RSS

How to reach your goals faster by Schnitzelfish (Как да постигаме целите си по-бързо)

22 Окт

Ако се запитаме, колко често успяваме да постигнем поставените цели и да отбележим някакъв прогрес? (Аз лично поставям си цели и уж работя, за да ги постигна, но всеки път все нещо препречва пътя ми… Само поредиците на Schnitzelfish се обработват редовно – винаги в понеделник).

Какво в същност липсва? Ако се върнем към въпроса за продуктивността (а именно за нея говорим тук), то как бихме могли да я дефинираме? Какво означава терминът „продуктивност“ и как тя може да се измери? Означава ли много часова работа и тогава я измерваме в часове? Или това са брой набелязани задачи, които успяхме да свършим, и тогава я измерваме в количеството свършена работа?

А не ви ли хрумва, че дори и да работим върху нещо по 12 часа и да изпълняваме набелязаното, пак можем да се тъпчем на едно място без никакво движение към поставената цел?

В същност, продуктивността може да се измери, но не в брой часове или количеството свършена работа, а в прихода, резултата от цялата тази дейност. Не говорим за производителност, а за продуктивност. И тук само резултатът има значение.

Може да се каже, че един човек е наистина продуктивен, само когато той активно работи върху целта. Можете да ви възразите: „Но аз действително работя върху поставената цел. Планирал съм да й посветя голяма част от времето си и наистина го правя. Само че целта все така си остава някъде далеч.“

А дали наистина посвещаваме цялото си време? Има една интересна техника за тази ситуация. Вземете си един римайндър и го нагласете така, че през определени интервали да се появява съобщение, което ви подсеща да се замислите за следното: „Дали това, което правя в момента, ми помага да стигна целта?“ Ако отговорът е „не“, просто спрете да се занимавате с тази странична дейност. А ако в допълнение към това направите и проследяване на времето, то вероятно ще се учудите, колко често просто си пропилявате времето. Как работи това? Например, определили сте, че ще се занимавате с работата върху играта си (целта на което е качване на лимита) от 2 рм до 4 рм. Опитайте да записвате (подробно), какво точно сте правили от 2 до 3, от 3 до 4. Правете го в течение на 2-3 седмици, като в края на седмицата правете преглед на записите си: така ще видите, дали наистина сте отделили нужното време. Ако се спазва правилото 80%/20%, нещата са добре.

След като спрем да си разпиляваме времето, казвайки, че работим твърде много, а в същност това не е така, ще бележим прогрес. Главното тук е КАЧЕСТВО, а не количество.

НЕКА ДА БЪДЕМ НЕ ЗАЕТИ, А ПРОДУКТИВНИ!!!

Advertisements
 

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: