RSS

Mental game of poker (1) by Jared Tendler (16. Post)

22 Септ

ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЛОГИКА: МОЖЕТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ КАК ДА ИЗИГРАЕТЕ КАРТИТЕ СИ, НО НЕ И КАКВИ КАРТИ ДА БЪДАТ РАЗДАДЕНИ

Презареждане на ума

Когато една лоша серия се проточи, проточва се и ангажирането на ума ви с все повече неща, предизвикващи тилт (тригери). Когато честотата на вашите тригери е типична, умът ви може да бъде презареден след една нощ добър сън, вечер с приятели или добра почивка. За съжаление, когато тилтът се изгражда ден след ден, става все по-трудно и по-трудно да се влезе в играта с ясен ум. Тилтът от предния ден се забавя и прави по-вероятно да се тилтнете отново. Докато преди време пет или повече бед-бийта само леко ви разочароваха, сега е достатъчен само един, за да ви запрати на ръба на тилта, а два – направо ще ви тилтнат.

Причина да натрупвате този допълнителен гняв се състои в това, че мозъкът ви има твърде много за смилане. Допълнителният гняв натоварва ума ви и евентуално може да ви накара да спрете да играете покер, за да прочистите съзнанието си. За някои играчи това означава да си вземат няколко дни почивка, което може да бъде тилтващо само по себе си.

Ако не искате да си взимате почивка, нуждаете се от изчистване на допълнителния гняв, нещо, което мозъкът ви не може да направи достатъчно бързо сам. Вие можете да направите това чрез:

 1. Следване на стъпките от раздела Баланс между покера и живота, за да изкарате покера от живота си.
 2. Разработване на рутина за успокояване, използвайки предложения от Приложение 1.
 3. Използване на някоя от стъпките в раздела Акумулирана емоция.

Презареждане на ума по време на лоша серия не е просто добра идея, това е главната част от това да продължите да играете добре, докато станете „железни“.

ТИЛТ ОТ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ

Срещнахте кулъри, бед-бийтове и лоши ривъри безброй пъти днес и главата ви е на път да експлодира. Не можете да повярвате, как може да имате такава липса на късмет. Слабите играчи ви съкаутват във възможно най-лошите ситуации, реговете ви притискат, вие се тилтвате при мисълта, колко повече бихте могли да спечелите, боговете на покера са ви прокълнали, вие не заслужавате това и се чудите, когато ще получите справедливата доза късмет. Логиката казва, че вариацията прави покера печеливш. Само бъди търпелив и вероятно нещата ще се обърнат в твоя полза. Но везните на справедливостта в покера се накланят срещу теб, а ти се тилтваш, опитвайки се да се бориш срещу тях.

Както загатва заглавието, тилтът от несправедливост е свързан с честност, очакван дял и справедливост. Тъй като може да изглежда сякаш отговорът е просто да приемеш реалностите на покера, истината е, че това не е толкова просто, иначе проблемът вече би бил решен. И така, както и при всички други типове тилт, намирането на липсващата логика е ключ за откриване на дълготрайно решение.

Отговори на тези въпроси ще ви помогнат да намерите липсващата логика, причиняваща тилт от несправедливост:

 • Чувствате ли се, че никога не получавате дозата си от късмета или че винаги сте прецакани?
 • Изглежда ли сякаш парите, които сте загубили, са взети от вас?
 • Кое е по-зле, да имате бед-бийт, кулър или съкаут срещу риба или срещу регулар?
 • Какви са ситуациите, когато наистина ви спохожда лош късмет?
 • Усещате ли ревност или негодувание спрямо другите играчи, които смятате, че рънват по-добре от вас?
 • Когато вариацията е наистина лоша, изпитвате ли желание покерът да не е такъв, или че бихте могли по някакъв начин да контролирате вариацията?

За мнозина играчи в основата на несправедливостта лежи чувството, че те не получават това, което мислят за справедливо. Това поражда въпроса, откъде знаете, кое е справедливо? Съзнанието оценява това чрез обмисляне на следното:

 • Вариация или късмет
 • Качеството на уменията ви
 • Качеството на уменията на опонента ви

Съвсем очевидно тези три фактора заедно определят предимството ви в играта, точното им пресмятане не е лесно. Играчите, които правят това добре, имат реални умения в способността да забележат едва доловима вариация, грешка от тяхна страна или солидно отиграване („муув“), направено от опонентите им. Всички играчи имат някакви умения във всяка сфера, но нивата на уменията им варират драстично.

Точно сега в покер стаите и онлайн има играчи, които не вярват в математиката. Те мислят, че КК е по-добра ръка префлоп от АА, или мислят, че те винаги удрят флъшовете си, когато им се раздадат спатии. Мнението им, разбира се, е повлияно от ръцете, които те са изиграли в кариерата си, а не от статистиката. Това, което ни показват тези играчи (освен, че те са страхотни опоненти), е, че освен лошата си игра слабите играчи правят много грешки в интерпретирането на резултати. Те надценяват собствените си умения, имат слаби разбирания за вариация или шансове и мислят, че те са по-добри от вас или другите регове на масата.

Грешките в интерпретация на резултати не могат да се припишат само на слабите играчи. Всеки играч има филтър, който пресмята влиянието на вариацията, собствените му умения и уменията на опонентите му. Този филтър управлява интерпретацията на резултата от ръка, сесия, турнир, сит&гоу и т.н. Това е като една система за сортиране: вариацията в тази купчина, качеството на играта – в онази купчина, играта на опонентите – в последната купчина. Тъй като филтърът сортира резултати, обобщенията на всяка купчина автоматично дават на всеки играч усещане за неговия потенциал (едж). Тилт от несправедливост се развива от фундаментални слабости или грешки в способността на един играч да филтрира резултати, което в крайна сметка изкривява това, което те смятат за справедливо.

ДОПУСКАНЕ, ЧЕ СТЕ ПО-ДОБРИ

Някои играчи грешно допускат, че загубите се случват, защото опонентите им са били късметлии, вместо да мислят, че са били просто надиграни. Това се случва, когато те имат по-силна способност да определят качеството на собствената си игра, отколкото качествата на играта на опонентите си. Ако не можете да разберете, какво правят опонентите ви, логично е да не им дадете голям кредит на доверие и просто да повярвате, че сте по-добри от тях. Това тънко отклонение означава, че вместо да гледате обективно на това, кой е по-добрият играч, вие автоматично предполагате, че това сте вие.

Ако пресмятането на всеки от тези фактори – вариация, вашите умения, умения на опоненти – беше просто, тилтът от несправедливост не би съществувал. Играчите просто щяха да знаят, кое е справедливо. Когато знаете, кое е честно, дори и да губите, няма да усещате несправедливост. Понякога просто неопределеността на незнанието е достатъчна да ви подлуди.

Тъй като не е възможно да се знае в краткосрочен план кое е честно, има умение за това, което може да се подобри с работа и опит. Първо, може да не изглежда, че има начин да подобрите разбирането си за вариацията, когато асата ви не издържат срещу петиците, когато получавате кулъри, губите със сет върху сет или постоянно уцелвате горния край от диапазона на опонента си. Разбирането на вариацията е умение, което вече е подобрено спрямо момента, в който започнахте да играете за първи път, което означава, че можете да продължите да го подобрявате. Съвети за разбирането на вариацията могат да бъдат намерени в раздела Умението за разпознаване на вариация.

Правосъдието може да бъде сляпо и безпристрастно в съдебната зала, но вие не сте там. В допълнение към грешки в пресмятането на вариацията, на вашите умения и умения на опонентите ви, тилтът от несправедливост се влошава от предубеждения, които замъгляват преценката ви и накланят везните на правосъдието да се произнесат срещу вас. С други думи вие взимате само малки парченца от наличните доказателства, за да определите, кое е честно, и това директно влияние върху това, как реагирате на масата.

Основните предубеждения в покера са обхванати в „римайндъри“ към тази глава.

Ужасни сме в забелязване на добра вариация

Обикновено, играчите повече помнят лошия късмет отколкото добрия, особено при емоционален натиск. Рядко ще чуете да ви разказват истории за това, как те са съкаутнали някой, но слушането на истории за бед-бийтове е неизбежно. Запомняне и фокусиране върху лошия късмет създава изкривена перспектива към простия факт, че когато допълнително се фокусирате върху нещо, научавате го по-добре. Така лошият късмет получава повече внимание и от там по-лесно се настанява в съзнанието ви. В същност вие наистина имате умения в забелязване на лошия късмет и сте ужасни в забелязването на добрия късмет.

За да направим нещата още по-ужасни, това допълнително съсредоточаване върху лошия късмет не само изкривява цялостното ви възприятие, когато сте под емоционално напрежение от лоша серия, това е всичко, което помните. И така, твърдение от рода „Аз никога нямам късмет“ става цялостно усещане, защото лошият късмет е всичко, което виждате. В този момент вие наистина вярвате, че никога нямате късмет, а това се случва основно заради това, че сте много зле в разпознаването му.

Повече отколкото е справедливо

Когато предположите, че късметът по-скоро е резултат от вашата игра и/или предположите, че грешките ви са в същност проява на лош късмет, вие грешите. Тези грешки накланят везните на правосъдието в покера в посоката вариацията да изглежда несправедлива, а това не е така. Следващите две картинки ще помогнат да илюстрирам това.

Балансирана везна. Фиг. 1

Balanced scale

Небалансирана везна. Фиг. 2

Unbalance scale

На фиг. 1 виждането ви за вариацията е балансирано или неутрално. Разпознавате уменията си, грешките си, както и уменията и грешките на опонентите си. Фиг. 2 показва как се развива тилт от несправедливост. Първо, ако печалбите в същност се реализират заради късмета, но вярвате, че това са уменията ви, тогава някакво количество късмет се взима от везната. Второ, ако грешките ви са причината за загубата, но загубите бяха преценени като проява на лош късмет, тогава на везната се добавя малко от лош късмет. При приписване на късмета към уменията ви, а грешките – към лошия късмет, вие започвате да вярвате, че вариацията е срещу вас. Така е и в двата случая, лошият късмет се случва по-често и вие се тилтвате, вярвайки, че сте прецакани, когато в същност ментално прецаквате самия себе си.

Можете да си представите, какво се случва, когато това се разиграва нееднократно през цялото време. Би изглеждало съвсем резонно да повярвате, че сте прокълнати, или че вариацията не беше справедлива, когато значителна част от печалбите ви беше приписана към уменията ви, а загубите – към проява на лош късмет. По един начин можете да помислите, че това е основен математически проблем, но тъй като всеки фактор е труден за точното измерване, той е далеч от основата. Ето защо има потенциал за растеж чрез задобряване в обективната оценка на играта си, играта на опонентите и вариацията.

Със сигурност понякога е трудно да идентифицираш късмета. Но, както споменах по-нагоре, част от причината е, че вие не приписвате печалбите си на късмета и сте далеч по-умели в забелязването на лошия късмет. Това поражда въпроса, защо се опитвате да отнесете печалбите си в краткосрочен план към уменията си, вместо към късмета? Така е защото вие искате да вярвате, че сте толкова добър играч, колкото си мислите, без значение дали наистина сте добър. Това е проблем с увереността, и подсъзнателно умът знае, че тази псевдо-увереност или прекалена самоувереност не е стабилна. И така, по време на периоди на продължителна лоша игра вие ще поставяте под въпрос играта си, ще губите увереност и можете да загубите мотивация. Вижте в глава 8 за повече.

Ето няколко предложения за коригиране на дисбаланса в това, което вярвате, че е справедливо (или честно):

Краткосрочен план: Подобрете способността си да забелязвате положителна вариация и вашите грешки. Правенето на това балансира вашата перспектива относно вариацията. Също така за повече информация относно развиване на уменията за разпознаване на вариация, уменията ви и уменията на опонентите ви вижте Развиване на стабилна увереност.

Дългосрочен план: Прегледайте покер кариерата си, може би дори и личния си живот, спорт и бизнес и идентифицирайте примери на добър късмет, които навремето сте мислили по-скоро за проява на уменията ви, нежели на вариацията. Също така потърсете примери, когато мислехте, че сте прецакани, но в същност сте правили грешки. Коригиране на отклонението, което имате сега, е по-лесно, след като коригирате миналите си грешки. Не можете да промените това, което се е случило в миналото, но промяната в това, как поглеждате към миналото, ви предлага по-точен и стабилен поглед в настоящето.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 09/22/2014 in MGP 1

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: