RSS

Mental Game of Poker (1) by Jared Tender – 33. Post

28 Март

8    УВЕРЕНОСТ

ВАРИАЦИЯТА В ПОКЕРА може да обърне увереността във карането на въртележка, която се издига и спада с раздаваните карти. Печелите – и се издигате нагоре. Губите – и сте надолу и дори можете да пропуснете няколко следващи кръга.

Резултатите не би трябвало да контролират увереността ви, знаете това, но все още не можете да спрете преминаването през върхове и спадове от печеленето и губенето. Когато „завъртането“ е по-горещо, вие се опитвате да се „абонирате“ за победи, играете твърде много ръце или се захващате с по-трудни опоненти, но те са твърде силни за противопоставяне. Побеждаването носи страхотни усещания. Тъй като печелите повече, спечелвате и повече увереност. Докато вариацията не обърне нещата.

Дотолкова сте увлечени в горещото препускане, че дори не виждате, че загубите се задават. Внезапно резултатите правят главоломен скок и разрушават увереността ви. „Това е вариация, ти играеш добре. Просто се предържай към тази линия, вероятно картите ще се обърнат в твоя полза“, – тези думи могат да ти казват приятелите или треньора, за да успокоят ума ти. Искате да им повярвате и с разума си разбирате, че те са прави, но всичките пари, които губите, ви карат да се чувствате ужасно по отношение на играта ви.

Когато увереността е тясно свързана с резултатите, няма начин да избегнете подскоците нагоре-надолу в увереността ви. Най-добрият начин да спрете тези емоционални суингове и да развиете „стабилна увереност“ е научаване на редица рядко споменавани в покера умения и да разрешите скритите проблеми в увереността ви.

Природата на увереността

Често се мисли, че за да имате успех или да спечелите, ви е нужна увереност. Предположението е следното: ако ви липсва увереност, няма да успеете в спорта, в започването на бизнес или в покера. Наличието на увереност е важно, но не чак толкова, колкото, както изглежда, си мислят мнозина играчи.

При достатъчно голяма извадка, независимо от това, какво мислите за способностите си, резултатите ви ще покажат истината. Наличието на увереността ви помага да се представяте на по-високо ниво в сравнение с моменти, в които тя липсва; обаче, това все още не означава, че имате умението да успеете. Да бъдеш уверен, че можеш да победиш, не означава, че ще победиш, просто както и липсата на увереност не означава, че няма да победиш.

Увереността е най-сложната от четирите основни емоции, споменати в тази книга. Увереността би трябвало да бъде точното отражение на резултатите и уменията, които показвате в покера. Ако имате солидни постижения в една голяма извадка от ръце, които доказват, че имате реални умения в играта, логично е да се чувствате уверени. От друга страна, ако в тази извадка резултатите ви са ужасни, логично ще е да ви липсва увереност. Обаче, не винаги е точно така. Има играчи без доказани записи, които показват повече увереност от други играчи, които имат огромен уинрейт след милиони изиграни ръце. И обратно, има играчи, които се сриват за години и губят увереност след само една губеща сесия.

Увереността е ненадеждно мерило за резултати и умения по две причини:

 1. Основните грешки в менталната ви игра създават неточни усещания за качеството на играта ви.
 2. Играчите използват краткосрочните резултати, за да формират фундамента на увереността си. Обаче, резултатите на къса дистанция са ненадеждни за доказване на уменията на един играч, следователно основата на увереността им също не е надеждна.

На повечето състезателни арени резултатите са най-лесният начин за доказване на нивото на уменията на един играч. Но фактът е, че за да определите уменията си чрез извадка с необходима големина, ви трябва време, а след като това време изтече, уменията ви вече са други. На къса дистанция определено не можете да докажете уменията си – можете само да ги оцените. Това е едно от предизвикателствата в покера, и е нещо, което го прави по-труден от която и да е друга форма на състезание.

Ако можете да докажете нивото в покер уменията си само по месеци – но не и години – направете равносметка, не го ли правите в краткосрочен план. Ако сте като повечето играчи, вие все още използвате резултатите си на къса дистанция, за да определите уменията си, което изглежда почти като получаване на мнение за играта ви от някой, който е гледал как играете само една ръка. За да се предпазите от влудяващото влияние на вариацията, вероятно сте опитали тези методи:

 • Изграждате доказателствени записи през годините.
 • Играете голям обем ръце, за да постигнете дългосрочен резултат по-бързо.
 • Игнорирате, блокирате или ставате нечувствителен към резултатите. Стремежът е да предпазите емоциите си от преминаване през циклите на спадане и увеличаване на увереността, тъй като резултатите ви варират.
 • Създавате в съзнанието си илюзията, че сте солиден играч, дори ако не можете да го докажете.

Тъй като нивото на увереността ви определя много от решенията ви в покера, важно е, тя да е възможно най-стабилна. Ето защо целта на тази глава е да ви помогне да изградите стабилна увереност.

Стабилна увереност

Наличието на стабилна увереност означава, че вашата увереност никога няма да криволичи заради вариацията. Това е възможно, когато играта ви е построена върху редица резултати и умения, които ви дават повече сигурност по отношение на силата на играта ви на къса дистанция. Ако увереността ви е стабилна, тогава незначителните колебания в същност помагат да подобрите играта си. Няма да станете твърде критични за това, как играете. И, аналогично, няма да се заблуждавате, мислейки, че сте съвършени в покера.

При стабилна увереност отрицателните емоции, такива, като тилт или страх, са лесно управляеми без да се чувствате, че сте като робот или сте вцепенени. Имате правилното количество емоции, за да бъдете съсредоточени, обективни, спокойни и уравновесени. Усещате, че имате солидни умения в игрите, които играете. Можете да обмисляте ясно всички парченца информация в една ръка и можете да вземете правилно решение. Когато допуснете грешка, сте достатъчно обективни, за да я отбележите и да продължите напред.

Често сте в зоната.

В известен смисъл, можете да приемете стабилната увереност като средната земя между прекалена самоувереност и неувереност. Това не означава, че се чувствате неутрални, роботизирани или вцепенени. В същност, тъкмо обратното. Вие сте пълни с емоции, но тези емоции вече не са свързани с краткосрочни резултати, а вместо това са във връзка с елементите от играта, които контролирате. В резултат на това:

 • Играете на по-високо ниво
 • Способни сте да взимате обективни решения
 • Осведомени сте за силните и слабите си страни
 • Осведомени сте за силите и слабостите на опонентите си
 • Съобразителни сте и възприемчиви
 • Вярвате на инстинктите си
 • Не сте прекалено емоционални, но сте мотивирани и енергични.
 • Готови сте за предизвикателства
 • Заинтересувани сте
 • Учите се от всяка сесия
 • Готови сте да работите върху играта си

Всеки играч изпитва стабилна увереност по различен начин, така че няма да е лошо накратко да опишете покер- и менталната си игра, когато увереността ви е идеална. Това означава, че тя не е неутрална или твърде висока и определено не е ниска; и така, каква е тя? Това е важно, защото начинът за създаване на стабилна увереност е чрез премахване на пропуски в менталната игра и подобряване на недостиг в покер-уменията; все неща, които ви изкарват от нея. Чрез ясно дефиниране на това, какво означава стабилната увереност за вас, идентифицирането на момента, в който сте неуверен или прекалено самоуверен, е по-лесно. След това можете да вземете мерки за стабилизирането на увереността на момента.

Неувереност и прекалена самоувереност

Въпреки че неувереността и самоувереността изглеждат напълно противоположни, в същност, те произлизат от едни и същи основни проблеми: пропуски в менталната игра и недостиг на покер умения. При едно лудешко раздаване на карти увереността ви става супер висока. Обратно, при дълъг период от загуби, увереността ви става по-ниска от всякога. Ако увереността ви се влияе прекомерно от победите или загубите, то причината за това е една и съща. Само реакцията й се различава в зависимост от обстоятелствата.

Ето и често срещаните характеристики на неувереността и самоувереността:

Неувереност

 • Депресия и спад в играта
 • Усещане за липса на прогрес
 • Предишните успехи нямат значение
 • Игра на по-ниски лимити, за да се възвърне увереността
 • Липса на доверие към играта ви
 • Постоянно сменяне на стратегии и видове игри
 • Песимистични усещания и предвиждане на загуби
 • Само разрушаване, сякаш искате да загубите
 • Чувствате се отчаяни да намерите отговора за слабите си резултати
 • Срам за слизане на долен лимит или за лимита, на който играете
 • Като цяло намаляване на игра

Самоувереност

 • Усещане, че можете да биете всеки
 • Покера изглежда лесен. Предполагате, че ще печелите всеки път, когато играете.
 • Не играете много
 • Редовно „се абонирате“ за победа
 • Мечтата ви да играете на свръх високи лимити определено изглежда като истина
 • Усещане за силна еуфория
 • Пропуски или лийкове, изглежда, са изчезнали от играта ви
 • Порицавате другите играчи и говорите за това, колко зле са те.
 • Опитвате се да спечелите всеки пот и играете много по-агресивно.
 • Не спазвате управлението на банката
 • Пропускате (по край ушите) съвети от добри играчи
 • Чувствате се нетърпеливи
 • Ставате самодоволни и спирате да работите върху играта си.

За повечето играчи е лесно да разпознаят, кога им липсва увереност, и им е много по-трудно да забележат, кога тя е твърде много. Тъй като да си прекалено уверен е точно толкова разрушаващо, както и когато си неуверен, то често се пренебрегва като основен проблем. Фактически, за някои талантливи играчи да бъдат прекалено самоуверени е много по-зле, защото това ги докарва до фалит. Тилтът на победителя, както често се нарича, може да накара играчите да игнорират управлението на банката и избора на игрите. Докато препускат по подхранваните от вариация височини, тези играчи лесно се поддават на усещането, че величието им означава, че могат да бият всеки. В момента силното вярване, което имат за играта си, и решенията, които следват, изглеждат справедливи, но реалността казва нещо друго.

Когато сте прекалено самоуверени, положителните усещания по отношение на играта ви са толкова силни, че ви се струва, че слабостите, тилтът, разсейване и дори губене, сякаш са се „изпарили“ от играта ви. Покера изглежда лесен като теглене от банкомат. Така започвате да играете повече ръце и вече почти няма значение, как играете – вие все още продължавате да печелите. Това е подхранена от вариация височина и вие подозирате това, но емоциите правят тази малка подробност да изглежда незначителна. Абонирали сте се за победа и не играете толкова много, защото играта изглежда много лесна. Понякога, вместо просто да играете, както го правите обикновено, вие започвате да пресмятате колко още пари ще спечелите. Вероятно дори мечтаете за това, което се задава: вие играете на много високи лимити срещу най-добрите, печелите голям турнир, ставате про, пътувате по света и си купувате всичките онези неща, за които винаги сте мечтали.

Както се казва в поговорката: „Колкото по-високо летиш, толкова е по-болезнено падането“. Когато вашето препускане, подхранвано от вариацията, неизбежно приключи, вие ослепявате от загубата. Увереността поема директен удар и когато шокът отшуми, вие се озовавате пред парченцата от разбитата ви игра.

Когато увереността е в ниска точка, има отрицание, депресия и песимистични мисли за играта ви. Често се появява сурова самокритика, започвате да си задавате въпроси, а и мотивацията е слаба. Раздразнителни сте и това започва да влияе на личния ви живот. Отклонявате покани от приятелите си и отрязвате други без разумни причини. Не работите върху играта си – изцяло променяте начина си на игра или сменяте игрите. Онлайн играчите „случайно“ изтриват цялата база с данни в надеждата, че едно свежо начало ще възроди увереността им. Понякога, когато увереността е толкова ниска, загубите, в същност, могат да се приемат добре и да породят добри чувства. За повече вижте Кога загубите носят добри чувства.

Развиване на стабилна увереност

Да имаш стабилна увереност може да изглежда като идеализирана версия на увереност, но развиването й може да бъде наистина просто след като разберете, как да коригирате определена поредица пропуски в менталната ви игра и покер уменията ви.

На първо място е набор от покер умения, които всички играчи вече имат, но, спрямо действителните им технически покер умения, те могат да бъдат достатъчно слаби, за да причинят проблеми с увереността. Този набор от умения е подобен на фундаменталните умения, описани в глава 2, където поправянето на грешки в подхода ви към ученето и представянето елиминираше проблеми в менталната ви игра. И така, вие можете да решите всичките си проблеми с увереността чрез подобряване на следните три умения:

 • Умението да разпознавате вариация
 • Умението да разпознавате вашите способности
 • Умението да разпознавате способностите на опонентите си.

Дори след развиването на тези покер умения, мнозина покер играчи все още не могат да създадат стабилната увереност, която им е нужна, за да устояват на вариацията на къса дистанция. Постигането на стабилна увереност може да се случи само тогава, когато поправите основните пропуски в менталната си игра, които създават илюзия за увереност. Тази илюзия действа като врата-капан под покер-уменията ви, която изведнъж се отваря, задействана от обстоятелствата на масата, най-често по време на ужасна серия или когато се чувствате като бог.

Съзнанието е могъщо и то лесно може да се хване в капана на вярванията ви относно вашата игра, които не са реални. Тъй като вариацията си върши страхотна работа, подхранвайки тези илюзии, един играч също трябва да им вярва. Един играч вярва на тези илюзии, когато има специфични пропуски на нивото на Несъзнателна Компетентност. Трите най-често срещани илюзии са:

 • Илюзия за контрол
 • Илюзия за дълготрайност/неизменност
 • Илюзия за учене

Тези илюзии, както и това, как да се развият менталните умения, необходими за решаването им, се дискутират подробно по-късно в тази глава.

Ако подсилите трите пренебрегвани покер умения и оправите пропуски, създаващи илюзии в съзнанието ви, резултатът ще бъде стабилна увереност. Тъй като дори стабилни играчи преминават през периоди на несигурност в играта им, наличието на стабилна увереност не означава, че винаги ще сте на идеалното ниво на увереност. В замяна, стабилната увереност означава, че вашата увереност е изградена върху нещо по-стабилно от резултатите. По този начин без значение как рънвате в краткосрочен план, върховете и спадовете в увереността ви ще са минимизирани.

Умението за разпознаване на вариация.

Най-важното от тези три умения е способността да разпознаваш вариацията докато играеш. Докато не можете да контролирате вариацията, способността да я забележите ви прави по-способни в преценяването на уменията ви, както и на уменията на опонентите ви. Тъй като толкова много решения се взимат въз основа на възприеманото от вас предимство в играта, точността е от критично значение. Ако умението ви в разпознаването на вариацията е слабо, вашата преценка за предимството ви ще бъде изключена.

Вариацията е една от най-важните концепции в покера. Все пак има съвсем малко достъпни препоръки за това, как да разпознаете вариацията докато играете, без да смятаме очевидните кулъри, бед-бийтове и сък-аутове. Това е резултат от игра на огромно множество умели играчи, които са ужасни в разпознаването на вариацията.

Кога беше последния път, в който си признахте, че рънвате добре по време на сесия, играейки слабо, или другият играч е изиграл ръката си добре срещу вас? Онлайн играчите постоянно използват all-in EV като мерило на вариацията, докато свободното признаване е само малка част от общото.

Липсата на умението за разпознаване на вариацията докато играете може да не изглежда като голяма работа. Обаче, просто си представете, какво би се случило с играта ви, ако имахте повече умения в забелязването на вариацията, тъй като бихте видели печеливши моменти за блъф. Автоматично, бихте станали по-добри в оценяването на играта си на къса дистанция, в идентифицирането на грешките си и в знанието на степента, в която вариацията влияе върху резултатите ви. Не само би било по-лесно да играете добре, би било по-лесно да добавяте нови линии към играта си.

Много е трудно да се пресметне удара на вариацията върху една ръка, но с някои други умения, ставате много по-добри, когато работите върху това. Ето някои идеи как може да се направи това:

 1. Докато играете, отбележете или маркирайте ръцете, в които подозирате влиянието на вариацията.
 2. Преди преглеждането на резултатите от една сесия (очевидно, това не е възможно при турнири), направете „моментална снимка“ за това, как рънвахте. Беше ли рънът неутрален? Рънвахте ли добре? Не рънвахте ли зле? Оценете вариацията чрез съотношение и използвайте ръцете, в които вярвате, че тя се е намесила. Инстинктивно, можете да потърсите ситуациите, в които нещата бяха зле, така потърсете и ситуации с добра вариация.
 3. Комбинирайте вашата оценка на вариацията и оценката ви за това, как играхте (повече за това ще видите в следващия раздел) и я сравнете с действителните ви резултати.
 4. Тъй като има празнота в тази тема, говорете с другите играчи за това, как да анализирате или оценявате удара на вариацията в определени ситуации. След това работете, за да станете по-добри в това. На повърхността, може да изглежда трудно да се придвижите отвъд очевидното, но вие вече отбелязвате прогрес спрямо това, как започнахте да играете. Плюс, дори обикновената работа за по-добро разбиране на вариацията означава, че увереността ви ще бъде по-стабилна.

Умението да разпознавате способностите си

Простото четене на това заглавие може да ви накара да се почеше по главата. Това умение, по същество, е способността да знаете, как играете в реално време. Често, играчите се опират на резултатите, за да узнаят какви са им уменията, но на къса дистанция резултатите са ненадеждни. Например, за играчите е присъщо да решават, че са направили грешка само защото са загубили ръката; или обратно, решават, че рънват добре, защото печелят. Но, чрез развиването на знанията за играта си, играчите автоматично ще имат по-силно усещане за това, колко добре играят, без да е необходимо да поглеждат към резултатите.

Тъй като е невъзможно да знаете съвсем точно доколко добре играете, колкото по-добре разпознавате уменията си, толкова по-стабилна става вашата увереност. Ето няколко идеи за това, как да подобрите способността си за разпознаване на вашите покер уменията:

 1. Идентифицирайте силните страни в играта ви, които са със сигурност на нивото на Несъзнателна Компетентност. Това са уменията, които винаги се появяват без значение, колко зле играете. Един от начините за идентифициране на тези силни страни е чрез анализиране на солидните части от играта ви, когато сте в тилт или под емоционално напрежение по други причини. За повече, вижте глава 2 и раздела Използване на тилта за подобряване на играта.
 2. Създайте списък на най-големите слабости в играта ви. Това са всичките основни грешки, които се появяват, когато играете най-зле. Тези слабости могат да бъдат трудни за преглъщане, защото те са основа за сравнение с най-добрата ви игра. Обаче, идентифицирането им означава, че знаете, какво да подобрявате, което е по-добре от незнанието. Освен това, тъй като тези слабости са често свързани с тилта или други проблеми в менталната игра, разпознаването им, докато играете, ви помага да забележите тези проблеми и по този начин можете да предприемете действия, за да ги контролирате.
 3. Идентифицирайте целия диапазон на играта си от сегашното ви абсолютно най-лошо до сегашното ви абсолютно най-добро. За да направите това, помислете, какви грешки допускате, когато играете вашата В-игра, какво прави вашата В-игра по-добра от вашата С-игра, и какво определя вашата А-игра. Наличието на това познание ви позволява да направите по-добри корекции, защото знаете как играете.
 4. Оценявайте играта си редовно. След всяка сесия анализирайте как сте играли, какво подобрихте и какво се нуждае от повече работа. Поставете си цели за следващата сесия въз основа на вашата оценка.

Можете да използвате тези стъпки и за подобряване на уменията за разпознаване на способностите ви в менталната игра. Наличието на задълбочено знание за менталната ви игра също така допринася за стабилна увереност и по-добра способност за взимане на решения докато играете. Например, ако знаете, че имате способността да контролирате тилта, увереността в цялата ви игра нараства.

Умението за разпознаване на способностите на опонентите ви

Последното пренебрегвано покер умение допълнително засилва способността ви да разпознавате предимството ви в играта и ви дава по-силно усещане за точността на резултатите ви на къса дистанция. Ето няколко идеи за това, как да станете по-добри в разпознаването на уменията на вашите опоненти:

 1. Идентифицирайте примери, в които подозирате, че опонентите ви са играли и добре, и слабо. Кое е това, което те са направили добре и вие можете да приложите в играта си, и кое е това, което те направиха зле, и вие бихте могли да го експлоатирате за напред? Устоявайте на изкушението постоянно да лепвате на някого етикета „риба“. Вместо това бъдете обективни и конкретни в оценяването на техните силни страни и слабости спрямо вашата игра. Колкото е по-силно това умение, толкова по-обективни ще ставате по отношение на играта на опонентите ви и от там по отношение на собствената си игра.
 2. Оставете мнението си за тяхната игра открито. По този начин можете лесно да го коригирате, когато един играч прави нещо, което е в разрез с мнението ви за него. В противен случай ще пропуснете корекции, които те правят спрямо вашата игра.
 3. Анализирайте ключови ръце чрез мислене за ръката от тяхната гледната точка.
 4. Направете няколко малки бележки за играчите на масата ви по време на сесията, дори ако няма нещо открояващото се позитивно или негативно, което може да се каже за играта им.
 5. Попитайте по-добрите играчи за съвет относно това, как те разпознават уменията на техните опоненти.

приносът на бари

Определяне на вашето предимство

Определянето на предимство е важна част от това, да бъдеш успешен покер играч – особено, ако играта е начин за изкарване на прехрана. След всичко, това би трябвало да е компонент номер едно в процеса на избора ви на игра.

И все пак, няма значение, колко е важна тази концепция, има няколко сфери в живота, различни от покера, където повечето участници рутинно подценяват нивото на уменията си. само трябва да хвърлите един поглед върху постовете за искане на стейкинг по покер-форумите, за да видите как всеки претендира, че е +EV спрямо полето на играчите (на което те понастоящем нямат пари, за да се състезават), но изключително рядко те са способни да покрият техните претенции с доказани записи.

Всеки, изглежда, си мисли, че е най-добрият играч на масата, и често играчите на ниските лимити критикуват способностите на елитните играчи и правят наивни предположения, че такива играчи от високи нива, като Даниел Негряну „не биха могли да бият NL100”. Интервюирал съм стотици успешни професионалисти и тази тенденция продължава през целия път до върха; изглежда, всички си мислят, че те са едни от най-добрите и нямат късмет повече от всички.

Не изказвам предположение, че ако вие причислявате себе си към тези групи, то грешите в оценяването на предимствата си. Обаче, ако вярвахте на всичко, което казват покер-играчите, бихте се зачудили, а къде са точно губещите играчи. Изглежда, всеки е печеливш играч, всеки, който играе срещу тях, е лош, и те винаги отпадат от турнира поради бед-бийт.

Това е разбираемо; никой не иска да се изправи срещу собствените си краткосрочни резултати. Никога няма да чуете някой да казва, че очаква да губи 11$ на час срещу някой. Също така, рядко ще чуете играч да казва, че играе игра, където той е „шаран“, защото да го използва като учебен опит.

Покера предлага безкрайни възможности за илюзии. Благодарение на вариацията, вие можете да изберете да вярвате, че нямате късмет, когато губите, и че биете играта, когато печелите. Ето защо можете да приключите с игрите, в които нямате място, и да загубите много пари, докато през цялото време кълнете боговете на покера за загубите си.

Стабилната увереност играе важна роля в точното оценяване на предимството ви и реалното ниво на уменията ви – не просто вашето мнение или каквото бихте искали да е предимството ви. То трябва да се базира върху нещо по-солидно, което е нещо, поради което работата върху умението ви да разпознавате вариацията, вашите умения и уменията на опонентите ви е толкова важна. Не само защото е жизненоважно да сте сигурни, че играете в печеливши игри, това е много важен начин за осигуряване на предпоставка, че сте винаги настървени да подобрявате играта си.

Илюзия за контрол

Има моменти, в които вярвате, че имате по-голямо влияние върху резултатите, отколкото в действителност. Това би могло да бъде нещо толкова безобидно, като един вик „пак ли“ преди да се раздаде картата на ривъра, или нещо по-разрушително, като опит да спечелите всяка ръка. Илюзията за контрол влияе върху вярванията за играта ви, опонентите ви и вариацията.

Илюзии за играта ви. Вярването, че имате повече контрол върху покера или менталната ви игра е основната причина за нестабилност в увереността ви. Ето трите най-чести причини:

 1. Вярването, че можете да спечелите всяка ръка. В повечето случаи вие играете нормално, но когато сте в тилт или нещата станат горещи, това вярване изпъква и вие приключвате, опитвайки се да спечелите всяка ръка. За съвет, как да коригирате този недостатък, вижте раздела Вярването, че можете да спечелите всяка ръка в глава 5.
ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: ПЕЧЕЛЕНЕТО НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ИГРАЕТЕ ДОБРЕ.
 1. Мал-функция на ума. Играч, който не е работил върху решаването на проблема му с тилта, предвидимо губи контрол, когато се изправи пред предизвикани от тилта неща. Същевременно, той до голяма степен губи контрол, защото мозъкът изключва способността му да мисли. Обаче, играчите често очакват да са способни да запазят контрол върху играта си, независимо от силата на емоциите им. Тази илюзия за контрол се получава, когато те не успяват да осъзнаят, че мозъкът е единственото нещо, което е под контрол. Той има енергията да изключи способността им да мислят, което ги предпазва от използването на по-висши мозъчни функции, необходими за запазване на контрола.

Сега, тъй като имате някакви познания за това, как работи мозъкът, фокусирайте опитите си върху засилването на реалния контрол над емоциите ви чрез използване на стратегии, посочени в глава 4.

 1. Тилт „по право“. Вярването, че имате право да спечелите, особено срещу риба, означава, че на нивото на Несъзнателна Компетентност чувството ви за контрол е преувеличено. Вероятно, сте солиден играч, но няма нито един, без значение колко е добър, който заслужава да печели през цялото време. За съвет как да коригирате този недостатък, вижте раздела Загуба от риба.

Илюзии за опонентите ви. Когато имате усещане за доминация и надмощие над опонентите си, част от това усещане може да е илюзия. Докато усещането за увереност, че можете да ги биете, е важно, тази илюзия ви прави прекалено самоуверени, когато ги „потрошавате от бой“ и съвсем неуверени, когато те го правят.

Разделът за тилта от желание за отмъщение е свързан изцяло с тази илюзия. Ето две по-често срещани причини:

 1. Обсебване на души. Мисленето, че обсебвате душата на друг играч, е илюзия. Тя се базира върху много коварен недостатък, който ви кара да мислите, че можете да контролирате друг играч. Това усещане за мощ предизвиква добри чувства, или дори еуфория, но то не се базира върху реалността. Не можете да четете в душите им или да ги накарате да направят това, което искате. Това е една илюзия, създадена от високо ниво за разбиране на даден играч. Способни сте да играете добре срещу тях, защото имате умението и опит за разпознаване на по-слаб играч, по-добре от самите тях – не защото имате силата да четете в душите им. От друга страна, когато губите, това може да се усеща сякаш сте обсебени. За повече, вижте в раздела Душата ви е обсебена.
 2. Няма респект. Не можете да контролирате мислите на хората за вас, просто както и те не могат да контролират вашите мисли за тях. Това е илюзия, която е подробно изложена в раздела Няма Респект.

Илюзии за вариацията. Илюзията, че можете да контролирате вариацията, ви кара да мислите, че е възможно да имате влияние върху самите карти. Можете да преигравате дроус или да овърколвате с малките покет-чифтове, защото сте убедени, че ще ударите. Можете да повлияете върху екшъна чрез „извикване“ на картите, които очаквате, или чрез вкопчване в талисман за добър късмет. От друга страна, можете да станете песимист и да предчувствате, че ще бъдете сък-аутнати, или да фолднете силна ръка, защото предполагате, че ще ви удари кулър. Следните раздели могат да ви помогнат да разрешите основните недостатъци, които създават тази илюзия:

 1. Загуба на пари. Илюзията, че парите, които сте загубили в една сесия, са си отишли завинаги, се коригира в раздела Загубени пари.
 2. Предвиждане на бедбийтове. Съзнанието има способността да предвижда бъдещето. Обаче, играчите често си мислят, че един бед-бийт се случва, защото те мислят, че той ще дойде. За повече вижте в раздела Предвиждане на Бед-бийтове.
 3. Да бъдеш над вариацията. Играчите с тилт „по право“ често си мислят, че би трябвало винаги да печелят срещу по-слаби играчи. За да вярват в това, те трябва също така да вярват и че правилата за вариация не важат за тях. За повече вижте в раздела Прекалена самоувереност.
ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: ВЯРВАНЕТО, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАГУБИТЕ ОТ РИБА, НЕ ПРОМЕНЯ ФАКТА, ЧЕ СТЕ ЗАГУБИЛИ.

ИСТОРИЯ НА КЛИЕНТА

Matt “mbolt1” Bolt

$3/$6 – $50/$100 NLHE

DRAGTHEBAR COACH

“Когато печелех, очаквах да печеля $5 000 или $10 000 всеки ден, но рано или късно дойде денят, когато щях да загубя Range Rover и това щеше да е катастрофа. Върховете бяха много високи и аз се чувствах непобедим – паденията бяха много жестоки и аз се чувствах безпомощен. Въпреки че знаех, че бях достатъчно добър, за да играя на високите лимити, нещата станаха толкова зле, че се питах, дали изобщо бях печеливш играч и дали ще мога да печеля отново. Този кръговрат се случваше на всеки три или четири месеца в рамките на година. Винаги предполагах, че имам късмет и той ще се върне отново. След това, рано или късно, нямаше да останат пари в акаунта ми… добра игра… Джаред, трябваш ми.

Джаред ме накара наистина да се фокусирам не върху това, как рънвах, а върху това, как играех. Сега, дори когато рънвам добре, аз се опитвам да остана съсредоточен върху една ръка на момента. Когато ставам прекалено уверен, аз го убивам в зародиша. Наистина е трудно да разпознаеш, кога не играеш най-добре. Ако запишете вашите признаци за прекалена увереност, ще ви е по-лесно да я предотвратите. Когато започвам да отварям по-широко (65s от UTG) и не фолдвам срещу 3-бет, аз със сигурност знам, че съм прекалено самоуверен.

Това е доста готино, защото намаляването на самоувереността също помага да останете в добро състояние на ума, когато нещата отиват на зле. Предпазителят на тилта „работи“ по-дълго и толерантността ми към загубите нараства, защото знам и как играя. И така, върховете никога не са толкова високи и паденията вече не са толкова болезнени. Това също е и начин за по-лесно напускане на покера на компютъра. Беше така, че ако имах лош покер-ден, имах и лош ден в живота и това влияеше върху мен извън масите. По-балансираният подход ви позволява да разделите покера от живота си.“

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: НЕ МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ КАРТИТЕ; МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ САМО ТОВА, КАК ИГРАЕТЕ.

НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ НЕЩО, КОЕТО НЕ МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ

Илюзия за неизменност

Проблеми с увереността се създават, когато вярвате в илюзията, че постоянно променящите се аспекти в покера някак си няма да се променят в бъдещето. Например, когато рънвате ужасно, вие допускате, че това никога няма да свърши. Когато рънът е твърде добър, за вас е въпрос на време да започнете да играете в Rail Heaven. И в двата сценария илюзията, че това, което се случва сега, непременно ще продължи и занапред, подхранва интензивни емоции. Това е сякаш сте натиснали бутона за повтаряне на настоящето, или на това, което си представяте за настоящето, то просто ще продължи да се повтаря в бъдещето. Предполага се, че един страхотен или ужасен рън ще продължи, и по този начин увереността ви изкуствено се покачва или спада.

Това е пропуск, защото покера е динамична игра, която постоянно се променя. Например, мнозина интернет играчи по времето на дните на Мънимейкър/PartyPoker допускаха, че игрите щяха да останат спокойни. Те станаха самодоволни, спряха да работят върху играта си и бяха изпреварени от играчи, които работеха по-усърдно. Ако се провалите в приемането на променящата се динамика в играта като тях, вие също бихте могли да приключите с играта.

Допускането, че опонентът ви няма да се нагоди, е друг пример на тази илюзия. Ако бяхте съкрушени от един и същ играч в рамките на една добра извадка, работехте усърдно, за да разберете защо, тогава бихте могли да играете по-добре срещу тях.  Няма да се предадете и пасивно да се подлагате на бой. Все пак предполагате, че именно това се кани да прави опонентът ви. Ако очаквате да разбиете същия играч и той започне да ви бие, вие просто ще го прецените като вариация без да признаете, че той може би има предимство пред вас. За повече вижте в раздела Загуби от регулари.

Ето някои други пропуски, които създават илюзията за неизменност:

 1. Очакване винаги да играете А-играта си. Вашата А-игра е подвижна мишена. Когато правите прогрес и А-играта ви напредва. Да играеш най-добре през цялото време е възможно, но все пак ще е трудно, дори ако последователно и агресивно работите, за да подобрите играта си. Обаче, играчите, които се стремят да се борят с този порок, вярват, че да играят А-играта им е нещо, което могат да очакват. И така, те се появяват на масата, свършили много малко работа върху играта си, ако изобщо има такава, и очакват най-доброто просто да се появи.

Несъзнателна Компетентност е единствената част от набора с уменията ви, която можете да очаквате да се появи без да правите нищо друго освен сядането на масата. Всичко друго е в процеса на научаване и изисква фокусиране и мисъл, за да се извърши правилно. Обаче, ако очаквате да играете А-играта си без да полагате усилия на масата и извън нея, вие сигнализирате на мозъка си да не се съсредоточава върху уменията, които в момента се учат. Вие вярвате, че А-играта ви е автоматична, и така приемате за дадено, че всичките умения, които се учат, са също автоматични. На практика, очаквайки да играете най-добре, това няма да се случи.

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: МИСЛЕНЕТО, ЧЕ ПОКЕРА Е ТАКА ЛЕСЕН, ТРЯБВА ДА Е МЕЧТА, ТАКА ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА РАБОТИТЕ
 1. Потенциално срещу Актуално. Вашият потенциал е нещо, което вярвате, че сте способни да постигнете. Актуалните ви умения или резултати са нещо, което вече сте постигнали. Когато играчите вярват, че потенциалът им е вече доказан, увереността им изкуствено се повишава, защото тези имагинерни резултати предизвикват усещане за увереност по подобен начин, както реални резултати. Тъй като тези резултати все още не са доказани, няма да отнеме много време истината да лъсне. Дори една губеща сесия е достатъчна.

Недостатъкът тук е едва доловим, но все пак той причинява толкова много проблеми. Да имаш силно вярване в играта си е страхотно нещо – това е разпознаване на вашия потенциал. Обаче, илюзията е, че вече знаете, че бихте могли да печелите повече, да биете следващия лимит или да победите в голям турнир. Вие вярвате толкова дълбоко, че това ще бъде истина, че част от увереността ви сега се гради върху бъдещи резултати, които все още не можете да докажете.

Докато имате достатъчно резултати, знания и опит за доказване, че сте осъзнали потенциала си, проверете отново нивото ви за сигурността и продължете да работите.

Илюзия за учене

Ако преди не бяхте запознати с ВМУ, червея или с моделирането на процеса, възможно е да имате грешни вярвания относно ученето. Тези грешки често създават проблеми с увереността и коригирането им е необходимо, за да имате стабилна увереност.

Всичките от подразделите относно тилта от допускане на грешки са примери за пропуски, които създават илюзия за учене. Ето няколко от най-срещаните:

 1. Очакване на перфектност. Вярването, че не би трябвало да правите грешки, може да постави под въпрос играта ви, когато неизбежно ги правите. Да имаш цел да играеш перфектно е хубаво, но очакването на перфектността означава, че няма да толерирате грешките или реалностите на процеса на учене. Когато играеш или рънваш страхотно, лесно е да се почувстваш сякаш повече няма да допускаш грешки, но тази илюзия ви оставя слепи за реално постигнатите неща. Обратно, когато играете или рънвате зле, ще се почувствате много по-зле по отношение на играта си според тежестта на грешките ви. За повече вижте в раздела Очакване на перфектност.
 2. Преждевременно усъвършенстване. Когато се раздават добри карти или по време на период със страхотна игра е лесно да бъдеш заблуден, мислейки, че онези сфери от играта ви, които учите в момента (Съзнателна Компетентност), наистина са научени до нивото на Несъзнателна Компетентност. Вярването в тази едва доловима илюзия означава, че ще спрете да работите върху частите от играта си, които бяха в процеса на научаване. За съжаление, сега очаквате тази част от играта да бъде автоматична, но тя не е. Тъй като не се фокусирате върху тази зона, вие допускате грешки, и незнанието, защо ги допускате, предизвиква удари по увереността и мотивацията ви. Дадено умение е усъвършенствано само тогава, когато то се проявява постоянно, дори и при интензивно напрежение. Ако това не така, продължете да работите върху това умение докато не бъде доказано, че то постоянно изниква, дори и под напрежение.
ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: ОЦЕНЯВАЙТЕ, КАКВО СТЕ УСЪВЪРШЕНСТВАЛИ, ДОКАТО ТО НЕ СЕ ДОКАЖЕ ПОД ИНТЕНЗИВНО НАПРЕЖЕНИЕ.

Пожелаване

Пожелаването е критичен фактор, който може да подкопае не само увереност, но и способността ви да коригирате която и да е от тези илюзии. Едно нещо е да се заблуждавате, че тези илюзии са реални; съвсем друго е наистина да желаете те да бяха реални. Премахване на тези илюзии е невъзможно, когато желаете да бихте могли просто да седнете и да печатате пари, да е нямало вариация в покера или да бихте могли винаги да играете перфектен покер.

Когато имате желания, подобни на тези, това означава, че храните надежда, че един ден те биха могли да станат истина. Защо да ви се налага да работите усърдно, за да коригирате проблеми в менталната си игра, когато дълбоко в себе си желаете те да могат да се разкарат само с едно щракване на пръсти? Ако вярвате, че покер-джин ще ви изпълни желанието за вечно добър рън, би било нелогично да работите върху играта си.

Забелязването на тези желания може да бъде трудно, така че ето ви няколко начина да проверите, дали ги храните. Отговорете честно:

 • Искате ли да печелите всяка ръка? Или, мислите ли понякога, че това би било готино?
 • Желаете ли да бихте могли да контролирате картите?
 • Искате ли покера винаги да бъде такъв, какъвто е, когато рънвате добре?
 • Искате ли да няма вариация в покера?

Тези и други желания трябва да бъдат елиминирани, за да разрешите илюзиите, които водят до неувереност и свръх увереност. За да направите това:

 • Докажете по логичен начин, защо не искате желанията ви да станат истина.
 • Опишете последиците от вярванията в тези мечти за играта ви.
 • Опишете, какво бихте получили, ако желанията ви станат истина. След това измислете стратегия да постигнете желанията си по реален начин.

Тези желания могат никога да не станат истина. Вярването в тях не е по-различно от вярването в Дядо Коледа. Елиминирайте ги и ще бъдете в страхотно състояние да развиете стабилна увереност и силен покер и ментална игра – и в края на краищата ще станете по-успешни в покера.

история на клиента

Sean Gibson

$1/$2 NLHE Full Ring

POKER NEWS DAILY

„Моята история вероятно е до болка позната. Направих депозит от $250, бързо прехвърчах през микро лимитите и преди да се осъзная, скочих на NL200, гледайки, как да се кача на следващото ниво. Тогава, през януари 2010, ударих на камък във форма на ужасен даунсуинг, направо 22 бай-ина надолу. Загубих увереността си, а с това и желанието да играя. Бягах от мислите, че бих могъл да се подвизавам с протата и да правя хубав страничен доход, просто за да не играя. За пет месеца изиграх 50 000 ръце, което обикновено изигравах за един месец.

Чувствах се сякаш бях на дъното на варела, когато за пръв път говорех с Джаред. Чувствах се проклет – не само в покера, но рънвах зле и в другите аспекти на живота. Това изплува по време на сесиите ни и се чувствах много смешен, изкарвайки го навън, но то си беше там. По ирония, проблемите ми на масата се отразяваха огледално и когато бях далеч от нея, и Джаред ми помогна да видя, че има много да се работи с това, как се справям с вариацията.

Когато се тилтна, веднага напускам; от тук са петте месеца със слаб обем. Вариацията беше наистина не за вярване – почти всичко, което би могло да се случи, се случваше и често си казвах на глас докато играех „Не мога да повярвам“ или „Това не е за вярване“, при забелязване на смешните неща, които ми се случваха. Джаред ми помогна да осъзная, че, ако това е в границите на правилата, то може да се случи и ще се случва дори след милион ръце. Логическото становище „Това трябва да е възможно, щом се случва“ беше наистина мощно за мен. Приех това становище за фундаментална истина и тилтът се загуби и повехна, защото сега аз съм готов за вариацията и я приемам.

Доста странно, но по-трудната част от работата ни с вариацията беше, че част от мен желаеше да можех да я контролирам. Никой не иска да има работа с отрицателна вариация – и кой не би искал да рънва добре през цялото време? – но идея си нямах, че с това желание беше малко вероятно да се справя с нея по-добре. Той ми помогна да осъзная, че, ако желанието ми стане истина и аз ще мога да контролирам вариацията, покерът щеше да стане недопустимо отегчителен. Иронията тук е, че мразех покера точно за това, за което го обичах; и това е причината да спра да играя – заради вариацията, която в същност прави играта много по-забавна, отколкото невариативните игри – като шах, например. Истинското разбиране на това прави вземане-даване с вариацията много по-приемливо.

Той също така отбеляза множество слоеве, през които ментално минава един покер играч и които наистина могат да увредят неговата увереност, способност и каране към успеха. Сега си набелязвам дневни цели за обема, при които преди бих се отказвал, ако не се чувствах в кондиция. Физическото изписване на целите ми и наличието им пред мен е наистина важно; правя го всеки ден. Трябва да вкарвам обем и сега, когато ми се иска да се откажа преди да постигна целта, продължавам да играя, докато не го направя.

Въпреки че тъкмо сме започнали съвместното си пътуване, Джаред Тендлър ми помогна да разбера корените на разочарованието ми, вместо да ми дава изтъркани съвети за това, как да ги премахна. Не бях срещал по-добър начин за подход към менталната ми игра.“

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

НЕ СТЕ УСЪВЪРШЕНСТВАЛИ МЕНТАЛНАТА СИ ИГРА

ПРИКЛЮЧВАЙКИ КНИГАТА, може би си мислите, че сте усъвършенствали менталната си игра. Все още не сте. Не е възможно да развиете уменията в менталната игра до нивото на Несъзнателна Компетентност толкова бързо. Вместо това, вземете това, което сте научили до сега, вкарайте го в действие, за да видите, къде стигате до задънена улица и какво се нуждае от повече работа.

В някои моменти очаквайте връщане към старите навици и изпадане в безумен маймунски тилт, очаквайте да имате тотално изпразване на ума, когато сте в един огромен пот, или да сте изцяло деморализирани по време на брутално напрежение от карти. Дори ако подобряването върви бързо, дългият път все още е изпълнен със спънки, борби и грешки. Да отстъпиш назад е част от процеса на учене; и това ще се случва в някои моменти. Когато това се случи, използвайте тази книга, за да ви помогне да продължите да правите прогрес.

Няма магически лекове за реалните проблеми в менталната игра. Ако искате да имате подобрение, трябва да положите труд. Сигурно, на някои ще е по-лесно, отколкото на другите. И какво? Ако имате цели, които искате да постигнете в покера, не позволявайте на тилта, страха, проблемите с мотивация или увереност да ви възпират. Наградата сега е някъде там и тя е за онези играчи, които имат желание да направят това, което е необходимо. Отговорите са сега в ръцете ви, но ако имате въпроси, елате и ме намерете по форумите или на www.JaredTendlerPoker.com (а аз бих добавила и http://www.mentalgamefish.com).

ПРИЛОЖЕНИЕ I

ЗАГРЯВАНЕ И „ОХЛАЖДАНЕ“

Във всеки основен спорт, професионалисти и сериозни играчи имат някакъв вид структурирано загряване и „охлаждане“ непосредствено преди и след играта. Като цяло, покер-играчите все още не са убедени, толкова ли е важно това за тях, или просто няма достатъчно информация, как най-добре да се прави това.

Най-големият пророк за прогреса на дълга дистанция е учене и всекидневно подобряване.

Работата ви е да продължавате да стоите с една стъпка пред опонентите си. Можете да го правите чрез убеждаване, че сте готови да играете по-добре (дори и съвсем малко) всеки ден, когато играете. Едно добре построено загряване и „охлаждане“ е един от най-лесните начини за постоянна игра на по-високо ниво.

Да играеш на по-високо ниво означава, че постоянно се учиш. Както показва ВМУ, процесът на учене има много нива и са необходими много повтаряния и опит, за да се научи едно умение да нивото на Несъзнателна Компетентност. Загряването и „охлаждането“ ви помагат да идентифицирате, какво да подобрявате, както и да следите от близо прогреса си. Загряването на това, което е процеса на учене, прави много по-вероятно тези умения да се проявят докато играете. Да играеш покер е страхотно поле за трениране, и когато можете постоянно да правите, например, 3-бетове с подходяща честота или да контролирате тилта, вие получавате необходимото количество повтаряния, необходими за научаване на дадено умение до нивото на Несъзнателна Компетентност.

„Охлаждането“ ви помага да се откъснете от покера и да си починете. Игра на покер може да бъде интензивна, така че помислете за охлаждането като за еквивалент на охлаждане на мускулите ви след тежка игра. От психологична гледна точка, това означава, че оценявате, как сте играли, преглеждате прогреса си и идентифицирате нещо ново, което научихте.

Загряване

Ако концепцията за загряване преди игра е нова за вас, започнете с основна, три-минутна версия. Когато свикнете да правите загряване, добавете допълнителни стратегии, така че да сте готови да играете на по-високо ниво от самото начало на играта. Има ограничение за времето, което трябва да отделите за загряването. В общи линии, нещо около 15 минути е напълно достатъчно. Разбира се, ако за вас е нужно повече време, направете го.

Основно три-минутно загряване

 1. Прегледайте върху какво работите. Припомнете си няколко неща от играта си, които се опитвате да подобрите. Направете това чрез кратко разглеждане на някои специфични технически подобрения в покер-уменията ви, като по-често залагане за стойност, стесняване на диапазона ви за отварящ рейз или по-редки 3-бетове. Също така прегледайте стратегията, която използвате, за да подобрите проблеми в менталната ви игра.
 2. Направете няколко дълбоки вдишвания, за да се фокусирате и започнете да играете.

Допълнителни стратегии за загряване

 • Решете, колко дълго се каните да играете. Наличието на зададени времеви граници прави покера по-структуриран и за мнозина играчи това прави менталната им игра по-силна. Очевидно можете да го направите в зависимост от качеството на игрите.
 • Отстранете всякакви несвързани с покера разсейващи фактори, включително телефона ви, чата, телевизията, другите хора и случайно интернет-браузване.
 • Прегледайте дългосрочните си цели.
 • Направете бележки за неща от личния си живот, които натоварват ума ви. По този начин вие можете да се концентрирате изцяло върху играта и лесно да им обърнете внимание след това.
 • Прегледайте истории на ръцете, които пасват на това, което в момента се опитвате да подобрите. Можете да направите същото и за проблеми в менталната игра, като прегледате менталните истории на ръцете или нещо друго, което сте написали за тези проблеми.
 • Мнозина играчи гледат видеа от покер тренировки преди да играят. Това е много добре, само ако вече сте гледали това видео и то е подходящо за частите от играта ви, които се опитвате да подобрите. По този начин видеото ще опресни паметта ви, вместо да ви учи на нещо съвсем ново. Преди да започнете да играете не е време да учите, това е време да засилите това, което учите, за да е по-вероятно да се справите с него докато играете.
 • Направете упражнения или отидете на разходка.
 • Опитайте да медитирате, визуализирате или направете дихателни упражнения.
 • Играйте на 30% – 50% от обичайния ви брой на маси в рамките на 30 минути. Приемете това като удължено загряване, което служи за създаване на връзка между загряването и играта. Играенето на част от масите ви позволява да мислите повече за концепциите, които се опитвате да подобрите, постепенно да навлезете в течението на действието и да бъдете в най-доброто състояние на ума преди същинското грайндене.

„Охлаждане“

Както и при загряване, ако „охлаждането“ за вас е нова концепция, предлагам да започнете с три-минутната версия. След като свикнете да я използвате, разширете я с допълнителни стратегии, за да я направите по-ефективна.

Основно три-минутно „охлаждане“

 1. Оценяване на вариация. Тъй като не можете изцяло да се доверите на резултатите на къса дистанция, нужен ви е по-обективен начин за идентификация на това, как играете. Започнете с оценяването на ефектите, които вариацията има върху резултатите ви.
 2. Оценете как сте играли. Почувствайте, как сте се справили в онези сфери на играта ви, технически и ментални, които се опитвате да подобрите. Бяхте ли способни да „кажете стоп“ на тилта или да забележите признаците на тилта по-рано? Ако не сте, тогава какво се случи? Поправихте ли предишните технически грешки? Ако не сте, то какво се случи?

Допълнителни стратегии за „охлаждане“

 • Маркирането на ръцете по време на сесията улеснява прегледа им след това. Не сте сигурни, какви ръце да маркирате по време на сесията си? Изберете нестандартни ръце, къде решенията ви бяха трудни, където мислехте, че може би сте направили грешка, където започна да се появява тилт, където направихте креативен „муув“ или други ситуации, които могат да ви помогнат да научите и да определите, как сте играли. Тогава след сесията, прегледайте тези ръце. Това не означава, че трябва да потънете в задълбочен анализ, а да направите няколко текущи бележки, така ще можете да анализирате тези ръце по-късно.
 • Направете бележки за всякакви нови детайли по отношение на проблеми в менталната ви игра и ги добавете към профила си.
 • Направете бележки за каквото и да е ново, което сте направили добре. Това може да посочва начини за подобряване на играта ви за в бъдещето.
 • Дръжте под око това, как играят регуларите, и направете бележки за по-нататък.
 • Продуктивно „прочиствайте“ ума си чрез изписване на каквото и да е, което затормозява съзнанието ви.
 • Прецизирайте следващото загряване въз основа на това, което сте открили в тази сесия.

ПРИЛОЖЕНИЕ II

АНКЕТА НА КЛИЕНТА

ПРЕДИ ПЪРВАТА ИМ тренировъчна сесия, клиентите отговарят на въпроси, изброени на следващите страници. Въпреки че някои въпроси да изглеждат излишни, отговаряне на тях е важно за правилното обхващане на всичките сфери от менталната игра. Мнозина клиенти казват, че попълването на анкетата им помага да повишат разпознаваемостта на проблемите им, прави подобряването на менталната им игра да върви по-лесно.

При попълването на анкетата клиентите трябва да спазват следните инструкции:

Първа фаза. Запишете само отговорите, които веднага изникват в главата ви. Ако се затруднявате да отговорите на някой въпрос, или смятате, че той не се отнася за вас, прескочете го и продължете напред. Отбележете тези отговори с бележката (1) удебелено.

Втора фаза. За всеки въпрос, който беше пропуснат в първата фаза, предложете един отговор. Отбележете тези отговори с бележката (2) удебелено.

Трета фаза. Три или пет дни след попълването на анкетата, прочетете всеки от отговорите си и добавете само нещо ново, което ви идва на ум. Тези отговори отбележете с (3) удебелено.

Ако минаването на три пъти през анкетата ви се струва прекалено, вижте причините:

 • Първата фаза дефинира това, което вече знаете добре.
 • Втората фаза ви принуждава да мислите по-задълбочено.
 • Третата фаза ви дава възможността да идентифицирате нови детайли, които ви убягнаха при първия прочит. Детайлите имат голямо значение при решаването на проблеми в менталната игра, и изравянето на допълнителни такива от ума ви може да доведе голяма разлика в бързината на подобряването.

А ето и анкетата:

 1. Първо, разкажете малко за себе си (образование, интереси, семейство и т.н.):
 1. Накратко опишете покер историята си. Как бихте характеризирали прогреса си? Какви игри и на какви лимити играете?
 1. Какви са целите ви в покера? Краткосрочни и дългосрочни.
 1. Какви лични цели поддържа покера?
 1. Избройте и опишете проблеми в менталната ви игра. Избройте ги в реда на важността за вас или според тежестта им. Дайте колко можете повече информация, като включите тригерите, признаците и каквито и да са причините според вас.
 1. Какво сте се опитали да направите, за да поправите който и да е от тези проблеми? До какво ниво на успеха сте стигнали?
 1. Имат ли влияние фактори извън покера, които влияят върху играта ви? Ако е да, то как? Има ли покера негативно влияние върху живота ви? Ако е да, то какво е то?
 1. Защо играете покер? Какво ви мотивира да играете, защо го обичате, какво получавате от него?
 1. Избройте от три до пет най-големи разсейващи фактори по време на играта ви. Опишете, защо те са проблем.
 1. Как решавате, кога да играете? Имате ли времеви граници или това е гъвкаво или случайно?
 1. Опишете, какво правите преди да играете. Как се загрявате, ако го правите?
 1. Каква е средната продължителност на сесията ви? Колко сесии на ден играете? Колко часа средно на месец играете?

Някои от тях по-къси ли са от планираното? Ако това е така, как това е свързано с проблемите, изброени във въпроса 5?

 1. Какви са причините да прекратите сесията си преждевременно? Дали проблемите, изброени във въпрос 5, са причините за това?
 1. Опишете работната си етика. Имали ли сте проблеми с отлагането и прегарянето?
 1. Опишете, какво правите извън масите, за да се подобрите технически като играч.
 1. Някога действали ли сте без да мислите по начин, който е негативен? Ако е да, тогава – защо? Каква е типичната ситуация, когато това се случва?
 1. Опишете състоянието на ума си, когато играете най-добре.
 1. Имали ли сте някога съмнения в способностите си като играч? Ако това е така, може ли това да се е случило след една лоша сесия?
 1. Доколко добре обикновено се справяте в напрегнати ситуации в покера или някъде другаде? Опишете.
 1. Имате ли някакви специфични спомени в покера, за които все още мислите или които постоянно изплуват в съзнанието ви?(Лоши ръце, изхвърляне от турнира или друго)
 1. Дали мисленето за покера не ви оставя и през нощта или ви пречи да се забавлявате в живота? Ако това е така, за какво мислите? Стигате ли понякога до задънена улица, мислейки за грешките си?
 1. Хипотетичен въпрос: Имате способността магически да премахнете някой от проблемите, изброени във въпрос 5. Кой от тях ще изберете? Защо? Как мислите, как ще се промени играта ви без него?
 1. Избройте и/или опишете психическите си сили.
 1. Правите ли бележки за играта си след сесия? Ако е да, опишете.
 1. Доколко оценката ви на способността ви като играч се повлиява от резултатите? Опишете.
 1. Тренирате ли? Ако е да, колко често и какво правите?
 1. Колко средно продължава нощния ви сън? Сънят проблем ли е? Ако е да, опишете. Какво забелязвате в играта си в дните, когато не сте спали достатъчно добре или достатъчно дълго?
 1. Ядете или пиете ли нещо докато играете? Ако е да, опишете, какво е то обикновено.
 1. Пушите ли цигари, пиете ли алкохол или използвате ли някаква друга дрога, когато играете? Ако е да, какво и колко средно? Какъв ефект според вас имат те върху играта ви, положителен или отрицателен?
 1. Имате ли някакви медицински проблеми в момента? Ако е да, как те влияят върху който и да е от проблемите, описани във въпрос 5?
 1. Имате ли някакви психични проблеми, които са диагностицирани от лекар или някой психиатър? Ако е да, какво е текущото ви лечение и как според вас то влияе върху който и да е от проблемите, описани във въпрос 5?
 1. Оценете загубите за месеца като резултат от проблемите, които сте посочили. Също така преценете времето, през което играете А-играта си.

Това е всичко, а то не е малко…

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 03/28/2015 in MGP 1

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: