RSS

Mental Game of Poker (2) by Jared Tendler – 6. Post

26 Май

Анализиране на зоната – продължение

Корекции в рутина

Има определени сценарии в покера, които изискват корекции (адаптации) в рутината ви. Примери за това са: да се гмурнете в игра преди да хванете чудесно място, да играете няколко сесии на ден и дълго чакане за действие – чест проблем при онлайн хедз-ъп играчи. Непредвидимост и прекъсвания в действието не са извинения, които оправдават прескачането на рутината ви. Това е нещо, с което атлетите постоянно трябва да се занимават. Тенисистите са принудени да бъдат извън кортовете, когато вали дъжд, футболистите имат прекъсвания на полувремето, а боксьорите никога не знаят началният момент на двубоя им, защото той зависи от това, кога ще свърши предния двубой.

Тук са някои начини за корекции в рутината ви при подобни ситуации:

Когато играта е твърде добра, за да бъде пропусната. Някои игри могат да бъдат толкова добри, че се налага да се гмурнете в тях без да чакате. Когато имате работа с такъв тип ситуации, създайте си мини-версия на загрявката (30 секунди), за да я направите след като заемете мястото си. Например, вземете бележка, която може бързо да ви припомни спецификата на всяка стъпка. Можете дори да решите да изчакате блиндовете да се завъртят и по този начин да си направите загряването. След това можете да компенсирате с по-дълго релаксиране.

Онлайн хедз-ъп игра. Ако сте хедз-ъп играч, вие често имате проблем с прекъсващо действие. Тъй като може се наложи да чакате дълго преди да влезете в действие, направете пълното загряване както обикновено и след това правете мини-версията, докато опонентът ви се появи. След това, всеки път, когато имате дълга почивка без да играете, повторете мини-версията за бързо опресняване и изостряне на ума ви. За релаксирането, направете няколко бързи бележки след всеки двубой, и след това направете пълното релаксиране в края на деня.

Турнирна игра. Поддържането на игра на високо равнище по време на дълъг грайнд в един турнир на много маси, особено такъв, който се играе няколко дни, е голямо предизвикателство. Както сега знаете, натрупаните данни, които препълват ума ви и замъгляват вашето мислене, могат да допринесат до по-посредственото ви представяне. За да поддържате играта си на най-високо ниво по време на турнира, използвайте почивките мъдро. Започнете деня с голямо загряване, както щеше да бъде обикновено, но след това правете мини-версиите на релаксиране и загряване в началото и края на всяка почивка.

Повечето играчи вече имат рутина за почивка, която включва обсъждане на ръце с приятелите им. Целта тук е да изградите тази практика, тъй като тя ви помага да усвоите тактически и ментални данни. Обаче, играчите са склонни да използват повечето от почивките им за обсъждане на ръце или опоненти и не допускат умът им да почине. Вместо това правете мини-релаксиране в края на всяко ниво и записвайте бележки в телефона, ай-пада или ноут-пада си. Ако забележите една или две ръце, за които искате да поговорите, фокусирайте само върху тези ръце, когато говорите за тях с приятелите си. След това, точно преди почивката да свърши, направете мини-загряване, така ще се върнете да играете във върховата си форма от началото на следващото ниво. В крайна сметка, колкото по-ефективно се възстановявате по време на почивките, толкова по-добри ще бъдете в достигането и оставането в зоната.

Връщане в зоната

Дори ако сте успешни при постоянна игра в зоната, по всяка вероятност ще изпадате от нея. Често това изпадане изглежда сякаш се случва внезапно. В един момент всичко върви както трябва, играете страхотно, в потока сте на действието и след това внезапно вече не сте. Правите няколко грешки, чувствате се уморени или отегчени, и след това супер агресивният регулар, за който преди почти не сте се замисляли, започва да ви дразни. Вие вървите против инстинкта си и мигновено научавате, че това беше грешка. Шокирани сте от това, как можете да стигнете от добра игра до това действие! Хванати в спирала, слизаща на долу, вие реагирате сякаш сте се събудили, сънувайки великолепен сън и сте нетърпеливи да се върнете към него.

Както вече научихте, попадането в зоната се случва по предвидими причини, а изпадането от нея не е по-различно. Причината за изпадането ви от зоната може да изглежда произволна, но, в същност, това не е така. Просто ви липсва умението да осъзнаете, доколко това беше предвидимо. Когато сте в зоната, тригерите, които обикновено водят до тилт и други проблеми в ментална игра нямат забележимо действие, защото те се обезвреждат автоматично. Обаче, когато ударът на всеки бед-бийт, 4-бет от регулар или минимално разсейване се акумулира по-бързо, отколкото съзнанието може да ги усвои, вие неизбежно ще се изплъзнете извън зоната.

В допълнение към основните проблеми в ментална игра, такива като тилт, страх и ниска увереност, искам да ви представя следният списък с проблеми, които могат да причинят изпадането ви от зоната:

 • Умора
 • Широк диапазон
 • Замъглен ум
 • Мисли за миналото или бъдещето
 • Свръх осведоменост
 • Липса на предизвикателство
 • Промяна в динамиката на масата

Има генерална стратегия, която може да се приложи към всеки един от тези проблеми, когато те започват да влияят върху способността ви да достигате до зоната. Ако сте прочели Ментална игра в покера 1, ще забележите, че тази стратегия е подобна на онази, адресирана до тилта и други основни проблеми в ментална игра. Има няколко разлики, обаче, така че се постарайте да ги прочетете.

Стъпка 1: Разпознаване

Трудно е да оправиш проблем без да осъзнаеш, че той съществува. Ако първо можете да дефинирате и след това да хванете най-ранните признаци, че сте изпаднали от зоната, вие можете след това да използвате тази стратегия, за да се върнете в зоната по-бързо и по-ефективно. Колкото по-дълго чакате, толкова по-далеч съзнанието ви ще се изплъзва от зоната и толкова по-трудно е да се възстанови. Ето защо ранното разпознаване е най-важното парче от пъзела. За съжаление, играчите често го пренебрегват и приемат, че това се случва автоматично.

Разпознаване е умение, което става по-силно със знания и практика. Един страхотен ресурс за подобряване на разпознаването е анализ на А – С игра – един инструмент, който разширява профила на зоната, за да включи цялата ви ментална игра и тактическия диапазон. Той също така ще ви помогне да видите разликите между всяко ниво на вашето представяне по един организиран начин, правейки подобряването по-ефикасно и зоната – по-вероятна.

Следвайте тези стъпки за да създадете анализ на вашата А – С игра:

 • Направете брейнсторминг и съберете информация за всяко ниво, което играта ви е достигала през последните три до шест месеца (или използвайте друг размер на извадка, който ви дава точна картина на текущата ви игра). Помислете за предишните ръце, сесии и турнири, които сте изиграли. Как изглежда менталната ви игра и какви са очевидните грешки, които правите, когато играете най-зле? Какви грешки правите, когато играете прилично? Как изживявате тилта, когато той е управляем и не е обезсърчаващ? Каква е първата тактическа грешка или ментален проблем, който показва, че сте изпаднали от зоната? Дори ако те са първични, включете всичките неща, които правите тактически и ментално на всяко ниво от играта.
 • Ако се мъчете да определите най-големите си слабости, отидете при приятел или треньор, за да ви помогнат да ги идентифицирате. Също така, убедете се, че С-играта ви не е маскирана от ранно напускане на играта, спиране на загуби, стакване или просто отказ от играта. Това не предполага, че трябва да се вкарате в ситуации, където бихте могли да загубите много пари просто в името на оценяването на играта ви. Вместо това, опитайте се да предвидите грешките, които щяхте да направите, ако бяхте в наистина лош тилт, загубили повече от предвиденото или ако играехте в ден, когато не се чувствате перфектно.
 • Категоризирайте информацията си от стъпка 1, използвайки вашия профил на зоната като отправна точка. Нивото на подробности, които сте записали, определя броя на категориите. Ако сте открили много детайли, обмислете използването на скала от 1 до 10, където 10 е зоната, а 1 е абсолютното ви най-лошо. Ако сте открили по-малко детайли, обмислете използването на общата скала А-С игра. Можете да установите, че е по-лесно да определите външните граници на вашия диапазон – най-добро и най-лошо – и след това работете по вашия начин. Ако ви е трудно да определите вариацията в играта си, задръжте го. Завършването на анализа на А-С играта е подобно на профила на зоната и може да ви отнеме няколко седмици или повече, за да го завършите.
 • Определете диапазона на тактическата и менталната ви игра заедно, така можете да видите, как те са свързани. Ако имате два или повече проблема в менталната игра, обмислете да направите отделни анализи за всеки проблем. По този начин можете да видите, как всеки един проблем от менталната игра влияе върху вашия процес за взимане на решения.
 • Изучете вашия диапазон, както щяхте да направите с която и да е концепция в покера, която се опитвахте да усъвършенствате.
 • Преглеждайте диапазона си по време на загрявката, така той ще е свеж в съзнанието ви. Това улеснява намирането на нови детайли.
 • Преглеждайте диапазона си по време на релаксирането и добавяйте нови детайли, както и отбелязвайте прогреса.

Без тази съществена първа стъпка в разпознаването, шансовете ви за възстановяването след изплъзване от зоната са минимални. Всичките последващи стъпки в този процес зависят от нея. Направете усилия да изградите умението за разпознаване и вие ще създадете потенциала за контрол над играта си по нови и ценни начини.

ИСТОРИЯ НА КЛИЕНТА

Darren Kramer

High Stakes Omaha Player

„Получаването на ясна идея за играта ми беше първото нещо, върху което работех с Джаред. Голямото нещо за мен беше осведоменост. Поглеждайки назад сега, аз съм поразен от това, колко сляп бях. Разглеждането на разликите между моите А-игра, В-игра и С-игра ми отвори очите – не осъзнавах, доколко зле понякога беше играта ми. Чрез просто осъзнаване на диапазона в менталната ми игра и в покера получих всичките знаци, които ми бяха необходими, за да знам, кога играта ми не струваше, така можех да направя корекции. В рамките на няколко секунди можех да разпозная, че започвах да играя зле. За да изградя осъзнаването си първо записах няколко бележки на гърба на протектора на карта и постоянно поглеждах към него като към римайндър. Това беше брилянтно решение и наистина ми помогна да избегна големи грешки. След това, когато изучих диапазона си по-подробно и започнах да управлявам енергията си по-добре (другият проблем, върху който работехме), бях в състояние да достигам зоната много по-често.

Сега стигнах до момента, в който дори не е нужно да правя грешки, за да зная, че играта ми куца. Миналата година, едната от грешките в В-играта ми беше да ставам креативен и да правя твърде много забавни отигравания. След изваждане на това на повърхността и много месечна работа върху него бях способен да разпознавам, кога просто започвах да мисля за креативност. Не трябваше да направя грешка, за да знам, че бях в В-играта си. Това ми даде по-голям контрол над играта ми и ми позволи да докажа, че правех реален прогрес в менталната си игра. Сега, когато играта ми се изплъзва и започвам да се чувствам сякаш искам да направя нещо креативно, аз си казвам „Дарен, ти знаеш нещата, които правиш добре – бъди търпелив и с ясно съзнание“. Това ме спира веднага, и след това мога да погледна към онова, което правя в А-играта си и се опитвам да играя по този начин. Знанието, което имам от работата с анализа на А-С играта ми има невероятна сила. Имам толкова допълнителни знания за играта си, колкото малцина играчи имат. Когато сядам на масата, чувствам се сякаш имам един или два допълнителни инструмента в задния си джоб.

По-надолу са стария ми и текущият диапазон на А-С играта ми, за да покажат доколко се подобрих през тази година. Моята А-игра е само малко по-добра, но се случва много по-често. Голямата промяна беше в С-играта ми, която драматично се подобри и се случва много по-рядко. Най-въодушевяващата част е, че знам – ще продължавам да прогресирам в бъдещето, защото сега наистина разбирам как да правя това“

Стария диапазон

А-играта:

 • Много релаксираща и решителна
 • Няма ситуации, където решенията са трудни
 • Времето е безкрайно
 • Умът е остър

В-играта:

 • Леко креативна и търсеща екшън
 • Бавно започвам да се разсейвам
 • Опит за генериране на повече екшън
 • Усещане за настъпване на умора

С-играта:

 • Много по-агресивна
 • Опит да печеля всеки пот
 • Игра на повече маси
 • Много прибързана и без да се мисли изобщо

Текущия диапазон:

А-играта:

 • Много ясен поглед към действието
 • Още повече релаксираща и решителна
 • Умът е супер остър и фокусиран
 • Много наясно с нещата
 • Интуицията е наистина силна

В-играта:

 • Усещане за готовност за импровизации
 • Не е толкова фокусиран и леко уморен
 • Леко разсеян
 • Мисля за форсиране на действия

С-играта:

 • Леко пасивен
 • Автопилот
 • Леко прибързан и нетърпелив

Стъпка 2: Успокой ума си

Когато играта ви се изплъзва от зоната, нужен ви е начин да спрете кървенето преди да започнете да се опитате да се изкатерите отново. Дълбоко вдишване е един от начините да направите това. Целта на дълбокото вдишване не е релаксация, а успокояване и подготовка на съзнанието за третата стъпка. Ако откриете, че изправянето, стречинг или затварянето на очи ви помага да постигнете това, тогава го направете вместо тази стъпка. Една от причините да се опитате използването на дълбоко вдишване е, че то може да се направи бързо, без да ставате от стола си или без да давате някаква информация на опонентите си, когато играете на живо.

Стъпка 3: Инжектиране на логика, Цели или Вдъхновение

След като сте успокоили ума си, тази стъпка ви помага да „се гмурнете надълбоко“ и да работите по вашия начин за връщане в зоната. Инжектирането на логика, цели или вдъхновение в предния край на играта ви помага да се върнете към зоната чрез адресиране на специфичния проблем, който причини изпадането ви от зоната.

Ние често гледаме атлети да се само вглъбяват, за да намерят искра, която ще ги върне обратно на писта след като инерцията беше срещу тях. Когато те намерят тази искра, възраждането им е поразително; сякаш това е различен играч. В интервютата след това те често казват, че в процеса на само вглъбяване те са в състояние да намерят причини, защо победата е толкова важна за тях и това подклажда порива им да спечелят. Целите им не се променят, но напомнянето, защо целите им са толкова важни за тях, доказва екстремална полза за тяхното ментално възстановяване. Това е есенцията от инжектиране на логика, цели или вдъхновение. Вграждането на тази техника може да ви даде менталния тласък, необходим за разчупването на проблема и връщането в зоната.

Като цяло, целта на тази стъпка е да излезете с изявление, цел или вдъхновяваща бележка, които да си повтаряте или да ги изразите на глас. Запишете ги и ги направете лесно достъпни, така няма да осланяте на паметта си. Също така, обмислете използването на аудио запис, видео, музика или друга медийна форма, за да направите съобщението по-въздействащо.

Инжектиране на логика. Когато дребни ментални проблеми, като разочарование, ви карат да се изплъзнете от зоната, вие се нуждаете от становище или фраза, които удрят точно в корена на проблема. Това позволява то да се разсее достатъчно, за да се съсредоточите отново и да се върнете в зоната. Тук са няколко примера за това, как да инжектирате логика, която може да помогне:

Вие се разочаровате след кулър от слаб играч:

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА    АКО НЕ БЕШЕ ВАРИАЦИЯ, ПОКЕРЪТ НЕ БИ БИЛ ТОЛКОВА ПЕЧЕЛИВШ. ЗА МЕН Е НЕОБХОДИМО СЛАБИ ИГРАЧИ ДА ПЕЧЕЛЯТ, ЗА ДА МОГА ДА ПРАВЯ ПАРИ НА ДЪЛГА ДИСТАНЦИЯ

Станали сте прекалено самоуверени след спечелване на няколко пота подред и започвате да играете твърде много ръце.

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА    НАЙ-БЪРЗИЯТ НАЧИН ДА ЗАГУБЯ ПАРИ, КОИТО ТОКУ ЩО НАПРАВИХ, Е ДА ИГРАЯ СЛАБО. НУЖНО Е ДА СЕ АДАПТИРАМ И ДА НЕ ПРИЕМАМ, ЧЕ ЩЕ ПЕЧЕЛЯ ВСЯКА РЪКА, КОЯТО ИГРАЯ. ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО.

Започвате да усещате напрежение, защото сте се доближили до финалната маса.

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА    НАПРЕЖЕНИЕ Е ГОРИВО ЗА НАЙ-ДОБРОТО МИ ПРЕДСТАВЯНЕ. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА, ЩЕ СИ ТРЪГНА, ЧУВСТВАЙКИ СЕ НАЙ-ДОБРЕ, АКО ИГРАХ ПО НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН. НЕ МОГА ДА КОНТРОЛИРАМ РЕЗУЛТАТА ИЗЦЯЛО, МОГА САМО ДА КОНТРОЛИРАМ ТОВА, КАК ИГРАЯ.

Инжектиране на цели. Когато се отегчавате, губите интерес или сте уморени, припомнянето на целите ви и тяхната важност ви предлага тласък от енергия, която ви е нужна за връщането ви в зоната. Всеки път, когато играете, дръжте пред себе си както краткосрочните, така и дългосрочните цели – записани и лесно достъпни. Прочетете ги и свържете действията си с тях. Това, което можете да постигнете в покера, често е пряк резултат от действията, които предприемате в тези моменти.

Инжектиране на вдъхновение. Понякога припомнянето на цели не е достатъчно; може би се нуждаете от по-силна доза вдъхновение. За щастие, ние често се вдъхновяваме от едни и същи неща отново и отново. Подгответе си набор от неща, които ви вдъхновяват: изразителна песен, цитат от велик спортист, клип от любим филм, кадри от шампионска победа или фраза, която казвате на себе си.

Стъпка 4: Стратегически римайндър[1].

Предните три стъпки понякога са достатъчни, за да се върнете в зоната, но обикновено ви е нужен стратегически римайндър, за да свършите работата. Когато се изплъзвате от зоната, вие губите достъп до част от набора с уменията ви. Във вашия анализ на А-С игра, ако бяхте в състояние да идентифицирате тактическите разлики между играта в зоната и на нивото под нея, направете стъпка напред и напишете списък на всеки компонент от вашата игра, който се губи, когато се изплъзвате от зоната. Пазете този списък на лесно достъпно място заедно с вашите становища за инжектиране на логика, целите си и вдъхновяващи бележки, така той може да ви послужи като навигатор в опознаването на това, върху което да се фокусирате тактически.

Стъпка 5: Повтаряйте, когато е необходимо

Веднъж отвори ли се вратата за изход от зоната, става по-лесно тя да се отвори отново. По тази причина вероятно ще трябва да повтаряте тези стъпки по време на сесията ви или турнир. Бъдете готови да разпознаете признаците, че се изплъзвате от зоната и прилагайте тази стратегия всеки път, когато това се случи.

Когато тези стъпки не сработват веднага

Развиването на умението за възстановяване на зоната отнема време, и вие най-вероятно ще правите грешки по време на самия процес. Успехът евентуално ще дойде след като станете по-силни в разпознаването на тънки нюанси както в тактическата, така и в менталната ви игра, когато намерите становищата за инжектиране на логика, цели и вдъхновяващи бележки, които са доказано ефективни. За да ускорите процеса, подсигурете редовно обновяване на вашия профил на зоната и на анализа на менталната и тактическата А-С игра. Също така, оценявайте ефективността на становищата ви за инжектиране на логика, цели и вдъхновяващи бележки, за да видите, какви корекции трябва да се направят.

Добрата новина е, че дори ако опитите ви да се върнете в зоната се провалят, вършенето на цялата тази работа ще ви постави в превъзходна позиция да играете на високо ниво. Това означава, че ще избягвате грешките от В и С игра, което с времето ще стесни диапазона ви и ще улесни достигането на зоната.

[1] Reminder – нещо, което напомня, подсеща – бел. прев.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 05/26/2015 in MGP 2

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: