RSS

Mental Game of Poker (1) by Jared Tendler (17. Post)

02 Окт

(17)

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: ПОКЕРА НЕ ГО Е ГРИЖА, КАКВО СПОРЕД ВАС Е СПРАВЕДЛИВО

Удобни възможности, предлагани от тилта от несправедливост

Търсенето на удобни възможности, когато сте потънали в тилт, не само дава глътка въздух, за да се почувствате по-добре. Това е и намиране на нещо с реална стойност, което може да ви направи психически по-силни. Какви са тези възможности?

 1. Ако можете да се научите по-добре да се справяте с лошия късмет днес, ще имате предимство пред другите играчи – плюс, получавате преднина в това, което може да бъде научено утре. Да имате преднина означава, че можете да работите върху нещо друго, което прави играта ви дори по-развита и ви държи по-напред, докато другите играчи са заети с научаване на това, как да се справят с несправедливостта.
 2. Начинът на справяне с лошия късмет може да предскаже, как ще се справяте с добрия късмет. Подобряването на скритите причини за тилта ви от несправедливост подобрява също така и представянето ви в една страхотна серия. Управлението на баланса, когато той идва от вариацията, е по-важно, отколкото когато е от липса на късмет. Има определен брой играчи, които „прегазиха“ игрите по времето на бума на Крис Мънимейкър, след което се разориха. Те в същност спечелиха от покер лотарията и не биха могли да я управляват – почти по същия начин, както хората, които печелят от истинската лотария и скоро след това рухват.

Желание покерът да не беше такъв

Ако стигнем до дъното на въпроса, защо липсата на късмет причинява тилт, ще видим, че мнозина приемат, че не им се иска покерът да има толкова голяма вариация. Логически те знаят, че вариацията е нещото, което прави покера да е толкова рентабилен, но тази логика не е достатъчна да задоволи желанието. В същност, дори имаше примери, когато нашумелите в играта личности направиха опит да създадат ниско-вариативни или безвариативни версии на покер. Тези опити потънаха като оловни балони, защото вариацията е точно това, което прави покера печеливш и забавен. Старата поговорка „Внимавай, какво си пожелаваш“ е истина в този случай. Ако желанието ви можеше да се сбъдне и резултатите в краткосрочен план бяха 100% обвързани с това, кой играч е по-добър, какво щеше да се случи? Тъй като покерът е война между възприятието за уменията и действителните умения, действията на по-слабите играчи биха секнали, и покерът би заприличал на шах.

Допускайки, че това е цялата истина – а повечето от вас вече го знаят – кажете, какво е желанието в действителност? Искането покерът да не беше толкова вариативен е друг начин да се каже „Не мога да се справя с емоциите, които ми причинява вариацията“. Ако вариацията не би ви тилтвала, бихте искали тя да съществува.

Тъй като не можете да контролирате вариацията, единственото решение е:

 1. Да станете по-добри в разбирането й.
 2. Да подобрите емоционалното справянето с нея.

По-добро справяне с вариацията означава да я приемете. Приемането се случва по естествен начин след като научите, защо не искате вашето желание за нулева вариация да стане истина.

Желание за контрол над вариацията

Желанието да контролираш вариацията, дори и да изглежда нерационално, е съкровеното нещо, което мнозина покер играчи искат и желаят да е по силите им. Често това се проявява в дребни неща, като призоваване на карта, която ви е нужна, избягвайки да поглеждате флопа, за да не прецакате ръката, или ставане от място по време на раздаване. Нищо от това няма никакво влияние върху обръщането на картите, но вие все пак имате чувство, че това помага по някакъв начин. В други случаи, желанието да контролирате вариацията се доказва чрез действия като мъмрене на някой, който току що ви сък-аутна, или, ако отидем още по-далеч, падане на колене и отправяне на молитви както направи Джери Йънг (успешно) в главното събитие на WSOP.

Въпреки че не изглежда като голяма работа, самото желание за контрол над вариацията означава, че се отказвате от контрол. Нека да допуснем, че имате наистина по-лоша серия, отколкото сте очаквали, и далеч по-дълго, отколкото математиката казва, че е вероятно. Това с пълно основание може да се смята за вбесяващо, но въпросът е, дали това разочарование или гняв влияят върху качеството на играта ви. Често играчи със скритото желание за контрол над вариацията в крайна сметка губят контрол над играта си. Тъй като не можете да контролирате вариацията и можете да контролирате само как да реагирате спрямо нея, целта е да подсилите менталния си мускул така, че да реагирате ефективно. Разбира се, това е трудно. Вариацията е основната причина покерът да е толкова предизвикателен. Решете проблема с желанието за контрол над вариацията и се фокусирайте се върху по-добър контрол над играта ви.

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: НЕ МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ВАРИАЦИЯТА, НО МОЖЕТЕ ДА Я РАЗБЕРЕТЕ ПО-ДОБРЕ

НЕ МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ КАРТИТЕ, МОЖЕТЕ САМО ДА КОНТРОЛИРАТЕ КАК ДА ГИ ИЗИГРАЕТЕ

Извинение да не се учи

Не е трудно да откриете играч, който избягва да работи върху играта си, защото допуска, че загубите му се дължат на вариация. Когато това изглежда сякаш „няма смисъл, само ще се прецакам отново“, или ако сте онлайн играч, обсебен от устремената надолу линията на all-in EV, ще е разбираемо, защо в момента не бихте влезли ол-ин. Ако вярвате, че причината да губите е единствено лошият късмет, за вас ще изглежда съвсем нелогично да работите върху играта си, особено, когато е много по-лесно само да се оплаквате.

Честно казано, по-лесно е да се оплакваш от лошия късмет, отколкото действително да се опитваш да подобриш играта си, защото има по-малко загуби. Ако се опитвате да си подобрите играта и продължавате да губите, това означава, че сте бити или сте победили себе си. И двете хапчета са трудни за преглъщане, и могат да ви накарат да се почувствате сякаш сте се провалили, сякаш само си губите време или сте ужасен играч. Осъждането на късмета значително ще ви помогне да избегнете подобни чувства.

Рискът при оплакването от лошия късмет се състои в това, че сте склонни да игнорирате грешките си или детайлите от отиграванията ви. Тази информация е съществена за усъвършенстването ви като играч. Чрез оплакване вие скривате реалността на играта си от самия вас. Инерцията на тази схема означава, че колкото по-дълго тя продължава, толкова повече се намаляват реалните ви умения… което увеличава вариацията… което означава повече лош късмет… което означава повече оплаквания и по-малко работа. Този порочен кръг ще продължи докато не се изправите пред реалността на играта си и не започнете да работите над подобряването й.

Възможно е да има и други ментални проблеми, от които се предпазвате – страх от провал, загуба на увереност и тилт от правене на грешки. Ако случаят е такъв, директно започнете да се занимавате и с тези проблеми.

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: СПРЕТЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ, ВИНАГИ ИМА НЕЩО ЗА УЧЕНЕ

ИСТОРИЯ НА КЛИЕНТА

Barry Carter

MidStakes SNGs & Cash Games

Poker journalist

“Работих като покер журналист от близо пет години, когато срещнах Джаред. Като повечето хора, увлечени по покера, рънвах доста добре през първите няколко години, но през 2009 имах ужасен даунсуинг, който съсипа играта ми. Бях чул за Джаред и гледах неговите видео материали, но част от мен си мислеше, че той вероятно ще ми напълни главата с глупости от рода „представи си, че няма да имаш бед-бийт“, което бях видял преди в някоя статия за самостоятелно справяне с проблеми. Да оставим настрана, че се чувствах съвсем отчаян, и така наистина исках да опитам с него, преди да си купя някоя книга за самостоятелна работа.

Обърнах се към него с три основни проблема. Преди всичко, чувствах се отвратен и прокълнат; наистина вярвах, че рънвах по-зле, отколкото всеки друг, и бях готов да го докажа на всеки, който би ме изслушал. Второ, бях развил ужасна омраза към поемането на рискове. Най-накрая, полагах невероятни усилия, за да накарам себе си да работя над играта си извън масите и това беше сфера, в която смятах себе си за мързелив. Джаред ми каза: „Нали знаеш, че всичко това са глупости?“

Бях шокиран. Не трябваше ли да ме направи да се чувствам като Фил Айви и да мога да правя каквото и да е? Може ли треньор по ментална игра да говори с хората по този начин? Да не би трябваше да започнем с будистки песнопения или нещо такова?

Джаред ме попита, дали бих могъл да видя, че и трите проблема тясно свързани един с друг. Бих могъл да видя как да свържа чувството за отвращение и омразата към поемането на рискове, но не и как да свържа нежеланието си да уча извън масите с другите два проблема.

„Какъв е смисълът да работиш върху играта си, ако си отвратен?“ – попита ме той. „Няма такова нещо като мързел; просто не си мотивиран да работиш върху играта си. Решил си, щом си отвратен и прокълнат, имаш извинение да не учиш, и съответно, не го правиш“.

Всичко това изведнъж започна да изглежда толкова просто. Как не съм го забелязал преди? Встъпителните му думи, когато нарече проблемите ми „глупости“, винаги ще останат с мен. Доста по-късно осъзнах, че това с Джаред беше истинска работа. Винаги съм се считал за доста самокритичен, но това, че Джаред толкова лесно и бързо идентифицира, защо не работя върху играта си извън масите, направо ме привърза към менталната игра (оттук и участието ми в тази книга).

Отне доста време за цялостното пречупване на нежеланието ми да работя върху играта ми, но след няколко месеца собственият ми случай помогна да се изясни, че повечето ментални проблеми са свързани един с друг. Чувството ми, че съм прокълнат, възпираше ме да уча, но и омразата ми към рисковете имаше пръст в това. В една специална сесия споменах на Джаред, че за мен „образът“ на успех в покера е образът на победител в турнир, позиращ пред камерите, държейки печелившите си две карти пред планина от чипове. „Предполагам, би трябвало да спра да играя кеш и сит-енд-гоу и да започна да играя турнири,“ – пошегувах се аз.

Никога не се шегувайте по време на сесия с Джаред Тендлър. Той не го допуска. Той ме запита, защо, щом виждането ми за успех е победа в турнир, аз почти не ги играя? С множество “Jedi Mind Tricks” по-късно той ме накара да осъзная, че омразата към поемането на рискове ме възпираше да работя върху играта си по онова време, защото свързвах успеха с нещо, което дори не бях опитвал да постигна, така имах перфектното извинение да не го постигна.

Това в края на краищата ме доведе до причината да не работя върху играта си. Не исках да се вкарвам в ситуация, в която трябваше да бъда отговорен за загубите си. Като покер журналист трябваше да пиша репортажи за успешни играчи всеки ден и съм приятел с много от тях. Това, от което наистина се страхувах, беше да се чувствам унизително пред тях. И така, поех по пътя на най-малкият риск да не работя върху играта си, оплаквайки се от лошия късмет и да не се оставя на присмех.

Разиграване на страха като този, ми даде крайна точка. Знаех, че най-лошото нещо, което можех да изпитам, ако започнех да работя върху играта си, беше присмех. Също така осъзнах от целия си опит, че не бях толкова добър играч, колкото си мислех, което беше добре, защото означаваше, че бих могъл да подобря играта си. Благодарение на някои доста солидни концепции за учене, такива, като ВМУ и червей, сега знам, че винаги има върху какво да работя и вече знам начини за забелязване на малки постепенни подобрения без да има значение, колко зле вървят нещата.

Истории за бед-бийтове

Историите за бед-бийтове са основни примери за тилт от несправедливост и те са част от играта, която мнозина играчи биха искали да изчезне. Играчите мразят да разказват тези истории, но след подобен болезнен удар са принудени да разкажат поне една.

Защо играчите, които преднамерено мразят да разказват историите за бед-бийтовете, продължават да го правят?

 • Те търсят потвърждение, че това беше толкова ужасно, колкото те си мислят.
 • Има място нещо като състезание, чия история е по-лошата.
 • Търсят какво да обвинят.
 • Това е причина да не работят върху играта си.
 • Търсят съжаление или съчувствие
 • Понякога правят доста големи истории (по болезнен начин)

За някои играчи решаването на проблема с необходимостта да разказват тези истории е резултат от решаването на проблеми от другите части на тази глава. Ако случаят не е такъв, преценете, защо разказвате историите за бед-бийтовете, използвайки горния списък, и решете проблема.

Ревност

Тилт от несправедливост е форма на тилт, която може да се развие и да се акумулира без да играете дори и една ръка. Чувството, че не получавате своята доза справедливост от съдбата може да дойде и от виждане, че други играчи получават повече, отколкото мислите, че е честно. За някои успешни играчи се мисли, че просто имат „гореща“ серия без почти да се отдава дължимото на способностите им, или на това, колко упорито работят върху играта си.

Например, някои вярват, че успехът на толкова големи имена като Гус Хансън се дължи на късмета, но не и на уменията. Така, когато мислите за милионите долари, които той е спечелил, и за титлите, които носи, изглежда неразбираемо и нечестно, че той е спечелил толкова много по сравнение с вас. Ревността може да се събуди и когато ваш близък покер приятел, за когото мислите, че е толкова добър, колкото вас, стане известен. Гледането на това, как той печели, ви кара да се чувствате, че и вие би трябвало да имате същите успехи.

За да започнете подобряването на проблема, свързан с ревността, отговорете на следните въпроси:

 1. Какво имат другите, което и вие желаете да имате?
 2. Какво би означавало за вас да го имате?
 3. Какво още може да бъде направено, а вие не сте го направили? (Винаги има нещо, дори ако това е само да имате търпение)
 4. Какво постигнахте, но то не беше достатъчно, за да го отпразнувате?

Отговорите ви ще осветят моменти, върху които трябва да се фокусирате повече, позволявайки да обръщате по-малко внимание на късмета на другите. Също така, тъй като играчи със стабилна увереност имат по-малко проблеми с ревността, четете глава 8.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 10/02/2014 in MGP 1

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: