RSS

HUSNG by Mersenneary (3-4)

27 Май

4. Тенденции на популацията и подвижна мишена

Фундаменталната теорема на покера от „Теорията на покера“ на Дейвид Склански може да бъде перифразирана по следния начин: „Всеки път, когато играете една ръка различно от начина, по който бихте я изиграли, ако можехте да видите картите на опонента си, вие губите от вашето EV“.

Това е изцяло вярно, но при положение, че ние не сме супермени, които можем да кажем, че опонентът ни пушва с аса за 10bb срещу нашите попове (и ние правим „грешен“ кол), ние можем също така да помислим за друга версия на тази теорема: тази, която се отнася до диапазони. Всеки път, когато вие играете една ръка различно от начина, по който бихте я изиграли ако знаехте диапазоните на опонента си, вие губите от вашето EV.

Тази перспектива помага да се покажат две много важни концепции. Първо, колкото може по-точно определяне на диапазони е съществено при добра покер-игра. Второ, използване на диапазони, различни от тези, които вашият опонент мисли че имате, е много печелившо. И двете концепции изглеждат доста очевидни, но ключът винаги се крие в детайлите.

Тенденции на популация е терминът, който аз използвам за да обознача средните честоти на определена група опоненти. Двете най-често срещани такива групи са „известни опоненти“ (този никнейм съм виждал) и „неизвестни опоненти“ (този никнейм не съм виждал). По време на първата ръка от турнира най-доброто ви предположение за диапазоните на опонента си можете да направите съобразно общите честоти на една от тези две групи като го причислите към една от тях въз основа на това, дали разпознавате името му или не (можете да изберете и други настройки, базирайки се върху неща като националността на опонента и дали аватарът му е на малко дете, но нека да го оставим настрани). Всичко, което можете да направите някога в покера, е да определите най-точно диапазоните на опонента си, използвайки достъпната за вас информация. Ако играете първите десет ръце срещу познат опонент по същият начин както срещу непознат, вие ще губите стойност. Няма значение, че има голямо разнообразие от типове играчи и в двете групи. Защото има неща, които известните играчи правят по-често или по-рядко, отколкото непознати такива, и ако се залепите за една статична стратегия, вие няма да направите най-добро предположение за диапазоните им и ще губите стойност.

Нашите решения при отсъствие на информация се базират върху тенденциите на популацията. Практиката показва, че А4о е флат (кол) с първата ръка срещу минрейз от непознат опонент при стакове от 25bb на средните лимити – средният опонент не отваря с достатъчно широк диапазон, за да бъде пушването по-добро от флатване. Когато получим повече информация, ние все още трябва да базираме нашето предположение за диапазоните на опонента ни върху някаква комбинация от това, което видяхме, и това, което повечето хора правят. Тъй като вашата база данни нараства, то вие ще можете с по-голяма увереност да кажете, как се държи даденият опонент, особено ако изглежда, че диапазоните му не се променят с течение на времето.

Някои от правилните реакции на тези честоти на популация са силно експлоатативни. Както беше споменато по-рано, един пример на това е фактът, че повечето играчи много рядко барелват на сухите бордове – далеч по-рядко, отколкото това е правилно в равновесие между оптималните играчи в теорията на игрите. Заради тази тенденция на популация, правилната реакция е да предположите, че двойното и тройното барелване ще е изцяло за стойност, и да фолднете среден чифт и слаби топ-чифтове, което е нещо, което прави барелването много привлекателно. Вашият опонент играе по-различно отколкото би играл, ако знаеше диапазона ви, затова той губи стойност.

Голямата идея тук е, че опонентът ви не може да направи нищо по този въпрос без да има информация за вас. Оптимално е за него да започне двубоя си с вас с високо експлоатативни диапазони, които са различни от тенденциите на популацията. Оптимално е за него да стане „жертва“ на вашите експлоатативни тактики. Разбира се, след време опонентът ще го забележи и ще промени честотите си, но в отговор вие можете да бъдете подвижна мишена и да промените вашите.

„Колкото са по-статични честотите ви, толкова е по-лесно за вашия опонент да се нагоди към стратегията ви“

Тази концепция е широко разпространена в HUSNG, особено срещу мислещи играчи. Опитвали ли сте някога да направите малък не-ол-ин 3-бет като блъф срещу широкия диапазон за минрейз при дълбочина от 15bb? Често това ще е доста печелившо, защото играчите (тенденция на популация) са склонни да смятат такъв залог за много силен. Аналогично, опитайте да направите троен барел със залог на търна толкова малък, че да не получите фолд – ще получите маса фолдове на ривъра от опонент, който точно знае, че като цяло повечето опоненти няма да блъфират с размер на залога, който няма да предизвика фолд, и тази линия е доста силна. По-общо казано, повечето играчи не чек/рейзват на сухи бордове, което някъде близо до равновесната честота, и вие можете да печелите срещу добри играчи, които играят експлоатативно (помнете, също така и оптимално!), правилно фокусирайки се върху това, което има най-добрата очаквана стойност спрямо тенденциите на популацията.

Част от това предимство ще изчезне, когато играчите ще ви поставят в списък с мислещи (играч, който има решение), вместо в списъка с „общата популация“. Спокойно, има доста възможности тук. Оптималните диапазони срещу популацията от регулярни опоненти са все още широко експлоатативни, и вие все още можете да получите предимство, ако разсъждавате в рамките на фундаменталната теорема на покера за диапазони. Струва си да се спрем за да направим няколко разяснения. Преди всичко, не е достатъчно вашият опонент да играе неоптимално – вие трябва да имате по-добро очакване, отколкото имахте преди. Можете само да влезете ол-ин с аса и да се радвате, когато опонентът ви колва с ръка, която не е АА, защото той не играе оптимално срещу вашите диапазони. Но без информация, опонентът ви е неоптимален, но все още е с +EV. Второ, възможността за предимство съществува и тогава, когато опонентът ще спре да ви причислява към общата група и започне да играе именно срещу вас. Това е моментът, когато започва истинската игра.

Колкото са по-статични честотите ви, толкова е по-лесно на опонента ви да се нагоди към вашата стратегия и да прави все по-малко и по-малко грешки, играейки ръцете сякаш точно знае вашите диапазони (защото той действително ги знае доста добре). Опонентът ви ще прави все повече и повече грешки всеки път, когато в диапазоните ви ще има доста неопределеност. Можете постоянно да експлоатирате играта на опонента, когато той играе неоптимално, и да продължите да го експлоатирате, когато той се нагоди към вас. Някога изпадали ли сте в ярост, когато решавате да пушнете слабото си асо срещу рег, който 3-бетва с доста висок процент, и се натъквате на покет-поповете му? Това може да бъде донякъде и лош късмет, но също така може да се окаже манипулиране на представата ви относно диапазона му с цел да повярвате, че диапазонът е по-различен, отколкото е в действителност.

Накратко, възползвайте се от знанието за това, как реагират опонентите в отговор на небалансираните диапазони, като играете експлоатативно. Оптималната игра на опонента винаги е експлоатативна. Ако опонентът ви започне да се нагажда към вашите небалансирани честоти, станете подвижна мишена и провокирайте опонента си да играе срещу грешните диапазони.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 05/27/2014 in HUSnG

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: