RSS

Applications of NLH by Matthew Janda – 21. Post

31 Юли

Част XV: Прилагане на теория при анализ на ръце

Въведение

В много книги за покер, където авторът анализира една ръка, той, обикновено, обсъжда как би я изиграл той срещу специфичен тип опонент и рядко взима повече от 3 – 4 решения. Тези решения обикновено се базират върху експлоатация, а не върху теоретичната игра и за това те често стават неактуални, тъй като продължават да се нагаждат към дадена ситуация. Ето защо, когато играчите поглеждат към съвета, даден в такава книга, го намират за слаб, тъй като те постоянно се подобряват, а съветът може би е бил добър експлоатативен съвет в онзи момент, когато книгата е била написана.

В следващия раздел „Част 16: Примерни ръце“ вместо да изследваме специфична ръка ние ще се опитаме да разберем, как всеки играч би трябвало да играе всяка ръка от неговия диапазон. Разбира се, няма начин наистина да решим една ръка и по време на анализа ще трябва да правим определени опростявания. Сама по себе си, целта на този и следващия раздел е да покажем, как да прилагаме концепциите, честотите и съотношенията, дискутирани по-рано, за да направим приемливо балансирани диапазони, които ще ни позволят да побеждаваме повечето опоненти.

Несъмнено, в този раздел ще има малки грешки, защото трябва да взимам хиляди решения и често очакваната стойност и на двете линии е много близка. Нещо повече, често се намират страхотни играчи, категорично несъгласни с изиграване на една ръка в относително често срещани спотове, но те рядко мислят, какво да правят с целия си диапазон в няколко ситуации. Ние вече би трябвало да осъзнаваме проблемите, възникващи при анализиране на ръцете по този начин. Важно е да сме убедени, че анализът, който правим, не е сгрешен и е по-близък до теоретично оптималния, отколкото в същност е. Ето и няколко най-важни момента:

  1. Очакван дял не може да се конвертира в очаквана стойност, когато все още се очакват допълнителни карти.
  2. Ние не можем да намерим точно решение, колко широко да се защитаваме, когато се изправим пред залог, дори ако опонентът няма да може да залага печелившо с всеки две карти. На флопа и търна ще трябва да се защитаваме по-широко, като просто колваме вместо да рейзнем, защото опонентът получава възможност да види допълнителна карта, но е невъзможно да разберем, колко точно широко.
  3. Оптимална игра изисква да се използват безброй размери на залога и всеки диапазон трябва да бъде балансиран. Полезно е да разбираме, кога да използваме различни размери на залога, но когато се опитваме да балансираме няколко диапазона наведнъж, анализираните ръце се превръщат в невероятна бъркотия. Фактически, теоретически оптимално решение на една конкретна ръка е толкова дълго и сложно, че става практически безполезно за повечето играчи.
  4. При анализа на една ситуация и взимане на решение винаги ще бъдем ограничени по време. Това е вярно и когато сме изправени пред залог на опонента и имаме 30 секунди за действие, и когато извън масите работим върху анализа, използвайки софтуер.

Казано по друг начин, почти винаги ще има нужда да направим тук-там леки корекции на диапазона, за да го направим по-добър, но в по-голямата част, когато изглежда, че нито един играч няма намерение да променя стратегията си, ще бъдем доста близко (до
оптималното). Нашата цел е да имаме идея, дали нашия диапазон се представя доста добре на най-различни текстури – не целим да прекарваме часове в изучаване на една или две текстури и да постигнем изключителни резултати в тази дейност.

Поради тези и някои други причини, при анализа на ръцете ще използвам местоимение „Аз“, за да акцентирам, че това са моите размишления за най-добрия начин за изиграване на ръката. Не очаквам да играя перфектно и без грешки, нито пък очаквам това и от вас.

Пред залог в позиция – да погледнем отново

Най-лесният начин да започнем анализа е да видим реакцията на играч в позиция, изправен пред залог на флопа, търна и ривъра. Това ще ни помогне да определим, как да играем с диапазон извън позиция, защото можем да определим, колко силни трябва да бъдат ръцете ни, за да залагаме уверено за стойност на една, две или три улици.

Вече обсъдихме съотношенията и честотите, необходими за постигането на това. Като цяло, ще е добра идея да започнем, предполагайки, че играчът извън позиция ще залага около 75% от пота, ако залага, а играчът в позиция ще се опитва да се защитава най-малко в 60% от времето. По-напредналите играчи трябва да опитат да се защитават малко повече, но това е добра отправна точка и ще я използваме в следващите примери.

Когато се защитавате, обърнете внимание върху качествата на текстурите. Ако бордът е мокър и са възможни много дроус, като в случая тук – Т95, тогава трябва да рейзваме агресивно и вероятно на тези бордове няма да колваме с множество слаби ръце. Вероятно тук ще рейзваме търна само ако се подобрим, защото всичките ни силни ръце бяха рейзнати на флопа.

И обратно, ако бордът е сух, като в случая тук 732, тогава ще се защитаваме почти изцяло чрез кол и ще колваме с много слаби ръце. Обаче, диапазонът ни на търна ще има множество силни ръце. А ако търн-картата вкарва някакви флъш дроус или много стрейт дроус в диапазона на опонента, тогава ние ще имаме диапазон за рейз.

Накрая, не забравяйте – покер е игра на няколко улици. Ако ние рядко фолдваме срещу залог на флопа на специфична текстура, когато сме в позиция, тогава, вероятно, ще е добре да фолдваме малко повече при залог на търна. Ефективно, опонентът трябва да плаща повече за възможността да блъфира на търна, тъй като неговия блъф на флопа вероятно не е успял. За това не се страхувайте да колвате повече на по-ранни улици и по-малко – на по-късни, когато това се изисква от ситуацията.

Залог извън позиция – да погледнем отново

След като имаме усет за това, как очакваме да реагира играч в позиция, когато е изправен пред залог, време е да конструираме диапазон за игра извън позиция. Отново, всичките съотношения и честоти вече са ни известни и би трябвало да се чувстваме комфортно, правейки разумно балансирани диапазони за залог, чек-рейз и чек-кол.

Ключът към създаването на силни диапазони за различни действия извън позиция е да не забравяме, че агресивното залагане няма да бъде ефективно, ако имаме проблеми със защитата на нашите чекове. Провалът в агресивната защита на нашите колове подтиква опонента да залага често след нашия чек (особено, когато даването на безплатните карти на нашия диапазон за чек-фолд е рисковано), а това ни кара да чек-рейзваме, вместо да залагаме със силните ни ръце. Най-добре ще е да миксираме залог, чек-рейз и чек-кол при условие, че не сме колнали от блиндовете (в този случай диапазонът ни е слаб и донк-бетът ще бъде неефективен).

Тъй като все още очакваме две допълнителни карти, търнът и ривърът ще определят, кои от стойностните ни ръце, с които заложихме на флопа, ще са достатъчно силни, за да продължим да залагаме с тях. Това изисква от нас да мислим бързо на по-късните улици, но това, вероятно, няма да е проблем. Същите карти, които правят някои от стойностните ни ръце по-слаби (например, завършване на флъш дроу), ще подобрят и някои от нашите дроус и блъфове. Макар че не можем да намерим перфектна стратегия за залагане на флопа – все още има допълнителни карти, нашият диапазон трябва да бъде приемливо балансиран на бъдещите улици, ако залагаме с правилен тип ръце.

Обобщение

При анализа на игра на търна и ривъра в „Част 16: Примерни ръце“ ние винаги ще приемаме, че играчът извън позиция залага на предната улица 75% от пота, а играчът в позиция – колва. Това са много често срещани ситуации и вероятно са най-полезни за прилагането на теория.

След като сме уверени в тези ситуации, ще е добра идея да се упражните в други ситуации. Използва се същата методология, само не забравяйте, че честотите и размерите на залога ще се променят. Например, напредналите играчи трябва да свършат необходимата работа, за да се чувстват уверено, играейки в 3-бетнати потове от бутона срещу блинд, защото такава ситуация се случва доста често и заложените пари са много.

Те трябва и да знаят, как да реагират срещу залог на търна, след като чек-колнат флопа, защото и това е често срещано явление.

Накрая, заслужава си да се спомене отново, колко сложно би могло да бъде действителното решение на ръце. Предположението, че всички залози са 0,75 от пота, прави анализа на ръце много по-управляемо. Но това не е нещо, което непременно трябва да прави един оптимален играч. В допълнение, времето ни винаги е ограничено и ще е по-ефективно да анализираме повече текстури, отколкото да прецизираме няколко. Особено е важно да не забравяме са следните моменти:

  1. Не е възможно да се намери решение на една ръка. Дори ако бихме могли да го направим, то вероятно щеше да бъде невероятно дълго и трудно за разбиране.
  2. Ако допуснем, че играчите използват само един специфичен размер на залога, анализът на ръцете ще бъде по-управляем.
  3. Покера е игра на няколко улици и не трябва да забравяме, че е приемливо да се колва повече на по-ранните улици и да се фолдва на по-късните улици – ако ситуацията е такава.
  4. Няма да е ефективно да залагаме със силни ръце извън позиция, ако не можем да защитим нашия диапазон за чек. Това е вярно, особено ако за нашия опонент е рисковано да дава безплатни карти на нашия диапазон за чек-фолд.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 07/31/2015 in App NLH

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: