RSS

Taking Massive Action (Предприемане на масивни действия)

30 Септ

Оригиналното видео (на английски език) може да се види Тук

Ако си мислите, че ще преобръщаме света с масивни или масирани действия, няма да стане. Това видео е за тези, които учат много, четат статии и книги, гледат видео материали и знаят много, но или не могат, или пък не можаха да приложат знанията си на практика. Срещала съм във форума изявления от рода: „Прочел съм всичките статии, изгледал съм всички видеа, но нищо не става“ и започват да се оплакват, че „старса“ е ригнат или нещо от този сорт. Самата аз също съм прочела много и мисля, че зная много, но когато стане дума за прилагането на наученото на практика, все нещо ми пречи. Например, по статията „Как се играе силно дроу“ за по-добро разбиране и запомняне съм направила огромен алгоритъм, който е разпечатан и виси точно пред очите ми – всичко е събрано на едно и са описани всички възможни ситуации – ясно, като слънце. Не мога да обясня, защо никога не го поглеждам, за да видя, какво в същност е правилно да направя в ситуация, когато имам силно дроу…

Самият Primoz (така се казва автора) разказва за същото нещо – как само консумираме информацията от книги, видеа – това няма как да ни помогне да станем по-добри играчи. Ключът е в прилагането на наученото. Ето точно тук трябва да се предприеме масирана атака.

Той спомена, че самият той е бил в същото положение. Веднъж е отишъл на семинар за треньори в САЩ, научил много. Върнал се и нищо от наученото не успя да приложи. Но ето че, водещия семинара го покани отново и какво се получи? Авторът е изпаднал в ужас – направо ще се изложи, нали ще го питат, как върви, дали има успехи от внедряването на наученото в практиката. И какво ще отговориш, след като нищо не си направил. Е, Примоз е имал на разположение 1 месец, в рамките на който е успял да постигне невероятно много. Той просто предприе масирани действия.

Когато постоянно отлагаме и си казваме: „Хубаво, днес научих това. Ще се опитам да го приложа утре“, трябва да разберем, че въпросното „утре“ няма да дойде. На следващия ден ние отново ще го отложим и после пак. Обикновено, причината за това е страх от провал. Страхуваме се, че няма да успеем, и затова просто протакаме нещата.

Какво е решението? Ами, най-сполучливо е да имаме (или да си намерим) отговорен партньор – човек, който ще ни държи сметка. Може да се направи график за срещи, телефонни разговори или разговори в скайпа (но не с писане, а именно с разговори: много по-лесно и по-безотговорно се пише, отколкото да се изправиш лице в лице срещу ментора си). Помислете за това, намерете си някого, който може да ви държи сметка, а вие цените мнението му (ще се чувствате доста дискомфортно, когато трябва да казвате, че не сте си свършили работата).

Как да предприемем подобни действия:

 1. Запишете едно нещо, което сте научили, но не сте приложили до сега, защото това е извън зоната ви за комфорт и постоянно го избягвате.
 2. Направете план за действия
  1. Моят пример: прочетох статията за шансове и пот-шансове – за кой ли път!!!
   1. Моят план:
    1. Да направя „учебна“ сесия – само 1-2 маси
    2. Да си направя таблица за лесни изчисления, където ще въвеждам само 3 неща: броя на аутове, пот преди залога на опонента, залога на опонента
    3. По време на сесията: в ситуация с дроу – да определя броя на аутовете и въз основа на пот-шансовете да изчисля, дали мога да колна правилно
    4. Да маркирам подобни ръце, за да ги разгледам отново по-късно с НМ2
 3. Намерете отговорен партньор (приятел, който може да ви държи сметка, ментор или някой друг) – определете начините за контрол и срещи – без чат или имейл (това няма да ви държи отговорни)
 4. И, нека да действаме

П.С. Още не съм направила учебната сесия, но таблицата за лесно изчисляване – да. Сесията ми е планувана за четвъртък. А пък ако видите, как са ми планирани вечерните часове след работата – някой направо може да припадне – трябва да избера един ден за почивка!

Planning

Advertisements
 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: