RSS

How to maximaize your winrate by Schnitzelfish

28 Окт

Въпреки гръмкото заглавие няма да говорим за някакви магически стратегии, които мигновено и без усилия ще повишат уинрейта ви. Кой не би искал това да се случи? Въпросът е как?

Определено, уинрейтът е свързан с продуктивността, енергийните нива и мотивацията – все неща, за които постоянно се говори тук.

Първата крачка в тази посока е намирането на онзи период от деня, когато те – продуктивността, енергията и мотивацията, са на максимум. След като се установи този период, той трябва да бъде заделен за онези дейности, които в бъдещето ще ни дадат така очакваните резултати. По същество, тази практика може да се приложи във всички сфери – в бизнеса, в работата, в покера, в живота.

Но, ако говорим за покер, какво според вас би трябвало да се прави в часовете с най-високата продуктивност? Да се играят сесиите ли? Не, ако сте предположили именно това – грешите. Вярно е, че по време на сесия човек трябва да е максимално концентриран, да е далеч от разсейващите го фактори, да има енергия и мотивация. Но, играем днес, утре, седмица, месец, използвайки именно периода с най-висока продуктивност, и в началото всичко е перфектно. Но с течение на време установяваме, че играта ни се променя слабо, няма особено подобряване и тъпчем на място. О да, разбира се учим и теория и работим върху проблемите в менталната ни игра. Вероятно времето, когато се занимаваме с това, не съвпада с часовете с максималната продуктивност – нали тогава играем. И двете неща изискват концентрация, наличие на енергия и мотивация. Обаче, което от двете ще повлияе в крайна сметка върху очакваните резултати? Мисля, че това е очевидно и то е ученето на теория и менталната игра. Следователно, именно те трябва да се упражняват в пиковите ни часове. Помните ли картинката от strategy:

Study-Pokertime

Определено се случва именно това. Е, не трябва да е така, нали?

Ученето на теория, менталната игра – това са все неща, които ще рефлектират върху играта и съответно върху уинрейта. Може би някой няма да се съгласи с мен; скучната теория, някаква си ментална игра – не е ли по-добре само да играем с пълна концентрация, а пък теория – е, все ще видим някоя статия… Ако играем само за забавление – тогава какво търсим тук?

Но да оставим това. Да разгледаме простичката стратегия, която предлагам да опитате.

  1. Определете период от деня, когато сте най-продуктивни. Как? Много лесно: в един почасов график си записвайте с какво се занимавате и доколко сте продуктивни. След няколко дни вероятно ще можете да очертаете онзи период, когато сте много дейни и имате много енергия.
  2. След това определете няколко дейности (не повече от 3), които имат решаващо въздействие върху крайните резултати (например, „умно“ четене на статии, гледане на видео, работа върху менталните проблеми в играта ви).
  3. Последната стъпка е блокирането на тези часове само за избраните дейности – нищо друго. Не използвайте това време за нищо друго! Отстранете всички разсейващи фактори – ограничете браузването, изключете телефона си и скайпа.

Това е всичко. Логично е, ако искаме да постигнем добри резултати, налага се да ангажираме ума си в най-продуктивните часове именно с това, което ще ни позволи да ги постигнем.

Няма да пиша нова публикация за втората част – само ще допълня тук…

Какво в същност означава правилото 20%/80%? Ами, работиш 20% от цялото време и получаваш 80% от очакваните резултати. Как работи това?

Искаме да вкарваме обем, играем часове и хиляди ръце, но уинрейта не се вдига толкова, колкото би ни се искало. Обръщали ли сте внимание на този факт, че не във всички дни и не във всички часове играта е еднаква? Това означава, че по-добре предварително да определим тези времеви интервали и да играем именно тогава, когато уинрейта ни е най-висок. Например, ако дадем филтър в ХМ за рипорт по дните от седмицата, веднага можем да видим, кои дни са най-добри, а кои са просто ужасни.

Това означава да играем в дните с най-висок уинрейт, в другите дни – по-добре да правим нещо друго, например да се занимаваме с теория. Сега, и при ученето се случват проблеми – трябва да сме в състояние да учим. Прилаганите техники за учене са също от голямо значение. Запишете си какви техники използвате и определете топ 20% от тях – тези, които според вас са най-подходящи.

И така:

  • Не играйте в дни и часове с най-нисък уинрейт
  • Използвайте най-действените техники за учене
  • Освободило се време използвайте за дейности, повишаващи енергийните ви нива – по този начин ще имате повече енергия както за игра, така и за учене.
Advertisements
 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: