RSS

HUSNG – Mersennaery (1-2)

08 Май

2. Обучение, което действително помага, и обучение, с което само си пилеете времето

Стига сме говорили за „братото“ и „смотаняка“ – ако сега четете това, съвсем логично е да предположа, че ви харесва да изучавате теорията на покера. По-скоро, нямате никакви възражения, ако някой друг ви разказва, как можете да промените играта си, за да увеличите печалбите си. Термините „поляризиран“ и „възприеман диапазон“ не ви карат да тичате из поляните с викове „какво направиха тези зубъри с идеално чистата и интуитивна игра?“ Мотивирани сте да станете по-добър и имате желание да се потопите в работата, за да достигнете върха, където, както виждате, мнозина успешни играчи на високите лимити изкарват доста симпатични графики.

Всичко това е хубаво – действително, много е хубаво. През по-голямата част от времето наличието на подобна решимост и желание да се трудите усърдно ще ви свърши добра работа. Колкото и да е примамливо да гледате най-добрите покер-играчи и да ги възприемате като някакви магьосници с изключителни природни дарби (между другото, много често това е точно така), винаги ще се намерят играчи, които не са чак толкова талантливи, но които достатъчно „си скъсват задника“, за да катурнат сегашните „легенди“ от върха. Понякога те успяват, и ние спираме да идеализираме миналите величия, понякога – това не им се отдава и тогава ние получаваме някого от типа Оливие „livb112“ Бъскет, който е на световния връх на HUSNG вече много години. Това не е просто талант, това е непрекъсната надпревара с цел да станеш най-добрият и разбиране, че, за да се задържиш на върха, означава постоянна работа над играта си.

И така, вече сте разбрали – усърдната работа е важна. Но не за това иде реч. Разбира се, вие и без това си знаете, че усърдната работа е важна – ето защо сега четете това, вместо да се занимавате с други неща. В същност, основната мисъл на тази статия е да бъдете предупредени за огромния проблем, който често присъства при хората, които обичат да изучават теорията на покера, а именно, вие си мислите, че учейки, ставате все по-добри играчи, докато в действителност, това не е така.

Склански-Чубаков – ето един отличен пример за това, как хората могат да се сблъскат със сериозни проблеми. За напредналите играчи това изглежда като удачна концепция – диапазони за късна игра, подобни на тези на Наш, само че по-малко разбираеми. Тази концепция показва как да се играе срещу опонент, който има идеален диапазон за кол срещу вашата ръка (за това ще говорим по-нататък). Това изглежда доста готино, като някакъв инструмент, който можете да използвате за получаване на предимство над много добри играчи, или, обратно, те самите вече го използват, за да експлоатират вашата игра. Обаче, както става ясно, не са редки случаите, когато изучаването на тези диапазони се оказва напълно безполезно. Опонентът, който може да вижда вашите карти, е дотолкова невероятен в реалния покер, че диапазоните дават твърде малко полезна информация на добрите играчи. Действително, според мен, би било много по-добре, ако повечето от учениците, идващи при мен с въпроси относно диаграмата на Чубаков, никога да не бяха чували за нея, защото опитите да я изучат довеждат само до загубата на пари без да има онази висока възвръщаемост, която те биха могли да получат, ако можеха да разбират тази диаграма по правилния начин.

И това е само един незначителен пример. Бих могъл да ви посоча и множество други такива, но не искам, за да можете да се абстрахирате от общата картина на случващото се, фокусирайки се върху всеки конкретен пример и казвайки: „е, аз не го правя това, следователно, Mersenneary не говори на мен“. И това е само защото аз до голяма степен мога да гарантирам, в общия случай вие все едно правите нещо такова.

Практически всеки, който инвестира времето си в изучаване на покера, също така влага от времето си и в изучаване на играта отстрани, която никога няма да му помогне да спечели допълнителни пари, въпреки че той дори няма да се досеща за това.

Това е леко грубоват термин, но аз винаги съм наричал подобно поведение като „мастурбиращо изучаване“. То често може да се проявява в желанието да изразят следните мисли:

„Аз съм великолепен. Аз се трудя усърдно. Знам напредналите концепции в покера. Аз заслужавам по-добри резултати. Знам теорията на играта по-добре от всеки друг. Колкото са по-сложни нещата, които разбирам, толкова по-добър ставам. Мога да говоря за детайлите на ситуацията по изключителен начин, използвайки всякаква покерна терминология. Аз мога да намеря отговор на всеки въпрос, свързан с покера. Аз мога да се представя добре в покерния форум или в разговора за покер с приятелите си. Аз се уча, ставам по-добър – аз заслужавам успех.“

Да се изясним: съществуват множество и напълно безобидни обяснения – може би вие знаете, че нещото няма да ви помогне да печелите повече пари, но просто ви харесва да решавате покерни главоблъсканици и да развивате покерното си мислене, дори ако някакъв конкретен въпрос няма да даде никакъв ефект върху вашите резултати. И това е съвсем нормално. Не се опитвам никого да съветвам да не прави нещо, което му доставя удоволствие.

Аз само казвам: бъдете предпазливи. Занимавайки се с анализа на статистиките или задавайки въпроси относно игровите концепции, аз винаги съм се опитвал да се убедя в това, че съществува явна причина за инвестиране на времето си в тази дейност. И защо ли знаех, че правя това, за да стана по-добър покер-играч – ами, защото имах ясна представа за практическото прилагане на всичките знания, които бих могъл да получа. Когато в академията пишете предложение за някакви изследвания, често ви се налага щателно да разнищвате следният въпрос: как биха могли потенциалните ви открития да доведат до значими измения в дадена сфера? Това по същият начин е вярно и за вас като покерният професионалист: ако въпросът, който задавате, не подразбира в отговора си пътя за печелене на пари, помислете – дали си заслужава?

Когато разисквах, дали си заслужава да пушнеш с А4о срещу мин-рейз в първата ръка на супертурбо турнир – без да имам никакви рийдове или, знаейки, че опонентът отваря с определен диапазон, то го правех, защото знаех, че ще мога да използвам тази информация директно, за да спечеля повече пари. Когато разисквах очакването за отварящ пуш за някои ръце при стак от 12ВВ при определени обстоятелства, аз сравнявах това очакване със своите резултати от лимпове и мин-рейзове, за да стигна до някакви изводи, които биха могли да ми донесат повече пари по-нататък, отчитайки, колко често се случват подобни ситуации. Когато се обърнах към моята база данни, за да видя резултатите си от рейзове на малките покет-чифтове извън позиция при стакове от 35ВВ и повече, исках да науча, няма ли да мога да печеля повече пари, ако само чеквам? Когато започнах да се притеснявам, че играя прекалено много ръце извън позиция, аз отново се обърнах към моята база данни, за да го изясня – направих го, защото знаех: има голяма вероятност получените резултати да ми донесат достатъчно много пари по-нататък. Така и стана. След като вложите някакво време в изучаване на покера, трябва да имате способността да разпознаете, какво точно научихте в даден конкретен ден, и със сигурност да знаете, как ще действате в дадени ситуации в бъдеще.

Доста е интересно да търсиш отговор на множество въпроси, свързани с покера, и това ви помага да развивате покерното си мислене. Но в повечето случаи, от професионална гледна точка, вашата цел не е само да научите отговор, който не знаете. Вашата цел трябва да бъде: да научите, какво да правите с този отговор по-нататък. И ако точно сега не можете да отговорите на този въпрос, възможно това да е онази покерна главоблъсканица, от която трябва да започнете.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 05/08/2014 in HUSnG

 

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: