RSS

Mental Game of Poker (2) by Jared Tendler – 4. Post

04 Май

Анализиране на зоната – продължение

Потокът на данни

Действието в покера протича като поток от данни с безкраен приток на схеми за залагане, начини за блъфиране, физически подсказки и повече. Докато потокът от данни е постоянен, способността ви да имате достъп до тези данни не е. Когато се играе покер, съзнанието поема множество данни, но те са още повече, когато сте в зоната. Ако тези данни, които се поемат, не преминат през всичките етапи на процеса на обучение, твърде много от тях ще се натрупат. Това забавя процеса на учене и пречи редовно да стигате до зоната. За да предотвратите акумулирането на данни след сесия, вие трябва да улесните движението на знанията през етапите на обучение чрез коригиране на тактически и ментални грешки по време и след сесиите. Конвертирането на данни към следващото ниво на обучение може да помогне да се освободи необходимото пространство за придобиване на нова неосезаема (нематериална) компетентност. Методите, които използвате, зависят от вашето ниво на представяне. След сесия, в която достигнахте зоната, използвайте дневника за А-играта, за да ви съдейства в превръщането на Неосезаема Компетентност в Концептуална Компетентност. Ако не сте достигнали зоната, използвайте предложенията за „охлаждане“ и преглеждане на играта ви, описани по-нататък в раздела.

Коригиране на тактически или ментални грешки по време на сесия е автоматично, щом сте в зоната. Това е така, защото имате достъп до целия диапазон от знанията си. Тези незабавни корекции минимизират натрупването на данни, запазват ума ви ясен и ви позволяват да оставате в зоната. Откъм психиката, неща, които обикновено са тилтващи, дори не ви вълнуват в зоната. След един бед бийт, например, вие незабавно осъзнавате, че бед-бийтове са част от играта. Обаче, когато не сте в зоната, вие трябва съзнателно да инжектирате логика, за да направите корекцията и да минимизирате акумулирането. Коригиране на тактически грешки използва същата стратегия. Ако тактически или ментални лийкове остават сами и се натрупват допълнителни слоеве с мисли, такова акумулиране на данни „подпушва“ мозъка. В следващия раздел ще научите повече за това, как да намалите натрупването.

НЯМАТЕ ДОСТЪП ДО ВСИЧКИТЕ ДАННИ

Има максимално количество данни, към които умът има достъп по едно и също време. Вие не можете да знаете всичко, защото дефиницията за „всичко“ еволюира, тъй като вие усъвършенствате уменията си и придобивате нови знания. Когато това се случва, вие можете да бръкнете по-надълбоко в потока на данни и да разберете играта по нови начини. За да видите еволюцията в играта ви, погледнете назад, към онази точка в покер историята ви, когато бяхте по-слаб играч. Сега можете да видите повече детайли и нюанси в онези стари ръце, отколкото бихте могли тогава. Докато преди можехте да видите само стойността на ръката си и да имате смътна представа за диапазона на опонента, сега можете да прецените и скрити шансове, обратни скрити шансове, балансиране на диапазона и предистория. Тъй като уменията ви в покера еволюират, вие увеличавате знанията си, което ви дава възможност да се разровите по-надълбоко в миналите си изживявания, позволявайки си да ги видите по нов начин.

Този процес може да бъде илюстриран чрез нещо толкова първично, като гледане на един филм. Когато гледате един филм няколко пъти, особено, ако е страхотен, вие ще виждате героите и линиите в повествованието в по-голяма дълбочина всеки път, когато го гледате. Също така, когато изминат няколко години без да го гледате, ще разберете филма по друг начин. Филмът не се е променил, но вие – сте. Дали гледате филм, или играете една ръка в покера, детайлите, които виждате за пръв път, са били там през цялото време – просто не сте имали знанията или перспективата да ги хванете.

ИСТОРИЯ НА КЛИЕНТА

Danny Steinberg

High Stakes Heads-Up Cash and SNG’s*

“Мислех си, че да бъдеш в зоната, беше нещо, което просто бих могъл да направя просто, когато си пожелая. Щях да се опитам и да си говоря, казвайки ‘хей, стегни се и се фокусирай. Забави топката и просто следи всичко; просто го направи’. Това никога не беше начинът за мен, но това е всичко, което знаех да правя. След научаване на повече неща за зоната, осъзнах, че да имаш усещане за осведоменост беше нещо, над което работиш и то не се случва мигновено. Бях наистина мотивиран да накарам мозъка си да работи на възможно най-високото ниво и имах желание да направя това, което бих могъл да направя. Това означаваше не само тактическо и ментално подобряване, но и по-добро хранене, повече трениране и съвестно използване на рутина за загряване и дневника.

За мен зоната е като възвишено чувство на осъзнаване. Това е като да осъзнаваш цялата идваща към теб информация и да си способен да обработваш тази информация добре. Когато играя С-играта си, аз или пропускам значителна част от информацията, или просто не съм способен да я обработя. Един страхотен пример за това, да бъда в зоната, се случи по време на WSOPE main event през 2010. Направих дълбок рън и играех наистина добре срещу изключително трудна конкуренция. В турнира точно преди основното събитие – 10К Хедз-ъп – чувствах се сякаш надигравах много добър опонент, но приключих на балона. Това страхотно ме мотивира да отида на основното събитие, фокусиран върху абсолютно най-добрата ми игра – това беше всичко, което исках. Това означаваше по-бавно взимане на решения и действителното поемане на всяко парченце от наличната информация – доколко бързо човекът докосва масата, след като чекне, как изглеждат очите му, каква беше стойката му, как той залагаше в миналото, какви бяха предишните ни изживявания. Наистина щях да дам всичко от себе си.

Тази цел ме доведе до финалната маса и тя ми помогна да остана спокоен срещу Фил Айви и Виктор Блом през целия път. През кариерата си имах реален проблем с игра срещу играчи, които наистина уважавам. Давах им твърде голям кредит на доверие за поставянето ми на точна ръка. Но този път се предържах към плана си и играех наистина добре срещу тях. Не съм сигурен, дали бях в зоната тогава, но когато стигнах до финалната маса – определено бях. В частност, се открои една ръка. Бяха ми раздадени префлоп покет валета и отворих в късна позиция. Джеймс Борд – вероятният победител – ме рирейзна. Погледнах към него и осъзнах, че той гледаше и действаше по същия начин, както по време на една ръка от преди два дни, когато имаше аса. Бидейки онлайн играч, нямам опит във физическите подсказки, но концентрация само върху една маса и събиране на всяко парченце информация ми позволиха да забелязвам много повече във всяка една ръка. Това беше просто едно малко парче информация, което, преди да дойде тази ръка, дори не знаех, че го забелязах преди два дни. И сега това беше основа, върху която се изгради решението ми. Имах активен имидж на момента и това беше ситуация, в която просто не бих могъл да фолдна такава силна ръка. Но тук имаше и друг важен фактор, който ми помогна да реша. Джеймс беше тайт-играч, който рядко рирейзваше и съвсем наскоро беше ме рирейзнал префлоп. Всеки път, когато неагресивен играч става агресивен, склонен съм да го интерпретирам като наличие на силна ръка. Реших да фолдна моите валета и той ми каза по-късно, че имаше покет аса.

Прихващането на всичките тези малки детайли, които обикновено минават покрай мен, и способността да претеглям всеки един от тях правилно беше нещо, което е зоната за мен. Във вакуум, това никога нямаше да е фолд, но в момента, аз просто знаех, че тази малка подробност, върху която бях обърнал внимание, беше правилна. Мисля, че това, което беше толкова изненадващо за мен в тази ръка, че информация, която успя да ми помогне да направя голям фолд, беше толкова малка. Ако не бях толкова целенасочен, това щеше да бъде нещо, което преминава покрай мен. Това беше моментът, в който се чувствах, сякаш играех на най-високото ниво, на което бях способен“.

Подхранвано от баланса между предизвикателство и умение, едно идеално ниво на енергия може да отключи несъзнателните данни, присъстващи дълбоко в съзнанието ви, и да ви тласне да играете в зоната. Използвайки основната теория около тези фактори като база, вие сте готови да предприемете следващата стъпка и да персонализирате плана.

Постоянно стигане до зоната

Не можете да призовете картата, която ви е нужна, просто казвайки „едно“ и чрез същия символ да пожелаете да сте в зоната, използвайки някаква психологическа пускова дума. Вместо това, зоната е нещо, което се опитвате да „сготвите“, смесвайки правилните ингредиенти.  Сега, това, че знаете резултата, който целите – идеално ниво на енергия и достатъчно ясен ум за постоянен достъп до Неосезаема Компетентност – предизвиква въпроса, как да накарате то да се случи. Ето как можете да започнете борбата с това предизвикателство:

 • Създайте профил на зоната
 • Влезте в зонова рутина
 • Започнете със загряване за зоната
 • Завършете с охлаждане
 • Направете корекции на рутината

Профил на зоната

За да започнете постоянно да влизате в зоната, вместо това да става случайно, започнете с идентифициране на специфичните характерни черти, които определят вашето изживяване на зоната. Засилването на разбиране за това, какво за вас означава да бъдеш в зоната, поставя целта, към която ще бъдат  насочени всичките ви усилия. Покер играчите често избързват да предположат, че знаят, кога играят добре и кога това не е така. Те се отказват от голямо предимство на менталната игра, проваляйки се в разпознаването на тънките разлики в нивата на тяхното представяне. Най-добрият начин да се хванат и да се анализират тези разлики е чрез създаване на профил на зоната.

Този профил не е нещо, което ще завършите от раз и никога няма да се върнете към него. Той става жив документ, който първо служи като основна линия, а след това става инструмент, който проследява и измерва прогреса. Профилът на зоната за някои играчи може да бъде такова откровение, че просто чрез завършването му, те подобряват шансовете си да играят в зоната.

Ето няколко въпроса, за да започнете:

 • Какво е да играеш в зоната?
 • Какво е качеството на концентрацията ви?
 • Как изглежда вашият процес за взимане на решения?
 • Какво е енергийното ви ниво? Чувствате се ли спокойни, под пара или нещо средно?
 • Какво допринася за идеално ниво на енергия за вас?
 • Според вашето усещане времето избързва или се забавя?
 • В какъв процент от сесиите ви или турнирите ви сте способни да достигате зоната? Колко време това продължава обикновено?
 • Какво е различно в загряването ви, съня ви или нивата ви за физическа активност в дните, когато сте способни да играете в зоната?
 • Достигате зоната, когато играете на по-високи или на по-ниски лимити?
 • Каква е причината да изпаднете от зоната?
 • Какъв е първият признак, който ви посочва, че вече не сте в зоната?
 • Засилвате ли играта си, когато играете в определени „ивенти“ или срещу определени играчи?

След изучаването на изживявания ви в зоната, създайте документ и го наречете „Профил на зоната“. Запишете датата и напишете отговорите на посочените въпроси във вид на списък, или във форма на раздели. Работете върху него няколко седмици, или докато почувствате увереност, че сте създали солидно описание на зоната и на факторите, свързани с нея. Опитайте се и съберете най-добрата информация, която можете да намерите, но не се обсебвайте от мисълта, че описанието ви трябва да бъде перфектно от самото начало.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да завършите вашия профил на зоната:

 • Когато започвате първо да описвате, какво е зоната за вас, често е по-лесно да определите, какво тя не е.
 • При обмисляне на въпросите, изброени по-нагоре, играчите често свързват отговорите си с примери, когато те са играли на високо ниво, но не бяха непременно в зоната. Дайте всичко от себе си, за да определите разликата между това да играеш на високо ниво и да играеш в зоната. Това ще ви улесни в разпознаването на първия знак, че изпадате от зоната, което пък ще направи по-лесно да се върнете отново в нея.
 • Както е при някои преценки, точността е по-важна от скоростта. Способността ви да стигате постоянно до зоната зависи изцяло от качеството на информацията, която използвате. Събирането на високо качествена информация би могло да отнеме месец, или повече, ако не играете редовно. Отнемането на повече време за да я получите не означава, че отлагате или бавите процеса. Фактически, вероятно ще спестите време, избягвайки протакането, което идва, когато трябва да коригирате грешки и неточности.

Убедете се, че обновявате вашия профил на зоната всеки път, когато играете в зоната. Важно е да правите бележки за новия случай преди прегледа на съществуващия ви профил, така че няма да бъдете повлияни от предишните описания. При добавяне на нови бележки, можете да откриете, че много от характеристиките, които написахте за първоначалния профил на зоната, се проявяват периодично. Това потвърждава, че първоначалната ви оценка беше правилна. От друга страна, ако забелязвате нови характеристики всеки път, когато правите бележки, все още в процеса на дефиниране на вашия опит.

Обновяването на профила ви също е важно поради следните причини:

 1. Добре зададена цел се постига по-лесно.
 2. Вие можете да видите еволюцията на определени качества на зоната, например, подобряване на тактически знания, повишаване на концентрация, забавянето на времето и по-остър и по-ясен ум.
 3. По-бързо разпознаване, кога се изплъзвате от зоната, означава, че можете да се върнете в нея по-лесно.

Отдавайки повече внимание на игра в зоната, вие можете незабавно да видите повишаване на честота, с която стигате до нея. Повишената концентрация често предлага мигновено нарастване на качеството на менталната ви игра, но това не означава непременно, че наистина сте я усъвършенствали. Фокусирайте се върху изграждането на по-дълъг запис за проследяване, който наистина доказва, че можете да попадате там постоянно.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 05/04/2015 in MGP 2

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: