RSS

4. How to fix leaks

14 Юни

4. How to fix leaks

Това е следващото видео от поредицата „Да се научим да учим“.

Всички правим грешки и е важно да открием, където точно са слабите ни места. Пътят за откриването им, очертан в това видео, изглежда като верига:

Търсене на лийковете –> Бележник с лийкове –> Намиране на слабите точки –> Процес за поправяне на грешките

1. Търсене на лийковете

Техниките за търсене са разделени на две групи: собствени техники и техники с използване на други хора.

Leaks

Нека да разгледаме първата част: собствени техники.

1. Гледане на видео: как да открием течовете като гледаме видео.

Тук бяхме помолени да спрем видеото и да помислим, как бихме могли да направим това: ами, предположих си аз, вероятно като видим ситуацията, която във видеото се играе по друг начин, а не както ние обикновено я играем? Дали е така? Ами, да. Гледайки видеото и попадайки на някоя спорна ситуация, просто спираме видеото и правим предположения, как би трябвало да постъпим и защо. След това пускаме видеото отново и, ако обясненията на треньора не съвпадат с нашите, значи това е лийк à записваме ситуацията и обясненията в бележника за лийковете. И така постъпваме всеки път, когато имаме отклонения от оптималната стратегия (е, друг е въпроса, че и треньорите не са безгрешни, но тук не обсъждаме правилността на техните решения – търсим нашите слаби места).

2. Анализиране на база данни.

Всеки, който ползва някакъв софтуер, е натрупал определена база данни. И тук тя ще е безценен помощник.

Как да направим такъв анализ? Ами чрез задаване на филтри. Например, искаме да видим как играем от различни позиции. Задаваме филтър за резултати по позиции. Вероятно, лийковете са там, където губим, но и там, където печелим, обаче не толкова, колкото би трябвало. След като филтрираме данните, правим преглед на избраното и търсим интересни ситуации и ако не можем да открием грешките сами – търсим помощ.

3. Преглед на ръце.

Обикновено, най-лесно става по време на сесията – маркираме интересните и спорните ръце, за да ги прегледаме по-късно. Такъв преглед най-добре е да се прави половин-един час след сесията. Имаше въпрос, ами ако тогава се чувстваме прекалено уморени или просто нямаме време? Е, разбира се вече маркираните ръце могат да се прегледат по всяко време, но вероятно след определен период вече няма да си спомняме конкретната ситуация и какъв е бил мисловният ни процес по време на самото отиграване.

Като естествено продължение следват техниките с използване на други хора.

4. Sweet session.

Какво е това? Това, както предполагам, е сесия с приятел или приятели. Каква е ползата тук? Например, по време на тази сесия (където вероятно единият играе, а другият – гледа и коментира) попадате в някаква интересна ситуация. Приятелят ви (или вие) изиграва ръката така, както смята за добре. В този момент вие записвате, как бихте я изиграли вие. Ако имате разлики в действията à тук има лийк (друг е въпроса – при кого?). Но това става обект на дискусия, която може да се проведе и извън вашата сесия, а и можете да се обърнете към форумната общност.

5. Оценяване на ръцете.

Този инструмент го знаят всички. Когато просто не знаем, дали взехме правилни решения в дадена спорна ситуация, прибягваме към анализатори на ръце във форума.

6. Частни тренировки

Тук едва ли има нужда да се обяснява, че треньорът по време на такава тренировка ви посочва слабите ви места и ви дава съвети, как да коригирате грешките.

2. Бележник с лийкове

В предното видео говорихме за покер-тетрадка. Бележникът (или тетрадката) за лийковете е нещо друго. Тя е отделен инструмент. Разбира се, нещата могат да се комбинират. В този бележник си записваме лийковете, които сме забелязали – правим списък. Лийковете могат да бъдат малки и големи, но каквито и да са – те ни носят загуби. В този списък отбелязваме и начините за оправяне, както и работата ни по този въпрос. Най-хубавото е да задраскаме някой преодолян теч – показател, че системата работи и нещата се подобряват.

3. Намиране на слаби точки

По принцип, всеки знае, къде са му слабите места. Но ето все пак един пример:

Смятаме, че играем слабо в ситуации за префлоп 3-бетинг. Отваряме база данни и откриваме такива ситуации: 3-бет префлоп. Най-вероятно слабата игра е извън позиция – задаваме и такъв критерий. Сега е време да разгледаме ситуациите: дали губим или печелим. Точно тук, обаче, ще търсим загубите. Сега е време да погледнем, дали загубата се дължи на вариацията или ние просто направихме грешка и това ще е лийк – записваме го в списъка с лийковете.

Примерната схема на това може да изглежда така:

Покер à Слабо място: Префлоп à 3-бетинг: Извън позиция à срещу тайт играч à за стойност

4. Процес за оправяне на „течовете“

Какъв е начинът? Самият процес се описва чрез следната схема:

Leaks-1

Какво означава това: играем две сесии – едната е учебна, другата е игрова. По време на обучителната сесия търсим лийковете, записваме ги и търсим решения.

След като свършихме това и сме готови – започваме редовната сесия, по време на която работим САМО върху ЕДИН избран лийк. Докато играем, маркираме ръцете в „лийковите“ ситуации и след това правим анализ на маркираното и гледаме резултатите от нашата работа.

А сега – на работа: предстои ни борба с течовете, че корабът току виж е потънал!

Това беше четвъртото видео от поредицата „Да се научим да учим“ на Schnitzelfish. Интерпретацията е моя – по бележките, направени докато гледах видеото.

Advertisements
 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: