RSS

The quick guide to motivation… (9)

03 Апр

9. Намерете време за неща, които обичате.

Когато говоря с приятелите си, доста често чувам нещо от рода: „Бих искал да направя всичко това, но просто нямам време. Много съм зает.“ Но нима те действително нямат време и нямат друг избор? Хората са съзнателни същества и сами взимат своите решения.

Истината е, че хората не обичат да взимат решения, защото това ги кара да се чувстват дискомфортно, затова те търсят извинения да не го правят или прехвърлят отговорността върху някой друг. Това се нарича зависимост – те са зависими от другите хора и външните фактори и не са независими.

Ако някой иска да постигне голям успех, той трябва да стане взаимно зависим. Но за да стане взаимно зависим, трябва да изостави зависимостта и да стане проактивен и независим. Знам, това звучи малко смущаващо, но мога да ви дам един пример:

Човек, който все казва: „Продължавам да рънвам зле, рибите постоянно ме „бият“, аз винаги играя по-добри ръце, нямам късмет в покера, много съм тъп за покера и т.н.“, е зависима личност. Той обикновено говори за фактори, които му пречат да печели, и фокусира енергията си в неща, върху които няма влияние. Това довежда до изпадане в тилт и загуба на пари, или игра на автопилот без влагане на мисъл, което в крайна сметка пак води до загуба на пари.

Един независим човек би осъзнал, че има избор или да продължи да се оплаква и да остане в застой, или да положи усилия за подобряване. Той би прочел статиите, би анализирал ръцете, които играе, би прегледал видеа, прочел книги за покера и би развил и подобрил играта си.

Може да звучи малко извън темата, но ние можем да приложим всичко това и към другите сфери от живота.

И така, спрете да се оплаквате, че нямате време да направите онези неща. Ако те наистина са важни за вас, нека станат приоритетни. Нека ги поставим на челното място в списъка с приоритети. Няма значение, дали това е спортуване, прекарване на време с приятелката ви, семейството или приятелите ви, ходене по партита, четене на книга, туризъм… Намерете време и го направете.

Това ще бъде добре за вас, защото ще бъдете по-щастливи и задоволени. На всичкото отгоре, тези дейности ще ви изпълнят с енергия, мотивация и възстановяване. Това означава, че ще бъдете по-продуктивен, ако работите 7 часа и прекарвате 1 час със семейството си, отколкото, ако само работите 8 часа. Много хора просто не могат да го проумеят (колко е вярно!).

Най-великите идеи и решения обикновено се проявяват далеч от работното място, когато действително имате време да помислите върху тях.

Дори ако имате много работа за вършене, трябва да отделите време за себе си. Това е решение, за което никога няма да съжалявате.

ДЕЙСТВИЯ:

– Помислете, какво действително обичате да правите, но рядко намирате време за него

– Ангажирайте се да го правите поне веднъж седмично. За предпочитане, изберете фиксирано време, запишете го в календара и го превърнете в навик

– Ако планирате да се захванете с някой спорт, или да започнете нещо да учите, питайте приятели/семейство си, дали биха искали да се присъединят към вас.“

За днес – това е. Утре ще говорим за ритуали.

 

 

Advertisements
 

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: