RSS

HUSnG by Mersennaery (1-6)

12 Май

6. АВС хедз-ъп покер – разработване на добра стандартна стратегия, за да печелим още от първата ръка

„Просто играйте АВС-покер и всичко ще е наред“ – това е типичният отговор на въпрос, как трябва да играем срещу слабите играчи. Но все пак, тази фраза е доста празна, защото всички ние имаме доста различна представа за това, какво в същност означава „АВС“. Мнозина имат предвид нещо от рода: „просто залагай, когато имаш ръка, и чеквай, когато нямаш“. Другите, пък, има съвсем друга представа, обръщайки внимание върху баланса, докато не разбереш стратегията на противника. Моето определение на АВС е малко друго: оптимална стратегия срещу съвкупните тенденции от популацията на вашите опоненти. По-просто казано, това означава използване на отигравания, които са най-подходящи срещу средния опонент. Понякога това означава и балансиране на диапазоните, понякога – строго изместване по посоката стойност или блъф. И това е така, защото базовата математика на ситуациите без рийдове в повечето случаи ще работи печелившо срещу случайния опонент.

Хайде да видим нещо по-конкретно. Ето няколко общи тенденции на случайни опоненти, особено на ниските лимити:

a)      Преиграване със стойностни ръце;

b)      Честа игра fit-or-fold на флопа извън позиция;

c)       Опити да се видят колкото може повече флопове;

d)      Прозрачен размер на залога (по-голям = по-добра ръка);

e)      Недостатъчна агресия в лимпнати потове извън позиция;

f)       Игра само по стандартна стратегия без чести корекции (нагаждния).

И още много други характеристики. Това не означава, че всеки случаен опонент, с който играем, ще колва прекалено много 3-бетове; в действителност, съперникът ни може да бъде много тайт, когато се изправя пред нашите ри-рейзове. Главното е да се нагодите към това, след като сте го открили. Но все пак много е важно веднага да реализирате предимството си над типичните недостатъци в играта на „рибите“. Ето няколко н чина, с помощта на които, това може да бъде направено:

Стандартна стратегия на рейзове от бутона

Тъй като нашите опоненти с голяма вероятност биха искали да видят колкото може повече флопове извън позиция, при това ще е много трудно да ги изгоните, ако ударят нещо, смятам, че рейзовете на 100% от ръцете срещу риби е грешка. Най-слабите ръце трябва да се фолдват, освен ако не се появят някакви нови рийдове. И все пак, ако нашият опонент, вероятно играе fit-or-fold на флопа и колва с някакви слаби ръце, то рейзът и продължаващия залог често ще бъде добра стратегия с широк диапазон от ръце. А фактът, че хората играят слабо в лимпнати потове извън позиция, означава, че ние можем да създадем някакъв диапазон за лимп, в който можем да включим средните ръце, които се играят добре в лимпнати потове, например Т8о.

Стандартна стратегия на продължаващи залози

Продължаващият залог е необходим, когато нито вие сте ударили на флопа, нито вашият опонент, най-вероятно не уцели нищо. АВС-покер подразбира продължаващ залог на флоп А72r с 64ss– много често ще видим фолд, за да не направим този залог, дори срещу лууз-играч. Така или иначе, продължаващия залог със същите 64ss ще изглежда доста зле на борд JT9ddd– прекалено много ръце би могъл да държи съперникът ни и ще колва нашия залог, затова най-добрият вариант тук – просто да се предадем.

Стандартна стратегия на 3-бетове

Тъй като повечето от опонентите ни ще се опитват да видят прекалено много флопове, смятам, че 3-бет блъф без рийдове срещу случаен играч, като цяло, ще е грешка, освен незначителни изключения (вижте статията за това, кога се правят информационни 3-бетове). Като цяло, нашият диапазон за 3-бет трябва да бъде силно изместен в посоката на стойностните ръце. Но все пак, трябва да се отбележи, че ако вашият опонент колва с широк диапазон, то това не означава, че диапазонът ви за 3-бет трябва да бъде много тайт – напротив, тази особеност дори увеличава вашето очакване от 3-бета с ръце от типа на KJo.

Тези тенденции и съответните корекции ще бъдат коренно различни в момент, когато ние ще научим нещо за съперника си. Срещу обичайния нит на лимит $100 reg speed, например, ще е добра идея да 3-бетваме с много широк диапазон със сума ти ръце за блъф, като отговор на склонността им широко да рейзват и тайт-реакцията им срещу 3-бет.

Най-голямата грешка, която правят хората, когато приемат нашата представа за АВС за крайна стратегия, където са необходими само леки корекции. А в действителност, в по-голямата част от игрите срещу случайни опоненти, ако в края на двубоя използвате същата стратегия, каквато бе в началото, тогава вие правите всичко грешно. Основната ни стратегия е оптимална, ако нямаме никакви рийдове, но след няколко раздавания вие трябва да се фокусирате върху търсенето на пътищата за експлоатация на конкретния ви опонент, а не на някакъв обобщен. Нагаждане и оптимизация въз основа на честотите на опонента – това е пътят към максимизиране на вашия успех. Добър, силен АВС покер с разбиране на това, какво обича да прави вашият опонент, ще ви даде огромно предимство (огромен скок) още от самото начало на двубоя.

Следващите две глави аз нарекох „Честоти“ и „Допълнения“. Те представляват по-детайлен строг анализ на специфични ситуации в хедз-ъп SnG покер. Първата глава, в същност, ви дава основа за подход към останалата част от тази книга. Фокусирайте се върху очакването. Отбелязвайте, кои грешки са значителни, а кои са просто загуба на време. Размишлявайте за това, как ние обработваме новата информация и как започваме да експлоатираме случайния опонент по време на играта. Ако развиете във себе си основите на по-широко покерно мислене, то ще можете да разсъждавате за специфичните ситуации в играта много по-лесно и по-качествено.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 05/12/2014 in HUSnG

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: