RSS

HUSNG by Mersennaery (3-1)

22 Май

Глава 3: Допълнения

1. Правилно използване на „Пуш или Фолд“ стратегия от малкия блинд в късен етап на турнира

Към края на хедз-ъп турнира опциите ви от малкия блинд ще се свеждат до две потенциални решения: да вложите целия си стак или да фолднете и изчакате друга ръка. Повечето играчи разбират основната концепция, че когато блиндовете станат високи, необходимо е да се влиза ол-ин с много по-слаби ръце, отколкото биха го правили при по-ниски блиндове. Обаче хората често са объркани, как правилно да се прилага „пуш или фолд“, когато в действителност лимпване или минрейз/фолдване са по-добри опции, и как да настроят диапазоните си за пуш спрямо различни типове опоненти.

Кога да играем „пуш или фолд“

Кога да започнете изключително да пушвате или фолдвате, зависи от размера на ефективния стак и характеристиките на вашия опонент. Няма магическо число (размер на стака в ВВ), когато става правилно да спрете да лимпвате или минрейз/фолдвате, но има едно желязно правило: когато стакът ви е по-дълбок от 8bb, малкият блинд е в същност в неблагоприятно положение за използване на опции ол-ин или фолд. Така че, настоятелно ви препоръчвам да потърсите други опции за максимално експлоатиране на опонента си при по-дълбоки ефективни стакове. Общите настройки включват лимпване или минрейз/фолдване срещу опоненти, които пропускат да атакуват тези отигравания префлоп и постфлоп, и минрейзване (или лимпване) срещу опоненти, които атакуват тези отигравания твърде много.

Пуш или фолд при по-малко от 8bb

При ефективен стак под 8bbстратегията за „пуш или фолд“ не се използва само в ситуации, когато играете срещу типове опоненти, които реагират невероятно слабо срещу лимпове и минрейзове (в същност, това ще означава, че те играят твърде тайт). В други случаи, пуш или фолд е много силна стратегия. При стакове от 6bb опонентът ви е принуден да вложи 17% от стака си префлоп преди дори да погледне картите си, докато вие сте длъжни да заложите само 8% от ефективния си стак на малкия блинд. Това е голямо предимство и може да бъде експлоатирано просто чрез избиране на ръцете, с които искате да принудите опонента си или да влезе ол-ин или да фолдне, когато дойде неговия ред да действа.

Като цяло, при стакове под 8bb е правилно да се влиза ол-ин с много широк диапазон от ръце. Диапазоните на Наш ще ви помогнат с това решение – при стак от 6bb, например, предполага се, че малкия блинд би трябвало да влезе ол-ин със 70% от ръцете, когато играе срещу силен опонент. Диапазоните на Наш е добра основа за решение, дали маргиналните ръце са по-добри за влизане ол-ин при тази дълбочина на стаковете, но за да спечелите повече пари, вие би трябвало да нагаждате диапазона си за пуш спрямо конкретния тип опонент. Например, Наш предполага, че когато играят един срещу друг двама силни опоненти, големият блинд ще колне ол-ин с 98о при дълбочина на стака от 6bb. Обаче всеки от нас е срещал опоненти, за които знаем, че те са толкова тайт, че никога не биха вложили всичките си чипове само с деветка хай. И затова може бъде правилно да се пушва с такъв стак с всеки две карти срещу такъв тайт-опонент.

Срещу опоненти, които са много лууз и нямат нищо против да играят хазарт при високи блиндове, е важно съответно да настроите диапазона си за пуш. Наш препоръчва пуш с ръка като 86о при 7bb считайки, че ръце като 87, 97, 98, Т8, Т7, J7, J6 и 87s ще се фолднат срещу ол-ин при тази дълбочина. Ако вярвате, че опонентът ви вероятно ще колне с всичките тези ръце, не се чувствайте задължен да следвате сляпо Наш, тъй като малко по-тесен диапазон за пуш ще бъде по-добър срещу този тип опонент. Не прекалявайте, обаче – помнете, че слаби ръце с висока карта, като Q4o (с която Наш препоръчва пуш при 7.9bb) става доста по-силна, ако опонентът ви колва с множество траш-ръце. Основните ръце, които се обезценяват, са ниски свързани карти, които се надяват главно на вероятност за фолд, за да бъде ол-инът с +EV.

Пуш или фолд при стакове над 8bb

Най-голямото и най-разпространено заблуждение за пуш-или-фолд от малкия блинд е, че диапазоните на Наш ви гарантират винаги да имате нулева или положителна очаквана стойност. Хората са заблудени от думата „неексплоатиран“, което в теорията на игрите означава нещо различно от „гарантирано негубене на пари“. Ако сте един от многото, които не са чули това преди, спрете се и си помислете: сигурно, има някаква дълбочина на стака, при която влизането ол-ин или фолдването с перфектен диапазон не е гаранция за печалба. Какво бихте помислили за опонент, който не направи нищо освен влизане ол-ин или фолд със стак 50bb? Мислите ли, че щяхте да имате предимство? Както се оказва, големият блинд има предимството чак до размера на стака от 8bb, ако малкия блинд играе само пуш-фолд. Заради това при стакове над 8bbе важно да знаете с какъв арсенал разполагате. Използвайте минрейз, за да предизвиквате и да получавате фолдове по-евтино. Използвайте лимпове срещу опоненти, които са или твърде агресивни срещу лимпове или не са достатъчно агресивни. Тъй като истинската теория на игрите трудно намира решение за оптималната стратегия на HUSNG, повечето хора смятат, че такова решение би показало, че след като на малкия блинд се позволи да лимпва или минрейзва, той отново ще има предимство спрямо големия блинд при всякаква дълбочина на стака.

И все пак има ръце, които са най-добри за влизане ол-ин при стакове над 8bb. Малки чифтове и слаби аса, например, често се играят много слабо чрез минрейз или лимп, а ол-инът е най-добрата опция за тях дори до 15bb. Не се страхувайте прекалено да влизате ол-ин с такъв тип ръце: диапазони на Чубуков, който ще разгледаме по-късно в този раздел, показват, че очакваната стойност с тези ръце може да бъде много добра, без значение с какъв диапазон за кол е опонентът ви. Ако опонентът ви рядко пушва срещу минрейз или колва пушове много лууз, то често е правилно да отваряте с пуш с най-силните си ръце (като АК).

Една от общите корекции в стратегията извън пуш-или-фолда при дълбочина над 8bb е да започнете да минрейзвате с балансиран диапазон. Комбинирайте слаби ръце, които ще фолднете срещу ол-ин, и доминиращи ръце, които ще смачкат широкия диапазон за 3-бет пуш. Например, ръка като KJ има много силен очакван дял спрямо ръцете, с които опонентът ще 3-бет пушва (като J9s). Чрез минрейз вие можете по-лесно да предизвикате по-слабите ръце да влязат ол-ин, отколкото ако просто пушнете вие. Обаче, както вече беше споменато, ръка като А2о е много лоша за такъв начин на игра – по-скоро ще накарате опонента си да фолдне срещу вашия ол-ин с 10bb, но тъй като ръката му има над 47% очакван дял спрямо вас, ще е истински кошмар, ако тази ръка ще само ще колне вашия минрейз, защото тя се играе доста добре спрямо вашата Ах.

И така, при стакове над 8bb, най-добре е да се прилага смесена стратегия, която експлоатира тенденциите на опонента ви и позволява по-добре да използвате свойствата на различните ръце в диапазона ви.

Заключение:

В HUSNG късната фаза на турнира може да е процес, който се усеща просто като лотария. Обаче, ако играете правилно и използвате множество стратегически корекции, ще успеете да максимизирате очакваната стойност срещу опоненти, които мислят, че късната фаза на турнира е само следване на таблици. Разбиране на това, кога и как да използвате пуш-или-фолд, ще ви даде увереност, че имате предимство над опонента си дори когато стакът ви е малък.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 05/22/2014 in HUSnG

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: