RSS

Mental Game of Poker (1) by Jared Tendler (18. Post)

05 Окт

(18)

Тилт от омраза към загуби

Загубата е реалност в каквото и да е състезание, и особено в покера, където вариацията е в самата структура на играта. Никъде другаде по-добрият играч – дори най-добрият в света – не губи толкова често заради вариацията.

Как губите една ръка има значение, но то е по-незначително, отколкото реалността, че загубихте. Губите една ръка и недоволството ви разтърсва като среден трус по скалата на Рихтер. След това, тъй като загубите се натрупват, недоволството постепенно прераства в тилт – освен ако губите по особено неправилен начин, когато внезапно избуял тилт ви разтърсва мигновено.

Повечето от тези, които четат тази глава, знаят, че вариацията е част от играта. Бихте искали да бъдете приятели с нея, но в дълбините на душата си я мразите. Съвсем логично е да знаете, че вариацията е онази част от играта, която прави покера печеливш, но тъй като тази логика не е достатъчна да спре този тип тилт, трябва да има много парчета в този пъзел.

Когато логиката не е достатъчна, обикновено има няколко зрънца информация, които не са били взети под внимание и изискват малко ровене, за да бъдат открити. Първият и най-важният въпрос трябва да бъде: Защо мразите да губите?

 • Заради чувствата ли е? Губенето често докарва ужасни чувства, може да продължава кратко, но може дори да повлияе върху другите аспекти от живота ви.
 • Заради парите ли е? Печеленето на пари в края на краищата е мерило в покера. Тогава е ясно, защо мразите да ги губите.

Никой няма да размахва юмруците си, за да отпразнува загубата на голям пот или изхвърлянето от турнира, но следващите раздели могат поне да ви помогнат да останете спокойни, когато губите.

Конкурентоспособност

Няма значение за какво се състезаваш, да имаш желание да се състезаваш е страхотна черта. Това е нещо, характерно за множество успешни покер играчи, спортисти и бизнесмени. Състезателността изтъква силното желание за победа и това е страхотно нещо. Да искаш да се състезаваш в покера по своята същност не е проблем. Очакването да спечелиш пари, да побеждаваш опонентите си и да си на печалба всяка сесия е солидна цел. Просто тя е зависима не само от вас в краткосрочен план.

Всеки е съгласен, че има ситуации, когато губите от слаби играчи. Но тези ситуации в действителност са невероятно печеливши в дългосрочен план. Логически разбирате това, но в момента, когато губите, е трудно да се види по-голямата картина.

За да разберете, защо губенето е такъв проблем, често по-лесно първо да погледнете, какво извличате от печеленето освен парите. Всеки път, когато играете покер, има нещо повече освен парите – заслужава си да отделите време, за да определите какво е то за вас. Ето няколко примера:

 • Да бъдеш по-добър от опонентите си.
 • Да си способен да плащаш сметките си.
 • Да постигаш и изпълняваш покер целите си.
 • Да имаш уважение от хора, които мислят, че си на грешен път, играейки покер.
 • Да си уверен в играта ви
 • Да си способен да изкачваш лимитите.
 • Мнението на другите за играта си.
 • Времето, енергията и работата, които вкарвате в играта си.
 • По-добър шанс за ранно пенсиониране.

Когато играете, на масата са сложени много повече неща от парите; вие се състезавате за онова, което е в списъка, че дори и повече. Това е сякаш всеки един на масата е заложил истинските си пари. Когато губите, не е само до парите, които си отиват – губите и увереност, уважение на другите, прогрес в постигането на целите си, или каквото и да е друго от списъка ви. Мразите да губите, защото се състезавате за много повече, отколкото осъзнавате.

Губенето се усеща още по-зле, когато предполагате, че в бъдещето ще имате повече загуби. Положението става трагично, когато не можете дори да си представите, че отново печелите. Това предсказание за бъдещето подклажда спиралата на тилта. Когато вярвате, че в бъдещето ще имате повече загубите, би трябвало да сте още по-разстроени в настоящето.

Решаването на този тип тилт започва с по-добра дефиниция на реалния проблем. Проблемът не е да бъдеш състезателен. Проблемът не е да бъдеш разстроен от загубата. Имате цели, много неща са сложени на масата, и да си разстроен, когато нещата не вървят по план, означава, че ви е грижа за това, което инвестирате в играта си. Плюс, неудовлетвореност на ниските нива може да бъде гориво за изпълнението и може да ви мотивира да работите по-усилено извън масите. Преуспелите спортисти в основните спортове канализират неудовлетвореността си по този начин през цялото време, но това може да се случи само тогава, когато допълнителните нива, които отключват гняв, омраза или ярост, са премахнати.

Заедно с преглеждането на другите раздели от тази глава, разгледайте следното, което ще ви помогне да определите причината и решението за омразата ви към загубите:

 1. Определете какво печелите. Тъй като печеленето е нещо повече от парите, хвърлете поглед към другите неща, които са в играта, и определете, какво означава печеленето за всяко едно. Това е особено важно за неща, които са по-трудни за пресмятане, такива като уважение, успех и постижения. Например: Как ще научите, кога в същност можете да се качите на следващия лимит? Да печелите означава да имате 60 бай-ина банкрол. Кога другите ще ви уважават за това, че играете покер? Да печелите означава, че се издържате от 5 години и ако те не ви уважават след това, то това е техен проблем. Как ще научите, дали сте по-добър от опонентите си? Да печелите означава да имате по-добър уин-рейт в голяма извадка.

Запишете дефинициите за това, какво означава за вас „да печелите“ по отношение на всичко, което е „на масата“, когато играете. След това го препрочитайте, за да си ги припомняте преди да играете. Тенденцията е автоматично да допускате, че когато губите, вие също така губите и от всичко това; но това може и да не е истина. Можете в същност да печелите и дори да не го осъзнавате.

 1. Зарежете предположението, че губенето ще продължи. Допускането, че ще губите, е ментален недостатък, който означава, че вярвате предсказанията ви за бъдещето винаги ще бъдат 100% точни. Те няма да бъдат. За да противодействате на това, направете следното по време на почивката или когато ви писне:

Погледнете към най-високия и най-ниския си резултат в различни моменти от кариерата ви, например преди шест месеца, две години и дори още по-назад. Правейки това си помагате да уловите перспективата. Когато сте губили в миналото, предполагахте, че загубите ще продължат, но това не се е случило. Редовно си припомняйте този факт и винаги ще отстранявате по малко от недоволството си, което в противен случай би се акумулирало.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 10/05/2014 in MGP 1

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: