RSS

Mental Game of Poker (1) by Jared Tendler – 31. Post

23 Февр

7. МОТИВАЦИЯ

СЛУЧИ СЕ ТАКА, ЧЕ СТЕ ПОПАДНАЛИ на тази глава, търсейки начин да не бъдете мързеливи. В миналото, сте се опитвали слушането на музика, гледането на велики моменти в спорта и драматични видео-клипове, четенето на книги и цитати – и всичко това в надеждата да се мотивирате за игра. Сякаш мързелът е един вид затвор и при подходящо вдъхновяване можете да се промъкнете покрай охраната и да избягате завинаги. Но няма значение, колко силно се стараете, мързелът винаги ви хваща.

Възможно е да сте опитвали всякакви сложни схеми, за да останете мотивирани, но изправяли ли сте някога пред въпроса, защо преди всичко ви липсва мотивацията? Това, в същност, е по-прост проблем за разрешаване.

За начало, някои от вас мислят, че имат мотивационен проблем, когато в същност имат друг проблем в менталната игра. Ако постоянно се отказвате да играете преди да изпаднете в тилт, представяте се слабо под напрежение или нямате увереност в играта, вашата липса на мотивация е симптом за тези проблеми. Често, липсата на мотивация е толкова продължителна, че е лесно да забравите, че първоначалната причина беше тилт или страх. Чрез оправяне на другите проблеми в менталната игра, които въздействат върху мотивацията, в повечето случаи, ако не и изцяло, тя ще се завърне.

Мнозина играчи нямат тилт, страх или проблеми с увереността, но вместо това те са умели в протакането и отлагането, мързела и едва способни да играят, когато рънват зле. Играчите често не мислят, че тези проблеми могат да бъдат елиминирани, но те могат да бъдат особено мързеливи. Мързелът не е неделима част от личността ви, освен ако искате да е така; някои играчи се гордеят с това, колко са мързеливи. Ако оставим настрани мързела, ето други мотивационни проблеми, обсъждани в тази глава:

 • Играете твърде много или твърде малко, когато рънвате добре или зле.
 • Отлагате (протакате) ученето или работата върху играта си.
 • Играете твърде много и прегаряте.
 • Не ви се играе след несполука, като например голяма загуба срещу труден опонент.
 • Мечтите ви за игра в Rail Heaven ви карат да не ви се иска да грайндите на по-ниските лимити.
 • Напредвате (подобрявате се) твърде бързо и играта ви се разпада, ако загубите инерция.

Природата на мотивацията

Очевидно е, кога имате мотивация и кога я нямате, но замисляли ли сте се, какво в същност е мотивацията? Отговорът е важен, защото той помага да определите скритите причини за проблеми с мотивацията.

Мотивация е емоцията или енергия зад постигането на целите ви. Това е гориво, използвано за изпълнението им. Ако ви липсва мотивация, вие или имате проблеми с целите си, или с енергията, необходима за постигането им. Играчите рядко казват, че имат проблеми с целите си, но всеки играчи с мотивационни проблеми ги има. Ето няколко примера за проблеми с цели, които ще бъдат обяснени по-подробно по-нататък в тази глава:

 • Имате цели, ориентирани само към резултати, но не и към процеса.
 • Имате високи очаквания.
 • Нямате краткосрочни цели, имате само отдалечени цели.
 • Постигате целите си и се проваляте в поставянето на нови.
 • Имате твърде много цели.
 • Имате много интереси и не можете да разберете, какво искате.
 • Имате такива основни цели, като: да изглеждаш добре, да избягваш грешки или да запазиш уинрейта си.

Всеки от специфичните мотивационни проблеми, описани в тази глава, включва до някаква степен проблем с цели. Тези проблеми в същност намаляват енергията, фокусирането или емоцията, стоящи зад целите ви. С други думи, тези недостатъци са лийкове, които източват мотивацията ви, свързана с покер-целите, които наистина искате да постигнете. Това е липса на енергия, което ви кара да правите празни обещания и да се занимавате с глупости. Обаче, има други източници на мотивация, като например:

 • Печелене.
 • Финансови нужди, като семейство, плащане на сметки.
 • Учене и подобряване като играч.
 • Доказване, че хората грешат
 • Да се чувстваш предизвикан от играта, другия играч, или от преследване.
 • Любов към покера
 • Мечти за бъдещето.

Както ще видите в тази глава, някои източници на мотивация са по-стабилни и по-ползотворни от другите.

Вдъхновение

Въпреки, че мнозина ги смятат за едно и също нещо, има съществена разлика между мотивация и вдъхновение. Мотивацията е като един маратонец, а вдъхновението е като спринтьор. Мотивацията и вдъхновението имат съществен принос в постигането на цели. Мотивацията е по-солидна и по-стабилна енергия, която ви позволява постоянно да работите в дългосрочен план, докато вдъхновението предлага кратки, интензивни изблици на енергия, необходима ви да останете на линия.

Има множество издигания и спадове при преследването на цели. Вдъхновението е допълнителният източник, който ви тласка да продължавате в трудни времена и ви помага да постигнете по-високи нива на игра. Играчите се вдъхновяват по много различни начини и чрез различни неща – някои от тях са твърде спонтанни или предвидими. Това може да бъде книга, филм, песен, виждане на успеха на друг играч, или награда, която ви кара да се развълнувате. Успешното намиране на начини за вдъхновяването ви може понякога да е разликата между успеха и провала.

Макар и вдъхновението да е безценно, то може да се използва неправилно. Ето два проблема, за които трябва да внимавате:

 1. Ако постоянно търсите нови неща, за да останете вдъхновени, вие се осланяте върху вдъхновението твърде много и вероятно компенсирате по този начин основни проблеми в мотивацията ви. С други думи, чрез превъртането на клиповете с филма Роки или, предизвиквайки себе си да изиграете 100К ръце на месец, вие в същност прикривате проблем, който мотивацията не може да реши.
 2. Мислите си, че вълна от вдъхновение кара проблемите, такива като тилт, тревожност и липса на увереност, да изчезнат. Това е една от причините новогодишните обещания да се провалят. Хората забравят, че елиминирането на старите навици или решаването на основните проблеми отнема много време. Когато си силно вдъхновен, може да ти се стори, че тези проблеми са нещо минало.

В края на краищата, когато използвате вдъхновението и мотивацията по-ефективно, вие се поставяте в по-силна позиция при постигането на целите си.

Barry’s take

Обзалагане

Покер играчите често прибягват към обзалагания, за да се мотивират. Прегледайте който и да е покер форум и вероятно ще видите купища постове, където играчите се обзалагат, че могат да свалят някой-друг килограм от теглото си, ще изиграят определено количество ръце, ще станат СуперНова Елит, ще оглавят турнирната класация или ще постигнат определен профит.

Природата на тези облози, в същност, е в това, че играчите се опитват да използват парите си като източник за вдъхновение, за да направят нещо, което искат да са способни да правят нормално, но нямат мотивация за това. Вие можете да искате да станете СупеНова Елит, но не мислите, че можете да го направите, освен ако пред вас нямате „висящи“ пари.

Разбира се, има много облози с противоположното намерение, когато залагате, имайки предвид определено предимство. Например, ако вече сте един изтощен грайндър, тогава един облог за определен брой ръце може да бъде много печеливша задача за вас. Но, ако използвате облога за да се мотивирате да направите нещо, което не сте мотивирани да правите, вие в същност се хващате на бас за много пари, когато сте аутсайдер. Това е ужасен избор на игра и вие сте обзалагаща се риба.

Изглежда, има значителна разлика между комарджии от по-стара генерация – които щяха да залагат само за това, за което са сигурни, и онлайн генерацията, които искат да залагат за резултати, които те желаят да се случат. В тези мотивационни облози вие сте лапнишаранът, обаче това не ви спира да сложите парите си на масата.

В дългосрочен план никакви пари няма да разрешат основните проблеми, които са причина за проблемите ви с мотивацията. Само чрез решаването им, можете да получите мотивацията, която толкова отчаяно желаете.

Стабилна мотивация

Намирането на правилната смес от цели и източници на енергия, която ви задвижва, е от ключово значение за постигането на така желаната ситуация: „стабилна мотивация“. Това е средно положение, където сте задвижени с необходимото количество енергия. Това ви позволява ефективно да работите по пътя към целите си, да поддържате стабилна крива на ученето и да се представяте на високо ниво без изживяване на големи изкачвания и спадове, или само спадове. Стабилна мотивация е различна за всеки човек, тъй като всички сме уникални. Най-лесният начин да намерите тази мотивационна средна земя е да разрешите основните причини за мотивационните ви проблеми, които могат да включват други проблеми от менталната игра. След като го направите, това, което остава, е стабилна мотивация за постигането на целите ви.

Често срещани мотивационни проблеми

Мързел

Казването, че ви мързи, е лесен начин да си намерите извинение да не правите нещо. „Щях да направя Х, но не ми се занимаваше. Какво мога да кажа? Аз съм мързелив.“ Сякаш да бъдеш мързелив е неизлечима болест или характерна черта, вградена във вашето ДНК. Ако дълбоко в себе си вярвате, че мързелът е постоянен, за вас би било нелогично да опитвате каквото и да е, за да го промените. Обаче, мързелът не е постоянна характерна черта. Трябва да се положат усилия, за да пречупите това, но този раздел може да направи тази задача по-лесна.

Мързелът е умение, което, за добро или лошо, е научено. Научили сте умението да правите нещо друго. Научили сте, как да вкарвате голям обем телевизия или сън, вместо да научите, как да се заловите за работа и да играете по-дълги сесии и да работите над играта си. Вместо научаването, как да бъдете продуктивни, вие сте научили как да бъдете мързеливи – и сте доста добри в това.

Възможно е да нямате мотивация. Помислете за мързела, като за това да имаш силна мотивация да спиш с часове, да гледаш телевизия или безсмислено да сърфираш в Интернет. Докато това може да изглежда като изказване с променени думи, изразяване на това по този начин е важно за разбирането и оправянето на проблема.

Мързелът се заражда по много причини. Възможно е той да се е появил по-рано в живота ви, ако не сте били побутвани за да изпъкнете. Или, може би, той се е развил след колежа (училището), когато сте станали самостоятелни, или след придобиване на много пари, защото вече нямате чувство, че ви трябват още. Ето един пример, който помага да се обясни, как може да се развие мързелът и как можете да се справите с него:

Често хората стават мързеливи, когато редът, който те свикнали да имат в живота си, се разруши. Когато живееш с родителите си, ходиш на училище или работиш за някой друг, не ти се налага много да мислиш какво да правиш – ти просто трябва да го правиш. Стойността на този ред, който ти се предлага, често остава неосъзната, докато не станеш съвсем самостоятелен. Сега трябва да правите и двете – да решите, какво да правите, и да го правите. Тези допълнителни усилия не изглеждат като прекалено големи, но правят живота ви, или покера много по-трудни и често довеждат до мързел.

Когато започнете да работите върху мързела си или някой друг мотивационен проблем, опитайте да подходите към покера като към ваш малък бизнес. Отговорни сте за това, къде и кога да играете, колко да играете, на какви лимити и игри, кога и какво да учите и от кого да получите помощ. Ваша е отговорността да анализирате вашите покер и менталната игри, да сте в час с най-новия софтуер и стратегия, че и повече.

Има много неща за решаване и правене. Ако ви липсват уменията успешно да подкарате бизнеса си, ставате мързеливи. Ето няколко примерни начина за подобряване на тези умения:

 1. Идентифицирайте всичките добри неща, които правите, без значение колко незначителни изглеждат те.
 2. Напишете списък с това, което е нужно да се направи.
 3. Дайте приоритет на най-важните неща за правене.
 4. Направете разумен план за това, как да започнете да ги правите.
 5. Избройте извиненията, които по-рано сте използвали, за да избегнете правене на това, което е необходимо.
 6. Отбележете, защо всяко извинение е лошо или грешно.
 7. Обвържете плана си с действия за избягване на извиненията.

Осъзнаването, че има нещо, което можете да направите по въпроса с мързела, означава, че имате поне шанс да излезете от затвора, в който ви вкарва мързелът.

Осъзнаването, че има нещо, което можете да направите по въпроса с мързела, означава, че имате поне шанс да излезете от затвора, в който ви вкарва мързелът.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 02/23/2015 in MGP 1

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: