RSS

Mental Game of Poker (1) by Jared Tendler – 32. Post

08 Март

7. Мотивация (продължение)

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: ПРАВЕНЕ НА ТОВА, КОЕТО Е ПО-МАЛКО ЗАБАВНО ДНЕС, ОЗНАЧАВА, ЧЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ ПОВЕЧЕ В БЪДЕЩЕТО.

РАБОТЕТЕ ПО-УСЪРДНО, КОГАТО ТОВА Е ТРУДНО, И ВЕРОЯТНО ТО ЩЕ СТАНЕ ЛЕСНО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

МИСЛЕТЕ ЗА ЕДНО НЕЩО, КОЕТО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ПРОДУКТИВНИ. НАБИРАНЕТО НА ИНЕРЦИЯ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ОТНЯКЪДЕ.

Отлагане

Постоянното отлагане и отклоняване на това, което е важно, говори за умението „размотаване“ (в същност е помайване, но това мисля, че е по-точно). Има много неща за правене, например, преглеждане на ръце, гледане на видеа от тренировки, четене на книги, анализиране на играта, постване във форуми или четене на форуми, работа с треньори и т.н. Лесно е да отложите работата, когато това изглежда като „Винаги има утре“.

Разбира се, за размотаващите се, „утрето“ е леприкон – мистичен обект, който не е реален. Когато утре става днес, работата ви отново се отлага за утре. Колкото по-дълго се получава така, толкова е по-вероятно да отлагате работата; особено, ако всеки ден добавя все повече и повече видеа, ръце и форумни постове за преглеждане.

„Утрето“ никога не идва по начина, по който си го представяте. Само когато сте под интензивно напрежение от лошия рън, уинрейта/профита ви спада или се подготвяте за голям турнир, ще започнете с вършенето на цялата тази работа, която сте избягвали. За съжаление, без екстремален интензитет работата в нормален ритъм изглежда отегчителна. И така, вие се отказвате да учите в зависимост от напрежението, което често води до увековечаване на схемата ви за размотаване.

Други проблеми, които произтичат от твърде интензивната работа върху играта ви, включват:

 • Изживяване на спадове и върхове в това, доколко добре играете.
 • Изпреварване от играчи, които работят по-систематично.
 • Наличие на фалшива представа за това, колко много в същност можете да научите. Не е възможно да научите умения до ниво на Несъзнателна Компетентност толкова бързо.
 • Усещане за обърканост, защото сега трябва да мислите много повече когато играете.

Ако искате да спрете отлагането, първо трябва да елиминирате вярването „винаги има утре“. Днес е моментът, в който се случва прогресът не само в играта ви, но и в намаляването на размотаването. Днес е единствената ви възможност да се подобрите. Утре е фантазия.

Това не означава, че трябва да направите всичко днес; развиването на постоянство също означава и работа в стабилно темпо. Освен това, научаването на покер умения или знания до нивото на Несъзнателна Компетентност, работейки по 15 минути на ден (вместо 3 часа на седмица) е най-ефективен метод. Това не е вярно за всеки, разбира се, и то не означава, че сте задължени да работите по 15 минути. Обаче, ако в момента не правите нищо, тогава 15 минути е добър старт.

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: ДНЕС Е ДЕНЯТ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ. УТРЕ Е ЕДНА ФАНТАЗИЯ. АКО ЧАКАТЕ ДО УТРЕ, ЩЕ ИМАТЕ УДВОЕНО КОЛИЧЕСТВО РАБОТА ЗА ВЪРШЕНЕ.

Добро и лошо рънване

Вариацията не причинява проблеми с мотивацията; тя ги изважда на повърхността. Добро или лошо рънване предлага един перфектен начин за идентификация на специфичните мотивационни или други проблеми в менталната ви игра, влияещи върху играта ви. Благодарение на вариацията, проблемите, които в обичайни условия могат да бъдат малки лийкове, се акумулират в по-големи проблеми. Напрежението, което вариацията вкарва в играта ви, ги изважда на светло и ви казва, върху какво трябва да работите.

Ако рънвате зле, възможно е да нямате мотивация защото:

 • Чувствате се орисан да губите = Тилт от несправедливост
 • Работата върху играта ви се струва като загуба на време = Безнадеждност
 • Питате се за способностите си = Ниско ниво на увереност
 • Слизате на долен лимит и ви е трудно да вкарвате обем – да играете достатъчен брой ръце = Ниско ниво на увереност или Страх от провал
 • Не искате да изпадате в тилт = Някакъв вид тилт

Един период с добра вариация може да има същия ефект върху мотивацията ви, защото:

 • Печелите достатъчно и не е нужно да играете повече = Проблеми с цели
 • Това ви се вижда твърде лесно, сякаш печатате пари = Прекалена увереност
 • Искате да се „абонирате“ за печелене = Избягване на рискове или Тилт от омраза да губите
 • Чувствате се толкова добре в играта си, че не се нуждаете от работа върху нея = Прекалена самоувереност
 • Не искате да губите пари отново, или имате чувство, че загубите идват = Страх от провал

Горното е шепа с проблемите, които доброто или лошото рънване могат да извадят на светло. Важно е постоянно да се работи върху оправянето им, дори когато рънвате нормално и те не се разкриват чрез вариация. Единственият начин да узнаете, дали тези проблеми са си отишли, или доколко прогресирате, е анализът на менталната ви игра при следващото добро/лошо рънване. Това е вашият изпит, така че бъдете подготвени и работете неуморно върху тях, докато вземете изпита.

Прегаряне

Прегарянето (изгарянето) е уникален мотивационен проблем, защото той в действителност се получава при интензивна мотивация. Въпреки че играчите, които редовно страдат от прегаряне, често си мислят, че са мързеливи, истината е, че обратното е вярно. Те са толкова мотивирани след игра и работа, че когато умът им е екстремално изтощен и се нуждае от почивка, те критикуват себе си за нежеланието да играят, бидейки лесно разсейвани, отегчени или чувствайки се уморени. Те не са мързеливи – те се нуждаят от почивка!

Ето две неща, които трябва да запомните по отношение на прегарянето:

 1. Възможно е да объркате прегарянето с друг мотивационен проблем, тъй като симптомите са подобни.
 2. Прегарянето ви прави по-податливи към другите проблеми в менталната игра, такива като тилт.

Подценяване на стреса

Обикновено, играчите значително подценяват размера на стреса и напрежението, под което се намират докато играят покер. Кариера, семейство, постижения и респект – всичко това добавя повече напрежение при всяко решение, и следователно изисква играчът да има повече енергия за постоянна игра на високо ниво. Играчите, които подценяват стреса в покера, са тези, които са най-критични към себе си. Те често правят заключения, че са били мързеливи, когато, в действителност, постоянно високите нива на стреса довеждат до прегарянето им.

Прегарянето не е извинение; това е реална причина за мотивационни проблеми.

Силно мотивираните хора „изгарят“ когато преминават през дълъг период с интензивна мотивация без да взимат подходяща почивка. Концепцията за „изгарянето“ в психологически аспект е почти същата както при физическите натоварвания. Когато бегачите тренират твърде усилено, представянето им страда, защото претоварените мускули стават уморени. Подобно на това, когато покер-играчите играят твърде много или твърде дълго, представянето им се влошава, защото менталният им мускул е изтощен.

Имам няколко идеи, как да прекъснете този кръг:

 • Във времена, когато сте силно мотивирани, леко забавете нещата – поне за кратко. Когато емоцията – дори мотивацията – е твърде силна, тя може да ви накара да играете под оптималното ниво и да забавите процеса на ученето.
 • Разпознавайте ранните знаци на „изгарянето“ си, и направете стъпки за подходящата почивка – сън или фитнес, за да предотвратите влошаването на проблема.
 • Взимайте поне един ден почивка през седмицата и пет дни – на месец. В почивния си ден мислете за другите неща извън покера.
 • Намерете си хоби, отлично от покера, с което да се забавлявате и което не взимате твърде на сериозно.
 • За онлайн играчите – всекидневно осигурявайте период от време, през което сте далеч от всякаква електроника.
 • Оценявайте играта си в края на всеки ден, в който играете. Това ви помага да приглушите емоциите от покера и позволява умът ви да почива.

Проблеми с цели

Целите са много важни за мотивацията, защото те определят посоката й. Тази тема често засяга цели глави в другите книги; но да оставим нещата прости;  вижте описанието на най-често срещаните проблеми с цели, изброени по-рано в тази глава:

Само резултатно-ориентирани цели. Когато резултатите са слаби и те са единствения начин, по който определяте уменията си или прогреса в играта, губенето на мотивацията става разбираемо. Тъй като вие със сигурност ще имате периоди със слаби резултати, важно е да се научите, как да се справяте с мотивацията през тези периоди. За да направите това, добавете си цели, ориентирани към процеса, като например, подобряване на контрола над тилта, намаляване на броя на грешките, подобряване на взимането на решения или повишаване на качеството на изиграните часове. След това, когато резултатите са слаби, ако същевременно правите прогрес в други области, вие ще останете мотивирани. Вие не елиминирате цели, свързани с резултати. Парите, победите, СуперНова Елит и други резултатни цели имат значение. Вие разнообразявате целите си в покера. Добавянето на цели, ориентирани към процеса, е особено важно в покера, защото имате контрол на способността си да постигнете тези цели в краткосрочен план.

Високи очаквания. Често играчите имат очаквания, които са толкова високи, че са почти невъзможни за постигане. Например, играчите очакват от себе си лесно да играят месечно с 40 часа повече, отколкото обикновено, да печелят голямо количество пари или бързо да качват лимитите. Тези цели изглеждат лесни в ума им, но те игнорират причините, защо реално те ще са трудни за постигане. Ако се провалят бързо в постигането на тези високи очаквания, играчите често стигат до задънена улица в разочарованието си от провала и губят мотивация. Те са обезкуражени заради провалянето макар и да грешат, вярвайки, че биха могли първо да постигнат подобни неща. В същност, на първо място трябва да бъде поставянето на цели. Когато човек има цели, той се стреми да прецени, как би могъл да ги постигне. След това, при бърз провал в една цел, стратегията се пренастройва и продължаваш напред. Освен ако имате солидно доказателство за това, как можете да изпълните очакването си, обърнете всякакво очакване в цел, и след това преценете, как да я постигнете.

Много далечни цели. Когато имате голяма мечта или дългосрочна цел без няколко по-малки цели, ще е лесно да загубите мотивацията, ако нещата се влошат. Пречките, като даунсуинг, могат да ви накарат да се чувствате, сякаш мечтата ви или целта се отдалечават, и могат да ви причинят чувство за безнадеждност. Вместо това, разбийте дългосрочната си цел на няколко по-управляеми части. Този начин е по-лесен за възстановяване след някои спънки, за да продължите напред. Наличието на по-малки или краткосрочни цели е важно, тъй като можете да видите прогреса си по целия път. Тези малки победи са от съществено значение в запазването на мотивацията за дълъг период.

Достигнахте до важна точка, сега какво? Ако печелите турнир, имате най-добрият месец, минавате на горен лимит, ставате про или ставате СуперНова без да си поставите следващата цел, можете да загубите мотивацията просто защото вече нямате за какво да играете.

Нерешителност. Има множество възможни цели за надпревара, както в покера, така и извън него. Когато не знаете, какво искате, вие спирате да правите множество случайни неща, което ви кара да се чувствате демотивирани. В същност, вие сте нерешителни. Вместо да продължавате да не правите нищо, погледнете към този период като към едно изследване. Когато има много алтернативи, вие се чувствате, сякаш стоите в подножието на няколко планини, опитвайки се да решите, коя от тях да покорите. Вие сте в процеса на събиране на информация, която вероятно ви е нужна за взимането на решението, какво в същност искате. За да ускорите процеса, редовно записвайте алтернативите си, оценявайте ги и потърсете мнението от другите играчи.

Основни цели. Понякога играчите са мотивирани да избягват срама, грешките, критиките, губенето на пари или спадането на уинрейта им. Рядкост е играчите да мислят за това, като за цели, но ако се погледне по този начин, в поведението им – като избягване да играят – има повече смисъл. Тези основни цели са проблем, защото хабите енергията си за тях, вместо за онези цели в покера, които наистина искате да постигнете. След идентифицирането на тези основни цели в играта си, разберете причината за постигането им и ще сте наистина по-мотивирани за целите, които са наистина важни.

Лични цели. Ако за вас е необходимо да играете покер, но не сте мотивирани от нищо в покера, преценете, какво място заема покерът в живота ви. След това набележете лични цели, в постигането на които ще ви помогне покер. Мотивацията да играете повече ръце се завръща, когато покерът е по-важната част от живота ви.

История на клиента

Matt “mbolt1” Bolt

$3/$6 – $50/$100 nlhe

Dragthebar coach

“Работата с Джаред наистина ми помогна да стана СуперНова Елит през 2010. Никога не е възниквал въпрос, дали щях да го направя. Въпросът беше в това, доколко добре бих могъл да играя, изигравайки тонове ръце, когато бях в лоша серия. Покерстарс не го е грижа, дали печеля или губя; не получавах повече VPPs за добра игра. Очевидно, исках да печеля пари по време на надпреварата, но целите, базирани върху резултати, са ужасни; целите, като печелене на определено количество пари, са глупави. Просто трябваше да играя добре.

Мотивацията определено беше проблем по-рано, но той стана значително по-малък след като свикнах с идеята да грайндя без значение какви карти идват. Играех най-добре и не печелех. Мога да хвърля един поглед назад и с увереност да кажа, че не бих могъл да играя по-добре. Целите около правенето на парите водят само до лоши мисли за способността да контролираш вариацията, когато очевидно не можеш да го направиш. Джаред ми помогна да осъзная, че трябваше да се фокусирам върху това, което мога да контролирам, което е доколко добре и колко много да играя. Наличието на тези цели за мен беше от съществено значение в постигането на СуперНова Елит.“

Фриролинг на таланта

Сега има множество умни, млади хора в покера. Хората, които с лекота преминаха през училището или дори колеж, бързо се издигат в ранглистите по масите. Те са еквивалент на надарени, преуспели спортисти, които никога не са се изправяли пред което и да е предизвикателство докато се движеха по ранглистите. Изправянето пред несполуката за първи път е шокиращо и те не знаят, какво да правят. Успехът е идвал толкова лесно, че не им е било необходимо да се научат на работна етика, дисциплина, организация, които ще са необходими за преминаване през трудни времена.

Да си способен да се справяш с несполуки е умение, споделено от силно преуспели хора в която и да е конкурираща индустрия или спорт. Талантът сам по себе си не е достатъчен.

Ако се борите със себе си в намирането на мотивация, когато за първи път сте изправени пред несполуките в покера, или това е ужасен рън или по-трудни игри, сега е моментът да станете психически по-силен. Ето как да избегнете капана, ако се осланяте само на таланта си:

 1. Препотвърдете или престройте целите си.
 2. Ясно дефинирайте, защо искате да ги постигнете.
 3. Направете реалистичен план за това, как ще ги постигнете.
 4. Дайте приоритет на времето за необходимата работа.
 5. Потърсете помощ от хора със силна работна или учебна етика.
 6. Запишете си топ-пет неща, които вероятно ще ви попречат или ще затруднят работата ви.
 7. Избягвайте пречките от стъпка 6 чрез инжектиране на логика и използване на нещо вдъхновяващо.

Изправянето пред несполука е предизвикателство. Обаче, наградата е някъде там за онези, които могат да се изправят пред несполуката с вдигната глава и да излязат по-силни от нея.

Спри да мечтаеш

Хубаво е да имаш мечти. Множество страхотни постижения са започнали от човек или играч, мечтаещ за това, което иска. За съжаление, някои играчи така потъват в мечтите си, че приемат живота си за мечта. Когато те си представят как биха се почувствали, печелейки гривна или огромна сума пари, те усещат реалната емоция и тя е толкова силна, че по някакъв странен начин мечтата вече се усеща като реалност.

Когато вярвате, че мечтите ви са вече реалност, имате усещане, че те изведнъж рухват при първият знак за проблем.  Вие не си представяте спънки, когато мечтаете или фантазирате. В съзнанието ви мечтите идват съвсем лесно; нищо няма да ви спре. Така е до момента, в който ви ударят първите неравности на пътя. Следователно, сте изцяло неподготвени да се справите с реалните  пречки, които стоят между вас и вашите мечти, и от там – губите мотивация.

Решението е да обърнете мечтите си в цели. Вземете мечтата и направете план за това, как да я направите реална. Идентифицирайте, какво трябва да се предприеме, какви умения са необходими, за да стигнете до целта, и, може би, какво да правите, когато несполуките се стоварят върху вас.

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: КОЕ Е НЕЩОТО, КОЕТО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ВЕДНАГА, ЗА ДА ПРЕВЪРНЕТЕ МЕЧТАТА СИ В РЕАЛНОСТ?

Липса на учене

Отегчени сте. Покерът става все по-труден за грайндене. Твърде трудно е да се преборите с игра на автопилот, и така стигате до слаба игра. След няколко дни, протичащи по този начин, желанието ви за игра постепенно се намалява до момента, в който откривате, че трудно можете да се мотивирате за игра. Има множество причини за този сценарий; една от причините, на която доста играчи изобщо не обръщат внимание, е липса на учене.

Ученето е увлекателно и запазва ума ви активен, фокусиран и ангажиран. Ако няма нищо за учене в покера, или ако вярвате, че сте научили нещо до нивото на Несъзнателна Компетентност, не е логично за ума ви да се фокусира. Така се отегчавате. Този процес се нарича „привикване“ и това е един от начините за енергийната ефективност на ума ви.

За радост, има много неща, които можете да направите по този въпрос, и тези начини могат да помогнат:

 • Използвайте скуката като подсещане. Ако видите, че ви става скучно да играете покер, използвайте това като знак, че е време да потърсите нещо ново за учене, дори ако то е съвсем просто.
 • Потопете се по-дълбоко в детайлите на играта си. След като вече сте научили най-важните неща, идва моментът да развиете уменията си в ситуациите, където имате по-малко предимство. Това е основата за усъвършенстване и елитните играчи правят това през цялото време.
 • Помнете, съвършенството е подвижна мишена. Играчите често вярват, че няма нищо ново за научаване. Това е невъзможно. Макар и да е трудно за намиране, винаги има нещо за научаване, и онези, които работят, за да го открият, ще бъдат възнаградени.
 • Използвайте моделирането на процеса за постоянно учене и фокусиране върху малки детайли.
 • Хванете треньор или приятел за съвместна сесия и дискутиране на ръцете. Това не само стимулира ученето; няма да боли да имате критичен поглед върху играта си отстрани.
 • Продължавайте ученето докато уменията не достигнат нивото на Несъзнателна Компетентност. Играчите често приемат, че уменията им са на нивото Несъзнателна Компетентност, когато в действителност това не е така. Само тогава, когато играете под интензивно напрежение и уменията ви се запазват постоянни, можете да докажете, че те наистина са такива. Преди то да се случи продължавайте да се учите.
 • Сменете игрите, за да отключите мисленето по различен начин.
 • Играйте по-трудни игри, за да откриете и оцените слабостите в играта си.
 • Вземете си почивка. Възможно да сте прегорели.

История на клиента

Jordan “iMsoLuckyo” Morgan

Tournament Player & Mid-Stakes NLHE

FULL TILT POKER RED PRO

„Постигнах доста високо ниво на успеха рано в кариерата си; след това получих спонсорски договор с Фул Тилт, където можех да правя прилични пари просто вкарвайки обем. Не се занимавах особено с играта си и бях брейк-ивън от доста време. Бях доста отчаян, защото не се подобрявах и не печелех.

На Джаред му бяха необходими няколко сесии, за да ме измъкне, но той ме накара да осъзная, че бях изградил нещо като балон около себе си, където очаквах успехът, който имах в началото на кариерата си, да продължи. Живях в балона толкова дълго, мислейки „това (брейк-ивън) не би трябвало да се случва“, но не се втурвах в работата, както правех това преди. В началото на кариерата поставих си няколко цели и след сделката с Фул Тилт постигнах всичките до 23-тата годишнината си. И така, между 23 и 25 се тъпчех на място и очаквах всичко да продължи да бъде лесно. Но не става така.

Беше поучително и отрезвяващо да осъзная, че не бях толкова добър, колкото си мислех. Когато покерът върви добре и очакваш положителна вариация за дълго време, получаваш усещане, че си непобедим – всичко, което правиш, е правилно и ще остане такова завинаги. Когато нещата не вървят, не искаш да приемеш, че възможно грешката е твоя; ти просто искаш да я игнорираш и да продължиш напред. Отне ми доста самовглъбявания, за да приема това и отново да се захвана с работата.

Сега – страхотно е да гледам прогреса си, защото знам, че работя неуморно върху това. Целите ми сега са най-вече свързани с подобряване на база ден или седмица – реалистични стабилни стъпки. Преди, когато започнах да играя кеш, бих си казал „Искам да играя NL2000 след година“, но не бих имал прогрес, за да го постигна. Сега съм поел по път, където правя малки стъпки, за да съм по-добър всеки ден. Джаред ми помогна да осъзная, че за да стигнеш там, където искаш да идеш, трябва да направиш множество малки стъпки в правилната посока.“

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: „ПОКЕРЪТ Е ПО-ТРУДЕН, ОТКОЛКОТО СИ МИСЛЯ. НЕ БИВА ДА СЕ САМОБИЧУВАМ ТОЛКОВА МНОГО, КОГАТО РЕЗУЛТАТИТЕ СА СЛАБИ“

Безчувствен към емоциите

Конвенционалната покер психология често споменава, че играчите се справят с негативните емоции, бидейки безчувствени и роботизирани. Този подход обикновено има краткосрочна полза, но в дългосрочен план това води до притъпяване на емоциите, които се използват за мотивацията. Със сигурност няма да се тилтнете от един бед-бийт, но и печеленето няма да се усеща добре (нямате емоции, нали). Вероятно, играейки покер, ще се чувствате просто като грайндър – няма емоция, която да ви дава гориво.

Коригирането на този проблем означава, че отново трябва да започнете да изпитвате емоции. Това може да е трудно, тъй като тилт, страх или проблем с увереността ще се появят отново. Ако това се случи, използвайте информацията от съответните глави, за да се справите с тях. Вдъхновението също може да помогне във „възпламеняването“ ви на къса дистанция. Намерете някаква музика, мотивираща реч, впечатляваща сцена от филм или друг източник на вдъхновение, за да пуснете мотивацията си отново в действие.

Безнадеждност

Когато мотивацията ви стигне най-ниската си точка, усещате безнадеждност. Усещането за безнадеждност означава, че вярвате, че няма нищо, което можете да направите, за да постигнете целите си. Така, можете да мислите:

 • „Няма значение какво правя – няма да има никаква разлика. Защо да се ядосвам?“
 • „Какъв е смисълът? Просто ще се проваля отново.“
 • „Не мога да видя, как нещата ще се обърнат. Просто трябва да се откажа.“

Когато вярвате, че няма начин да повлияете върху резултатите, изглежда логично да не се чувствате мотивирани. Губенето на мотивация до така степен е свързано с основния проблем с увереността, който обикновено се причинява от вярването (на по-дълбоко ниво), че имате повече контрол върху един резултат, докато, в същност, това не е така. Един пример за това е мисленето, че лошата серия се случва изцяло по ваша вина. Логически, вие знаете, че това не е истина; но на нивото на Несъзнателна Компетентност вие вярвате в това, и съвсем предвидимо във вас се настанява безнадеждност.

За да станете по-обнадеждени, прочетете глава 8. (а тя е следващата…)

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 03/08/2015 in MGP 1

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: