RSS

How to plan your day like a boss (Visual planning by Schnitzelfish)

19 Авг

Ето линкът към оригиналното видео: How to plan your day like a boss (на английски).

Когато говорим за планирането, изниква въпрос: А защо изобщо трябва да планираме нещо? Не може ли да си намислим задачите и да ги изпълняваме, както  дойде? Ами, много е просто – защото, ако не си планираме нещата, има голяма вероятност изобщо да не свършим това, което мислим, че трябва да се направи.

Или пък ще се занимаваме с допълнително изникващи неща, или ще се отплеснем в работата, с която изобщо не мислехме да се занимаваме, или пък, мислейки, че само ще погледнем, какво става във Фейсбука 5 -10 минути, ще прекараме там часове… Случват се такива неща, нали? И същинските ни „планове“ ще изостават. Може и да свършим нещичко от замисленото, но основната част от деня, вероятно, ще бъде пропиляна в не особено смислени дейности (интернет, скайп, гледане на телевизия, висене във Фейсбука и т.н.)

Ако искаме да постигнем нещо в живота си, трябва да започнем по някакъв начин да планираме деня си. Основната идея тук е да свършим първо най-важните неща. Останалото време можем да използваме, както си поискаме; няма да изпитваме угризения или да се чувстваме виновни, че не сме свършили най-важното.

Самото планиране може да се направи или сутринта – за текущия ден, или предната вечер. Вечерното планиране е за предпочитане, тъй като още от вечерта можем да направим някаква подготовка за следващия ден. (Например, ако една от задачите ни е преглед на ръце, предварително маркираме ръцете за преглед и приспиваме  – не го изключваме! компютъра си. На сутринта, ръцете са вече там и ни чакат – подсещат ни, че трябва да се захванем с тази задача.)

Основната грешка, която хората често правят, започвайки планирането, е, че те искат да планират всичко. Нека да започнем по-леко, нека изберем само едно или най-много три неща. Но непременно трябва да ги свършим. Дори и самите задачи могат да не бъдат чак толкова сложни. Изпълнението им носи вътрешно удовлетворение от добре свършената работа. Основният акцент тук е това нещо да се превърне в навик.

А сега, нека да напишем поне три неща, които трябва да се свършат. Виждайки ги написани, ще се сетим по-лесно и този списък ще ни държи отговорни, като няма да се почувстваме виновни, че сме забравили нещо.

Следващата стъпка е да преценим, какво би могло да ни попречи да свършим набелязаното. Има ли неща, които би ни разсеели и отклонили от „правия път“?

И най-накрая, какво бихме могли да направим, за да ограничим това влияние?

Това са основните идеи за правилното планиране. Нека да обобщим:

 1. Записваме три неща, които смятаме да свършим.
 2. Изброяваме фактори, които биха ни попречили да изпълним задачите.
 3. Посочваме и мерките за ограничаване на пречещите фактори.

Най-накрая, нека ви представя един пример:

Днес непременно трябва да:

 1. Анализирам сесията от вчера.
 2. Прочета поредната глава от Mental Game of Poker
 3. Направя сесия с обем 1200 ръце

Какво може да ми попречи:

 1. Разговори в скайпа
 2. Гледане на телевизия
 3. Предложение за излизане с приятели

Как мога избягна това:

 1. Да изключа скайпа, докато не свърша задачите
 2. Да накарам някой от близките ми да скрие дистанционното на телевизора.
 3. Временно да изключа телефона си

Това е начинът за тези, които мислят да свършат много неща, но постоянно се отплесват и не изпълняват нищо в крайна сметка. (Ето и аз – отплеснах се с тази публикация, а задачите ми?)

 

Advertisements
 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: