенстване. Тези играчи не взимат под внимание броя на повторенията, които са необходими за усъвършенстване на едно умение; това не става мигновено, колкото и да ни се иска. Простото решение на този проблем е да осъзнаеш, че в момента, в който за първи път осъзнаеш нова грешка или нова тактика, си стъпил на първият съзнателен етап от ученето. Все още е необходимо да се работи през следващите два етапа от процеса, преди корекцията на тази грешка да е наистина научена.

Незабавно разпознаване на грешка: Съзнателна Компетентност.
Случва ли се да играете и веднага след това да осъзнаете, че това беше грешка? Част от проблема беше да не знаеш правилното решение на момента, но много играчи не успяват да копнат по-надълбоко. Те приемат, че щом са успели незабавно да разпознаят грешката, проблемът е решен и повече няма нужда да се работи, за да се предотврати новата поява на тази грешка. Обаче, това е перфектният момент да се фокусирате върху нея. Защо ли? Толкова сте близо до усъвършенстването му! Допълнителната работа може да помогне това умение да достигне до нивото на Несъзнателна Компетентност, така че следващият път вие ще знаете правилното решение преди да действате, а не след това.

Преднамерено учене докато се играе. Съзнателна Компетентност. По време на сесия не е време за активно учене; това е време за взимане на изпита и доказване на това, което вече сте научили. Мнозина играчи използват скъпоценната ментална енергия, преглеждайки миналите ръце, правейки EV-пресмятания или фиксирайки се върху грешки от миналото докато играят. Проблемът е там, че, ако те се опитват активно да учат и да играят едновременно, нито един от процесите няма да получи необходимото количество ментална енергия, за да протече добре. Все още има играчи, които вярват, че това е ефективен начин за учене, който, в същност, ще предизвика повтаряне на същите грешки, от които те се опитват да извлекат поука. Те не осъзнават, че този метод за учене е грешен, и не успяват да положат необходимият труд извън масите.

Ако сте свикнали да учите по този начин, пречупването му може да бъде трудно. Целете се, докато играете, да правите само леки корекции, а активното учене го оставете за после – когато сте извън масите. Ако това ще помогне, нахвърлете набързо нещата, които искате да преразгледате след сесия, така няма да е необходимо да се опитвате да помните всичките тях. Това ще ви позволи да останете фокусирани върху действието, и същевременно да сте сигурни, че проблемите ще бъдат разгледани по-късно.

Свръх потребление: Недостиг на Несъзнателна Компетентност. Сега са достъпни много покер-материали и е лесно да се озовеш в ситуация, когато си прочел толкова много, че на практика не можеш да го използваш. Това дори би могло да се случи, ако отведнъж се опитате да приложите към играта си материала от тази книга. Ако постоянно научавате нови неща и не отделяте достатъчно време да усъвършенствате това, което вече сте научили, ще мислите за твърде много неща, но в съзнанието ви няма да има достатъчно място за възприемането на всичко.

Новата информация е вълнуваща и може да ви даде надежда за подобряване на играта ви. В действителност, новата информация често се оказва фалшив пророк. Тя може да подобри играта ви, но не дотолкова, колкото се надявате. Когато знание, което имате понастоящем, все още не е усъвършенствано, нов фрагмент от информация става просто едно друго нещо, за което трябва съзнателно да мислите. По този начин рискувате да загубите равновесие, да се изгубите в собствените си мисли и да направите голяма стъпка назад по време на даунсуинг. Убедете се, че сте усъвършенствали съществуващите знания и сте елиминирали грешките в С-играта ви преди да се опитате да добавите към играта си нова концепция.

ИСТОРИЯ НА КЛИЕНТА

Matts Qulding

Midstakes Limit Holdem

„Най-големият ми проблем в ученето беше да приема реалността на собственото ми ниво на играта. Не знаех това до едно време, но бях научил много неща само до нивото на Съзнателна Компетентност. След това, изпадах на дъното и се връщах към С-играта си без дори да осъзнавам, какво се случва. Този цикъл забавяше учебния ми процес. Пропилявах твърде много време, фокусиран върху части от играта ми, които вече знаех наистина добре, вместо да тренирам нещата, които не бях научил добре. Осъзнах, че причината да окастря ученето си беше свързана с това, че бях перфекционист. Ставах твърде емоционален и ужасно се страхувах от провал, когато не знаех нещо. Това ме принуждаваше да премислям отново и отново ситуациите и, в крайна сметка, да играя по безопасен и предвидим начин – без да използвам отигравания, които не бяха усъвършенствани. Сега, аз работя най-вече по начин, който е ориентиран към процеса. Мога да вида цялостния план за обучението и това премахва стреса. Имам много повече вяра в решенията си, дори когато не съм сигурен, дали те са правилни, защото изградих процедура за намиране и оправяне на всякакви грешки. Това ми позволява да уча далеч по-бързо и да остана фокусиран върху подобряването на онези части от играта ми, които са нивото на съзнателната компетентност, докато те не станат напълно усъвършенствани.

Установих, че воденето на писмен дневник наистина помага много. (Сега правя видео дневници, защото те са точно толкова ефективни и отнемат по-малко време). Дневникът постоянно ми напомня за моите слабости и моята А-игра, и по този начин аз винаги знам, върху какво работя – особено в слабите части от моята игра. Аз използвам менталната история на ръцете, за да помисля по-задълбочено за причината на моите грешки и да потърся по-добри стратегии за тяхното елиминиране от играта ми. Харесва ми да „копая“ по-дълбоко под повърхността, за да разкрия истинските причини за появата проблеми. Когато мога да разбера проблема на по-дълбоко ниво, автоматично изпитвам облекчение, без да е необходимо непрекъснато да го премислям.

Не съм перфектен; понякога все още ставам малко мързелив в моменти, когато трябва да работя върху менталната си игра. Наскоро, бях подразнен от един лош рън и започнах да пропускам да залагам, което е огромна грешка в limit Holdem. В миналото този развой на нещата би довел до тилт. Но сега, вместо да се ядосам и да започна да правя по-големи грешки, бях в състояние да анализирам ситуацията и да видя истинския проблем: бях просто уморен. Бях започнал да играя по нов, по-натоварен график и не си отделих време за достатъчен брой почивки. Съзнаването е най-важното нещо за мен. Когато врагът е добре познат, победата над него е по-лесна.“

Правете постоянен прогрес

Атлетите от световна класа във всичките видове спортове постоянно се опитват да се подобрят. Тази цел е вградена в тъканта на техните кариери. Те разбират, колко интензивно работи конкуренцията им, и осъзнават, че, ако те не напредват, тогава просто ще бъдат изхвърлени „зад борда“.

Дали играете страхотно или ужасно, винаги има възможност за подобряване. Ключът е винаги да си наясно със способностите си и това е причината поддържането на анализа на А- до С-играта да е толкова важно. Ако имате почивен ден, признайте го и осъзнайте, че това е една добра възможност за подобряване. Ако сте уморени, тилтнати или не се чувствате добре по някакви причини, подгответе се да играете солидна В-игра и изобщо не се притеснявайте за вашата А-игра. Подобряване в ден, като този, означава да се убедите, че лийкове от С-играта ви няма да се появят или поне ще ги държите настрани за по-дълго време в сравнение с това, на което сте били способни преди. Твърде често играчите дори не играят или не се захващат с работа върху играта си, когато не се чувстват готови на 100%. Обаче, както илюстрира концепцията за трансфера на умения, един от най-добрите моменти да подобрите С-играта си е именно ден, когато е най-вероятно тя да се прояви. Освен това, тъй като превенцията на грешките от С-игра е значително предизвикателство, вие усилвате високо стойностните повтаряния всеки път, когато постигате успех. Започнете сесията предварително подготвени за битка с вашите слабости и празнувайте дори при едва забележими подобрения. Това не само ще подобри тактическата ви игра, но и ще усили вашата увереност и психическа издръжливост.

От друга страна, когато се чувствате силни, освежени и готови да играете на високо ниво, важно е да продължите да тласкате себе си напред и да не ставате самодоволни. Вашето определение за подобрение трябва да е прогрес в зависимост от способностите ви в даден ден. Няма как да знаете границите на способностите си преди денят да свърши; така изисквайте от себе си да играете по-добре без значение, къде сте в рамките на вашия диапазон.

Сърцевината на постоянното подобряване е анализът на вашата А-С-игра. Когато на покер маса нещата загрубеят, можете да се почувствате сякаш играта ви е в свободно падане. Точното знание, до какво ниво пропада вашата играта, ви дава конкретното нещо, за което да се хванете. Вместо да си припомняте да останете фокусирани и да играете добре, вие имате знание за това, към какво конкретно трябва да насочите вашето внимание. Ако завъртите камбановидната крива на 90⁰ обратно на часовникова стрелка, ще видите камбановидната крива като стълба. Колкото по-добре можете да дефинирате всяко стъпало от тази стълба, толкова по-лесно ще е да спрете играта ви да пропада и да се покатерите обратно, след като играта ви се стабилизира.

При оценяването на прогреса от решаващо значение е да сравнявате ябълки с ябълки. Както илюстрира концепцията за трансфера на умения, сравняването на един невероятно труден ден с лесен такъв не само предизвиква разочарование, но и води до неточни заключения и погрешни схващания. Извършване на подходящо сравнение ви позволява да видите прогреса там, където, вероятно, рядко го виждате – в задния край на вашия диапазон. В ден, когато сте играли слабо, осъзнаването, че бяхте по-малко ужасни, отколкото в предишната сесия, може да бъде учудващо приятно. Това потвърждава усиления труд, който положихте, подобрявайки вашата игра, а е страхотно да видиш такова нещо в един лош ден. От друга страна, след една печеливша сесия вие можете да осъзнаете, че бихте могли да играете много по-добре. И така, вместо да останете самодоволни следващия път, когато играете добре, вие ще бъдете мотивирани да дадете най-доброто от себе си и ще вдигнете летвата още по-високо.

Следващите предложения ще ви помогнат да придобиете навик в подобряването на вашата игра:

 • Направете малки неща големи;
 • Взимайте поука от провала агресивно;
 • Практикувайте се;
 • Вземете почивка.

Направете малки неща големи. Когато поглеждат към подобряване, играчите често се фокусират само върху основните лийкове в играта им, обаче, много често малкото нещо има най-голямо влияние. На всяко ниво в покера, предимството може да бъде много малко, така че всякакво подобрение има значение. Всяко подобрение може да изглежда като минута, но, постоянно събирайки се ден след ден, те имат експоненциален ефект – подобно на сложна лихва в ипотечен кредит.

Другата грешка, която често правят играчите, е придаване на твърде голямо значение на най-големите им печалби и губещи ръце. Те са ръце, които имат най-голям ефект върху печалбите и загубите им, затова им се струва, че е логично да се фокусират върху тях. Обаче, тези ръце обикновено не само че включват стандартни решения, но и рядко съдържат нещо, от което можеш да се поучиш. Ето няколко примера за типове ръце, които играчите често избягват, когато правят опит да се учат от сесиите си:

 • Ръце, където решенията ви не бяха лесни: Вместо преглеждането на ръка въз основа на това, дали сте спечелили, или загубили, фокусирайте се върху ръцете, които бяха най-предизвикателни. Като цяло, колкото повече мислене изисква едно решение, толкова повече може да се научи от него.
 • Малки потове, които сте спечелили или загубили: Запитайте се, дали бихте могли да направите или спестите някой друг блинд тук или там.
 • Уникални ръце, които сте играли: запитайте се, как бихте играли от позицията на опонента, или, ако ви бяха раздали друга ръка.
 • По-дребни ситуации, в които не знаехте, как действате веднага.

Лесно може да се приеме, че вече няма върху какво да се работи, но случаят никога не е такъв; в играта ви винаги ще има какво да се анализира. Ако не обърнете внимание върху малки проблеми, докато те са все още малки и са сравнително лесни за оправяне, те вероятно ще станат по-големи и по-сложни за решаване проблеми. Един мъничък лийк може да не накърни вашия уинрейт на $2/$4, но той би могъл доказано да бъде основен проблем на $5/$10. Защо чакате грешката да стане по-скъпа, преди да започнете работата си върху нея?

Агресивно учене от провал. Прочете истории за преуспели хора в която и да е сфера и ще видите важно сходство в това, как те разглеждат провала: Те го виждат не като нещо перманентно или нещо, което трябва да бъде избегнато, а като част от процеса на учене и успяване. Има безброй известни и вдъхновяващи цитати за провала; ето няколко от тях:

 • „Бихте ли искали да ви дам формула за … успех? Това е много просто, наистина. Удвоете вашия процент на провал. Вие мислите за провала като за враг на успеха. Но това изобщо не е така… можете да бъдете обезкуражени от неуспеха, или да се поучите от него. Така, че продължавайте напред и правете грешки. Направете всичко, което можете. Защото, запомнете, тъкмо тогава ще намерите успех.“ – Томас Уотсън, основател на IBM.
 • „Провалът е просто възможността да започнете отново, този път – по-интелигентно.“ – Хенри Форд, основател на Форд Мотор Къмпани.
 • „Не се провалих 10 000 пъти. Аз успешно открих 10 000 начина, които няма да проработят.“ Томас Едисон, откривател на електрическата крушка.

Естествено е да слезеш надолу, когато правиш грешка или неуспешен опит. Това, което е най-важно, е как ще се съвземеш. Кара ли ви разочарованието да работите още по-усилено и да извлечете поуката от грешката, или стигате до задънена улица и позволявате на тези негативни чувства да ви погълнат? Неуспехът предлага страхотна възможност за учене, защото той очертава ограниченията във вашите способности. Само когато можете да се поучите от тези ограничения, ще сте в състояние наистина да тласнете играта си по-нагоре.

Практикуване. Във всички спортове има ясни начини, по които атлетите повишават нивото на уменията им без да имат състезания. Голфърите удрят топки и играят практически рундове, бегачите използват фитнеса и пистите, боксьорите имат тежки боксови круши и спаринг-партньори, които могат да удрят. Покерът, от друга страна, няма ясно дефинирани условия за трениране без финансови последствия. Някои биха поспорили, че игри с плей-мъни предлагат добра среда за тренировка. Обаче, отвъд научаването на основните правила на играта, този стил на игра е твърде различен от истинския покер, за да има някаква стойност.

Ползата от практикуване е нещо, което получавате, тествайки нови умения в условия, където има по-малко напрежение. Плюс, вие можете да набавите повтаряния, което улеснява трансфера на умения към по-трудни ситуации. Ето няколко предложения за начини за практикуване:

 • Играйте на по-ниски лимити. Свалете няколко лимита, за да играете сесия, в която ще се фокусирате, например, върху цялостна префлоп игра, агресия на търна или грешки от С-игра. След това вижте, каква възвръщаемост има тази практика в нормалните ви игри.
 • Играйте на повече маси на по-ниски лимити. Игра на повече от нормалното маси е страхотен начин да работите единствено върху тактически грешки във вашата С-игра. Високата честота на ръцете ви затруднява да мислите, а това ви принуждава да работите върху онази част от играта, която обикновено ви се струва лесна.
 • Играйте на по-малко маси. Ако се опитвате да разширите вашата А-игра, игра на по-малък брой маси е добър начин за фокусиране върху всяка маса и решение. Това ви позволява да мислите по-задълбочено над всяка ръка и да откривате някое ново прозрение, което сте в състояние да подобрите. Това, също така, и е страхотен начин за подобряване на концентрация, тъй като по-бавно темпо способства за по-лесно разсейване.
 • Риплейери на ръце. Преиграване на стари ръце от база данни от вашия Холдем Мениджър или Покер Тракер е грубият еквивалент на баскетболен играч, преглеждащ записа от играта. Това е най-често срещаният начин, който практикуват покер играчи, и в това няма никакъв риск. Заредете случайна извадка от ръце, или онези ръце, които са подходящи за специфични ситуации. След това спирайте ръката на всяка улица и взимайте решения, сякаш наистина я изигравате за първи път. Можете да изиграете ръката и от перспективата на опонента. Симулатори, като SNGWiz и Hold’emResources Manager са добри примери за динамични риплейери на ръце.
 • Променете формата на игрите. Някои умения могат да се развият чрез простата смяна на типа на играта, която играете. Турнирните играчи могат възпроизведат ситуации на финална маса чрез игра на хедз-ъп кеш игри и SNG. Те могат да играят и кеш игри с дълбок стак, за да работят върху ранните етапи от турнира, и кеш игри с малък стак, за да тренират средните етапи на турнирна игра. Също така, хедз-ъп игрите като цяло са страхотен начин за подобряване на проблеми в менталната игра, тъй като тези игри са по-трудни от психологична гледна точка.

Използвайте тези препоръки или открийте собствени начини за интегриране на практиката във вашия учебен процес. Това няма ви струва много и в дългосрочен план само ще ви донесе допълнителни дивиденти.

УЧЕТЕ СЕ, ОБУЧАВАЙКИ

Има много причини, по които играчи решават да станат треньори: да правят пари, да се издължат на общността или просто да се изявят. И много от треньорите го правят, защото знаят, че това ще ги направи по-добри играчи. Писането на статии, записване на видео-тренировки и работа със студенти закрепва концепции, които те вече знаят, и позволява те да бъдат разбрани на по-високи нива. Всеки път, когато треньорът споделя знанията си, той получава допълнителни повтаряния и знанията му се вкореняват все по-дълбоко. Работата като треньор помага знанията да преминат през процеса на обучение, а това подпомага Неосъзната Компетентност да стане Концептуална Компетентност. Понякога, в процеса на споделяне на знания и опит, те предават на учениците нещо, което дори не осъзнават, че са знаели. Това спонтанно разбиране е равносилно на ново креативно отиграване по време на игра. Когато е в зоната, треньорът има достъп до повече знания и това му позволява да извлече собствената му Неосъзната Компетентност на повърхността. Дори не е нужно да сте редовен треньор, за да пожънете плодовете от треньорската дейност. Например, ако сте в група с обучаващи се и сте най-добрият играч от тази група, не се разстройвате, че няма от кого да се учите. Поемете инициатива, за да затвърдите това, което знаете, предавайки го на другите членове от групата. Накарайте ги да ви задават въпроси, за да сте принудени да обяснявате нещата по различни начини. Това помага да концептуализирате решенията в покера и освобождава пространство за нови знания от Неосъзната Компетентност.

Вземете почивка. Покер-играчите често нямат особено желание да си взимат почивка. Въпреки, че ценността на почивката е добре известна, все пак не им харесва количеството време, необходимо да се отърсят от „ръждата“ и да се върнат към предишното ниво на играта. Като следствие, те не почиват достатъчно през годината и в резултат, способността им за учене страда.

Решението на всичките тези проблеми е организация и планиране. Своевременното обновяване на анализа на А-С играта улеснява тази задача. Преди да „излезете в отпуска“ напишете бележки за вашата игра, сякаш ги пишете за своето Аз, което се връща от почивката. Това не само ще ви позволи да се откъснете от покера, но и ще ви помогне да опресните паметта си, когато се върнете. Когато се върнете, имате две опции:

 1. Да скочите обратно в играта без да преглеждате бележките си.
 2. Да прегледате бележките си и да играете на по-малък брой маси или на по-нисък лимит и по този начин да се завърнете към игра на високо ниво.

Ценността на рязкото потапяне в нормалната ви рутина без каквато и да е подготовка се състои в това, че то ви дава невероятна възможност да проверите, дали отсъствието ви е подобрило вашата игра. Бихте могли да установите, например, че онези области от играта ви, които преди изискваха определено психическо усилие, ви се струват по-лесни след почивката. Времето, прекарано извън покера, им е позволило да проникнат по-дълбоко в съзнанието ви. След това можете да използвате предваканционните си бележки като мерило, за да сравните играта ви преди и след почивката. Другата опция – използването на бележки, практикуване и солидно загряване за стабилно катерене към върха на вашата игра – е по-малко рискована. Тъй като играчи, които използват този подход, често искат да ускорят стигането до върха, обмислете поставянето на цел да стигнете до върха за по-малко време след всяка почивка. Например, ако сега ви е нужна една седмица, за да сте във форма, опитайте се да намалите времето до четири или пет дни след следващата ваканция.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 09/20/2015 in MGP 2

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: