RSS

HUSNG by Mersennaery (1-4)

10 Май

4. Теория на игра: оптимална и експлоатираща игра

Повечето ученици на HU SnG са поне запознати с равновесието на Наш за късна фаза на играта, което предполага, че с малък стак от малкия блинд вие можете само или да влезете ол-ин, или да хвърлите ръката си. При равновесието нито един от опонентите не е заинтересуван да променя стратегията си – всякаква промяна ще доведе до влошаване на очакването. По този начин, идеалните покер-играчи, действащи по абсолютно еднакъв начин в късната фаза, ще се бият помежду си цяла вечност.

Има едно нещо, което някои хора не знаят, и то е, че Равновесието на Наш, като концепция, не е ограничено до пуш/фолд само в късната фаза на играта. При всякаква дълбочина на стака диапазонът на Наш показва, какво трябва да правят идеалните покер-играчи един срещу друг, за да завършат поне на нула. Работата на Джон Наш, доказваща това (хедз-ъп е играта, която отлично се вписва в параметри, които той е установил, за да докаже теорията си за различните игри), му помогна да получи Нобеловата Награда. Така или иначе, не се разстройвате, ако не сте запознати с този аспект на равновесието на Наш – Том Дуан неотдавна с голяма доза убеденост заяви, че заключението на Наш е грешно. Ако Дуан успее да докаже това свое твърдение, той, вероятно, ще бъде първият професионален покер-играч, станал Нобелов лауреат.

Познанието, което можем да вземем от тук е следното: на теория е възможно да се използва статична или смесена стратегия, срещу която нито един ваш опонент няма да има възможност да играе печелившо (действително, срещу вас те винаги ще имат отрицателно очакване, освен ако те самите не използват оптималната теория на играта (ОТИ)). Вероятно си заслужава да се обмисли, как би могла да изглежда тази стратегия, особено ако е ясно, че всякаква неОТИ стратегия е готова да бъде експлоатирана.

Тъй като цялата ОТИ стратегия е много трудна за пресмятания, вие бихте могли да поработите поне върху балансирани диапазони за най-честите ситуации. Поради силата на позицията, ОТИ стратегията от малкия блинд, вероятно, предполага много агресивна игра с постоянен натиск върху големия блинд и максимално чести блъфове, при това без да внася дисбаланс в диапазоните ви. Тук става въпрос за това, че когато играете срещу труден опонент, вие трябва да сте много внимателни с ориентиране на диапазоните си изключително към стойност, защото това може да бъде експлоатирано. Нещо повече, когато вие чек/рейзвате на флопа и след това залагате на търна и ривъра, изглежда съвсем логично да включите в диапазона си толкова много блъфове, доколкото това е възможно, като махнете всичките раздавани стойностни ръце от диапазона си.

За покер-играчите това може да бъде много примамливо – да се придържаш до стратегия, която като че ли прилича на ОТИ, особено, ако знаеш, че можеш да бъдеш неексплоатиран, имайки при това балансирани честоти. Привлекателността на това, че опонентът няма да може да ви победи, може да бъде много силна. Така или иначе, всеки път, когато се опитвате да бъдете неексплоатиран, вие пропускате възможността да използвате тенденциите на опонента си максимално, и ОТИ стратегиите, в действителност, са направени само за да се играе против ОТИ стратегии. Ако целта ви е да печелите толкова пари, колко това е възможно във вашата игра (предполагам, че това е точно така), то търсенето на възможностите да не бъдете експлоатиран не е последователен (кохерентен) подход. В по-голямата си част, играта по ОТИ стратегия ви гарантира, че ще изхвърляте на вятъра сума ти очаквания. И все пак, вие играете с DogLoverAA, а не с Фил Айви. Опасявайте се от предубеждения, които могат да ви доведат до игра в по-красив, модерен покер, вместо в покер, който ви носи повече пари.

Във всеки случай, не е толкова просто да вземеш и „да решиш да играеш ОТИ“. Никой в действителност няма особена представа, как би трябвало да изглежда ОТИ покер при стакове от 75ВВ. По този начин, да говориш „ОК, сега реших да играя идеален покер“ – не е вариант. Именно за това огромната част от конкретни съвети в тази книга ще бъде експлоатирана, но – с отчитане на получаване на предимство пред общите тенденции, присъщи на повечето опоненти, при това независимо от стиловете им за игра. Не трябва да се плашите от това. Докато вашите опоненти не играят ОТИ, то това, което донася повече пари, винаги ще бъде експлоатирано. Ще се наложи да се адаптирате, ако съперникът ви ще се нагоди към вас. И все пак, след десетки хиляди игри, аз постоянно се хващам за мисълта, че опоненти, които имат способността да се нагодят към експлоатирани честоти, са доста рядко явление.

Добра експлоатираща игра е експлоатирана. Примирете се с реалността. От самото начало на мача веднага търсете тенденции, които, както ви се струва, бихте могли да използвате за своите цели. Изучаването на теорията на играта в покер ще ви помогне в нагаждането на вашите честоти срещу различни опоненти. Но пазете се от синдрома на претенциозна игра, когато основно се акцентира върху балансирането, а не върху печеленето на пари.

(Ако някой нещо е разбрал от цялата тази работа с експлоацията – нека се обади…)

Advertisements
 
2 Коментари

Posted by на 05/10/2014 in HUSnG

 

Етикети: ,

2 responses to “HUSNG by Mersennaery (1-4)

 1. pankratt

  12/13/2015 at 12:32

  Мина време и сега наново прочетох този раздел – сега ми звучи малко по-ясно и разбираемо, защото прочетох много други книги. Но HUSNG изобщо не моя формат, така че ми е трудно да разбера, как така ръка, като К2о може да бъде перфектна за игра… А експлоатацията – да, там нещата вече са по-ясни.. Е, посмях се и аз – сега ви се вижда забавно, но не и тогава, когато превеждах тази неразбираема за мен книга (надявам се, че поне донякъде успях и има полза за някого)

  Like

   
 2. Анонимен

  12/13/2015 at 12:21

  +1 za tova s exploataciqta , smqh se sus sulzi 😀 shte trqbva da se preprochita vseki den qvno

  Like

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: