RSS

HUSNG by Mersenneary (3-3)

26 Май

3. Чубуков: Как това помага и как това не върши работа

Склански-Чубуков е таблица за енд-гейм, която ви казва, при коя най-голяма дълбочина на стака можете да пушнете една ръка от малкия блинд и все още сте сигурни, че вашата очаквана стойност при това е по-добра отколкото при фолда. Това звучи сякаш нещо полезно и не е лошо да го имате в арсенала си, но уловката тук е, че за да сте сигурни, че имате по-добро очакване от влизане ол-ин отколкото от фолда, вие трябва да оцените очакването от пуша сякаш вашият опонент играе перфектно срещу вашия ол-ин, сякаш по случайност сте обърнали картите си (или играете в Ultimate Bet) и вашият опонент знае какво държите. Това означава, че ако влизате ол-ин с 87s, вашият опонент ще фолдне 76s, но ще колне с 92о. Това означава, че Чубуков предлага някаква полезна информация и много безполезна такава.

Най-голямата грешка, която правят играчи, изучавайки таблицата на Чубуков, е третирането й като една стратегия за употреба срещу определени опоненти. Чубуков дава само информация, не стратегия. Ако попитаме Чубуков, дали ни е гарантирано +EV, ако влезем ол-ин за 8bb с 98s, отговорът ще бъде „не“, и нито дума за това, дали 98s е действително достатъчно добра ръка за влизане ол-ин при тази дълбочина на стака.

Чубуков не е стратегия. Таблицата ви казва, че 98s е със сигурност за пуш при стакове под 7.7bb и очаква от вас, човека, че сте достатъчно умни за да знаете, че тъй като 98s е ръка, в която опонентите ще играят срещу вас по съвсем различен начин, ако не знаят ръката ви, а те не я знаят, така че тази информация не е много съществена. Срещу повечето опоненти, дори онези с много лууз диапазони за кол, 98s е лесен пуш за 10bb.

И така, какво е таблицата на Чубуков? Мисля, че първото нещо, което можете да проверите с таблицата на Чубуков, е дали не играете прекалено консервативно слабите си Ах, Кх, Qx и ниските покет-чифтове от бутона. Същевременно, информацията за 54s е напълно безполезна (нима можем да предположим, че опонентът ни ще колва с 62о?), което ни избавя от проблеми с определянето на идеален диапазон за кол с тези типове ръце.

За да илюстрирам това, подготвих малък тест. Ще играем срещу опонент, който пушва с доста широк диапазон срещу лимпове и минрейзове, но не толкова широко, за да чувстваме, че лимп/кол или минрейз/кол е най-добрата опция. За всяка от следните ситуации решете относно влизането ол-ин от бутона. Дали това отиграване:

  1. Гарантирано е по-добро от фолда, или
  2. В зависимост от диапазона за кол на опонента ни да е –EV, ако го сравним с фолда?
  3. 22 – 24bb
  4. Q5o – 7.5bb
  5. Q2s – 8bb
  6. K3o – 10bb
  7. K3s – 14bb
  8. A2o – 22bb

Отговорът и на шестте въпроса е, че всичките пушове имат гарантирано +EV. Ако някога опън-фолднете К3о при 10bb или Q5o при 7.5bb, вие ще губите пари в тези ръце, ако не ги пушвате независимо от това, колко е лууз или тайт диапазонът за кол на опонента ви. Това е полезна информация. Понякога ние знаем, че опонентът ни колва по-лууз отколкото по Наш, но Наш не ни казва, дали все още можем да пушнем ръката си и дали това ще е +EV. Чубуков е мястото за бърза проверка дали това е така; просто защото вашият опонент играе странно и сте уверени, че можете да получите кол от Q6o при 7.5bb, вие би трябвало да влезете ол-ин с Q5o. Силата на вашата Q-хай е такава, че ако ръката ви беше открита (т.е. се знаеше какво държите), все още щеше да е достатъчно добре да влезете с нея ол-ин.

Обаче, все още се нуждаем от няколко предупреждения. Обратното не е истина – ако Чубуков казва, че не можем печелившо да влезем ол-ин, ако опонентът ни знае нашите карти, което не е отговор на въпроса: какво да правим, ако той не ги знае. По принцип, Чубуков е само „разумна проверка“ когато играем срещу лууз-опонент, а Наш казва, че това е пуш, но ние не сме сигурни, дали това ще е правилно при такъв диапазон за кол. В този случай , ако Чубуков казва „да“ – можете сляпо да му се доверите, но ако той казва „не“, трябва да използвате мозъка си за да вземете правилното решение. Допълнително, помнете, че фолдът почти никога не е най-печелившо решение. В горните примери влизането ол-ин с А2о при 22bb е по-добро от фолда, но в действителност с А2о си заслужава да се пушва до 15bb– при по-голяма дълбочина минрейзът е най-добрата опция, когато очакването ни ще бъде значително по-добро, отколкото -0.5bb при фолда.

Чубуков ви казва, че винаги можете да пушнете К3о за 10bb и това е по-добро от фолда, дори срещу опонент с лудешки диапазон за кол. Той ви казва, че също така това важи и за Q2s при 8bb и Ах-ръце при всякаква дълбочина на стака, ако решите да влезете ол-ин с тях. Използвайте тази информация в играта си и ако сте объркани с останалото, то по-добре го оставете и се съсредоточете върху изучаване на по-добри стратегически начини за корекции.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 05/26/2014 in HUSnG

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: